anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

Doi din trei ieşeni au probleme la inimioară, sugerează un sondaj realizat la nivelul municipiului, publicat recent de PNL Iaşi. Astfel, la întrebarea „care este cel mai important proiect al Iaşului?”, 66% au indicat fără ezitare Institutul Regional de Boli Cardiovasculare! Ideea asta năstruşnică, pe care şeful PNL Iaşi, Costel Alexe, o vântură public de vreo doi ani pe Facebook, a avut, pare-se, un succes răsunător prin târg. E un proiect care le-a luat minţile ieşenilor, i-a hipnotizat. În sondajul citat, doar 15,7% s-au gândit la Aeroport şi numai 4,5% şi-au amintit că avem nevoie de autostradă... Să recapitulăm, pentru că e o informaţie şocantă. 66% dintre ieşeni, aproximativ 300.000 de suflete, dacă îi scoli noaptea din pat şi-i întrebi care-i cel mai important proiect al judeţului răspund fără să clipească: Institutul Regional de Boli Cardiovasculare… În ordinea asta: „Institutul” e primul cuvânt şi „Cardiovasculare”, ultimul. Şi e interesant că ieşenii vor ca „Institutul” să fie „Regional”. Nu „Local”, să se trateze doar ei, dar nici „Naţional”, „Planetar” sau „Galactic”, să vină miticii, congolezii („coborâţi din copac”?) sau marţienii să le fure inimile moldovencelor. Rămâne un mister de ce nu vor ieşenii un Spital Regional de Urgenţă, proiect ajuns la o oareşce maturitate. Ar fi onest ca Iaşul să renunţe la investiţia de peste 500 de milioane de euro, din moment ce nici 0,01% din populaţia oraşului nu doreşte un spital modern pluridisciplinar.

O altă observaţie interesantă, pornind de la aceeaşi întrebare. Un ieşean din zece (11,6%) consideră Sala Polivalentă drept un proiect important, dar niciun ieşean nu vrea un stadion modern. Cum bine ştim, cele două facilităţi sportive vor „trona” pe platoul Moara de Vânt, cam în acelaşi timp când la Miroslava va apărea celebrul Institut Regional de Boli Cardiovasculare. Or, iată, ieşenii spun un „nu” hotărât coroanei Regelui Ferdinand, şi un „da”, cu jumătate de gură, coroanei Reginei Maria. De unde rezultă că ieşenilor nu le place fotbalul, ci handbalul şi baschetul, nu vor Metallica, pe stadion, ci Adi Minune, la Polivalentă.

Întrebaţi, la modul general, care sunt problemele oraşului, ieşenii au răspunsuri contradictorii. Vor în acelaşi timp cât mai multe spaţii verzi, dar şi cât mai multe betoane (parcări, infrastructură rutieră, asfaltări, trotuare). Cu un singur lucru sunt însă cu toţii de acord: corupţia e ultima problemă a Iaşului. Din 28 de probleme semnalate de locuitorii capitalei Moldovei, cea mai neînsemnată e corupţia (1,3%). Cu alte cuvinte, din 100 de ieşeni, unuia singur îi pasă dacă primarul sau şeful CJ fură, în timp ce 66 dintre ei visează noaptea la un Institut Regional de Boli Cardiovasculare.

Eşantionul „reprezentativ” folosit de sondajul PNL ne mai oferă câteva informaţii statistice despre ieşeni. Cei mai mulţi aveau buletin pe vremea lui Ceauşescu (peste 50%), 83% nu au studii superioare, deşi trăiesc în cel mai mare centru universitar din Moldova, iar 42%, aproape unul din doi ieşeni, nu muncesc.

În concluzie, iată profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL. E mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare. E de prisos să amintim că ieşeanul nostru are şi trei convingeri politice ferme: PNL, Costel Alexe şi Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.