Simulare MApN: Rusia ar putea ocupa Iaşul şi Moldova în numai 24 de ore. Analiză ZdI despre "Poarta Focşanilor"
Concluzia? O înfrângere categorica în numai 24 de ore. Fortele terestre si cele ae (...)
citeste totduminica, 02.04.2023
Garda de Mediu vrea să penalizeze poluarea aerului, în timp complexul ecologic își caută un operator. Până la extinderea instalațiilor promisă de CJ a apărut și o idee de exploatare a biogazului care acum se aprinde din senin.
Incendiul izbucnit săptămâna aceasta la Depozitul ecologic de la Țuțora a ajuns în atenția Colegiului prefectural. Cel care l-a adus în discuție a fost Gheorghe Bacușcă, comisarul șef al Gărzii de Mediu Iași.
El a precizat că astfel de incendii au mai fost la Țuțora. „Este o problemă tolerată, care nu e monitorizată așa cum ar trebui”, a spus el, anunțând că instituția pe care o conduce va formula o sesizare penală pentru poluarea aerului.
Partea de depozit unde ajung deșeurile colectate din tot județul (după separarea celor reciclabile) aparține Municipiului Iași. Primăria a cedat, iar Consiliul Județean a preluat în prima ședință a acestui an administrarea celor două compartimente ale depozitului, al treilea compartiment – care încă nu a primit încă nimic și este gol – fiind deja al CJ.
Acesta a fost construit pe fonduri europene, în cadrul proiectului „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor” finalizat în urmă cu doi ani și încă nu are autorizație de mediu ca să poată fi folosit.
„În mod normal, tot ceea ce înseamnă Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul nostru trebuie operat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS). Astăzi facem posibil să preluăm subcompartimentele de la Salubris, urmând ca apoi celula să fie scoasă la licitație în integralitate, pentru ca noul operator să poată gestiona întregul sistem de la Țuțora.
Pentru Consiliul Județean este foarte important să creștem cantitatea de deșeu reciclabil pentru că doar în felul acesta putem să deviem de la groapă o mare parte din aceste deșeuri care pot fi introduse în economia circulară”, declara președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, în plenul ședinței.
Până la atribuirea acestui contract de administrare, Salubris se ocupă în continuare de Depozitul ecologic, într-o perioadă de tranziție. De remarcat că, potrivit informațiilor pe care ni le-a oferit directorul executiv al ADIS, Răzvan Gheorghiu, cantitatea de deșeuri depozitată a scăzut accelerat.
Dacă în urmă cu doi ani se vorbea de 90 la sută din tot gunoiul adus din județ, anul trecut acest procent a scăzut spre 50 la sută. Practic, din cele aproximativ 200 de mii de tone de deșeuri, 141 de mii de tone au intrat în instalațiile de procesare și doar 37 la sută din această cantitate a mers la depozitare, alături de celelalte aproximativ 60 de mii de tone.
Ținta este ca doar 10 la sută din cantitatea totală să fie depusă, însă termenul de îndeplinire este dincolo de 2030.
Totuși, gradul de umplere a compartimentului 2 aproape că nu mai permite efectuarea lucrărilor de taluzare și de extragere a biogazului, ne-a explicat Ana-Maria Șchiopu, care conduce biroul de Management al Calității Mediului din cadrul Salubris.
E vorba de deșeuri municipale, nu periculoase, a adăugat ea, admițând că autoaprinderea biogazului duce la poluare cu fum, care ar putea să fie purtat de vânt până în localități din zonă.
Există deja in precedent: fosta groapă de gunoi de la Tomești, acum închisă. Cu mai puțin de 20 de ani în urmă , gazul generat de fermentarea deșeurilor municipale a generat mai multe incendii, ajungându-se la un moment dat ca motopompele să funcționeze practic încontinuu.
Cele 141 de mii de tone care au ajuns în instalația de tratare mecano-biologică reprezintă capacitatea anuală maximă a acestei instalații. CJ are în vedere extinderea secțiilor de la Țuțora, cu accent mai mare pe recuperare (economie circulară) și reciclare, dar o asemenea investiție – bazată tot pe fonduri europene, la fel ca SMID – nu va avea loc prea curând.
Există și variante mai rele, ne-a spus Ana-Maria Șchiopu, arătând spre localitățile unde gunoiul a stat sau stă zile la rând neridicat de pe stradă.
Săptămâna trecută, senatorul Marius Bodea propunea într-o conferință de presă construirea unei centrale care să ardă biogazul captat din Depozitul ecologic de la Țuțora.
S-ar putea obține astfel 2 MWh sau 1440 MWh într-o lună, cantitate suficientă pentru alimentarea cu energie a 5000 de locuințe din Iași, a estimat el. Investiția ar costa 30-35 de milioane de euro și ar include și prelucrarea compostului care acum este depozitat și nefolosit, pe fondul unor carențe legislative.
Însă, pentru ca biogazul să fie captat, trebuie ca depozitul să fie închis. Or, cel de la Țuțora funcționează încă, deși este aproape plin. Pe de altă parte, realizarea instalațiilor ar dura aproximativ trei ani, a mai spus senatorul, indicând și sursa de finanțare: fonduri nerambursabile prin programul RePowerEU și PNRR.
Municipiul Oradea tocmai a scos la licitație un proiect similar, doar că nu de producere de energie electrică, ci de înlocuire a producției de energie termică cu exploatarea resurselor de apă geotermală.
Finanțarea de 21,2 milioane de lei a fost obținută de administrația Oradiei din Mecanismele financiare SEE (Spațiul Economic European) și Norvegia, 2014-2021, „Program pentru energie în România”, Apeluri de Propuneri de Proiecte, Domeniu de interes: Energie regenerabilă. Odată atribuit contractul, instalația va fi construită în decurs de un an și va acoperi utilitățile pentru un sfert din oraș.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O supraabundenţă de cereale afectează bunăvoinţa de care Ucraina are mare nevoie
Wizz Air pariază şi mai mult pe Iaşi. Un al cincilea avion va ajunge la toamnă la aeroport
Anunţ de ultimă oră al primarului din Rediu: Traseul A8 prin comună, bătut în cuie
Kiev: 262 de sportivi ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia
Doisprezece zimbri aduşi din Suedia, Germania şi Slovacia, eliberaţi în Munţii Făgăraş – FOTO
Iaşi: A murit băiatul de 16 ani care s-a electrocutat pe liniile de cale ferată pe 10 februarie
Ucraina: Vitalii Merinov, cvadruplu campion mondial de kickboxing, a murit pe câmpul de luptă
(VIDEO) Momentul în care Dan Barna este lovit de o maşină pe trecerea de pietoni
Crezi că meriţi pensia specială? Şapte motive pentru care eşti toxic pentru societate
Incendiu la o casă din Câmpulung Moldovenesc: Pompierii au găsit trupul neînsufleţit al unui bărbat
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Ucraina promite să nu uite şi să nu ierte niciodată ce s-a petrecut la Bucea
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.