anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

Doi din trei ieşeni au probleme la inimioară, sugerează un sondaj realizat la nivelul municipiului, publicat recent de PNL Iaşi. Astfel, la întrebarea „care este cel mai important proiect al Iaşului?”, 66% au indicat fără ezitare Institutul Regional de Boli Cardiovasculare! Ideea asta năstruşnică, pe care şeful PNL Iaşi, Costel Alexe, o vântură public de vreo doi ani pe Facebook, a avut, pare-se, un succes răsunător prin târg. E un proiect care le-a luat minţile ieşenilor, i-a hipnotizat. În sondajul citat, doar 15,7% s-au gândit la Aeroport şi numai 4,5% şi-au amintit că avem nevoie de autostradă... Să recapitulăm, pentru că e o informaţie şocantă. 66% dintre ieşeni, aproximativ 300.000 de suflete, dacă îi scoli noaptea din pat şi-i întrebi care-i cel mai important proiect al judeţului răspund fără să clipească: Institutul Regional de Boli Cardiovasculare… În ordinea asta: „Institutul” e primul cuvânt şi „Cardiovasculare”, ultimul. Şi e interesant că ieşenii vor ca „Institutul” să fie „Regional”. Nu „Local”, să se trateze doar ei, dar nici „Naţional”, „Planetar” sau „Galactic”, să vină miticii, congolezii („coborâţi din copac”?) sau marţienii să le fure inimile moldovencelor. Rămâne un mister de ce nu vor ieşenii un Spital Regional de Urgenţă, proiect ajuns la o oareşce maturitate. Ar fi onest ca Iaşul să renunţe la investiţia de peste 500 de milioane de euro, din moment ce nici 0,01% din populaţia oraşului nu doreşte un spital modern pluridisciplinar.

O altă observaţie interesantă, pornind de la aceeaşi întrebare. Un ieşean din zece (11,6%) consideră Sala Polivalentă drept un proiect important, dar niciun ieşean nu vrea un stadion modern. Cum bine ştim, cele două facilităţi sportive vor „trona” pe platoul Moara de Vânt, cam în acelaşi timp când la Miroslava va apărea celebrul Institut Regional de Boli Cardiovasculare. Or, iată, ieşenii spun un „nu” hotărât coroanei Regelui Ferdinand, şi un „da”, cu jumătate de gură, coroanei Reginei Maria. De unde rezultă că ieşenilor nu le place fotbalul, ci handbalul şi baschetul, nu vor Metallica, pe stadion, ci Adi Minune, la Polivalentă.

Întrebaţi, la modul general, care sunt problemele oraşului, ieşenii au răspunsuri contradictorii. Vor în acelaşi timp cât mai multe spaţii verzi, dar şi cât mai multe betoane (parcări, infrastructură rutieră, asfaltări, trotuare). Cu un singur lucru sunt însă cu toţii de acord: corupţia e ultima problemă a Iaşului. Din 28 de probleme semnalate de locuitorii capitalei Moldovei, cea mai neînsemnată e corupţia (1,3%). Cu alte cuvinte, din 100 de ieşeni, unuia singur îi pasă dacă primarul sau şeful CJ fură, în timp ce 66 dintre ei visează noaptea la un Institut Regional de Boli Cardiovasculare.

Eşantionul „reprezentativ” folosit de sondajul PNL ne mai oferă câteva informaţii statistice despre ieşeni. Cei mai mulţi aveau buletin pe vremea lui Ceauşescu (peste 50%), 83% nu au studii superioare, deşi trăiesc în cel mai mare centru universitar din Moldova, iar 42%, aproape unul din doi ieşeni, nu muncesc.

În concluzie, iată profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL. E mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare. E de prisos să amintim că ieşeanul nostru are şi trei convingeri politice ferme: PNL, Costel Alexe şi Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.