De ce suntem minţiţi în halul ăsta? Spitalele din Iași, mai curate decât cele din Suedia!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Cifrele oficiale pe 2016 ale DSP Iaşi privind infecţiile luate din spital, o mare jignire la adresa bunului-simţ

De ce suntem minţiţi în halul ăsta? Spitalele din Iași, mai curate decât cele din Suedia!

GALERIE
Spital
  • Spital
- +

În ciuda unor tragedii cumplite precum cele ce au urmat după „Colectiv“, autorităţile medicale din spitalele ieşene continuă raportarea eronată, depăşind orice limită a bunului simţ în privinţa infecţiilor nosocomiale. Datele oficiale pe 2016, centralizate recent, arată că, în judeţ, rata infecţiilor luate din spital este de doar 0,99%. Procentul, în scădere de la an la an în condiţiile în care tot mai multe familii au argumentat că astfel de infecţii le-au omorât fraţi sau părinţi, este de-a dreptul scandalos. Media europeană a acestor infecţii este de 6 ori mai mare: 5,7%. Mai mult, în Marea Britanie sau Suedia, rata acestor infecţii ajunge la 9%. La Iaşi, spitale precum cel din Hârlău bat recorduri mondiale, cu procente tinzând spre zero. Cum e posibil să fim minţiţi în aşa hal, domnilor responsabili de sănătatea ieşeană?

Un paradox revoltător şi de neînţeles: potrivit cifrelor oficiale, infecţiile nosocomiale fac din ce în ce mai puţine victime la Iaşi. Cu toate că, în presă, în 2016 au fost semnalate numeroase cazuri în care aparţinători ai unor pacienţi internaţi au depus plângeri, după ce rudele lor au dezvoltat o infecţie nosocomială şi au murit, datele oficiale descriu în continuare o situaţie „imaculată“ în spitalele ieşene. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, rata infecţiilor nosocomiale în spitalele din judeţ este de 0.99%. Asta în condiţiile în care vorbim de o medie europeană de 5,7% şi în timp ce în ţări precum Suedia sau Marea Britanie rata este de 9%. Concret, la Iaşi, mai puţin de un bolnav dintr-o sută externaţi a fost identificat cu o infecţie luată din spital. Cum este posibilă o astfel de minciună oficială?

„Încă discutăm despre subraportare cauzată de temeri subiective. Raportarea de infecţii nosocomiale nu înseamnă că te pune cineva la colţ, de aceea nu este de înţeles atitudinea celor care nu transmit datele reale. La noi, în spital, aproape zilnic primim prin transfer pacienţi cu infecţii nosocomiale, în condiţiile în care normal ar fi să se trateze în spitalul în care s-a identificat cazul, să nu amestecăm flora din toate spitalele“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, diector medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

„Campionii“ minciunii

În timp ce din raportul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor emis luni, 23 ianuarie, rezultă că spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas - din cauza infecţiilor nosocomiale, lipsei epidemiologilor şi lipsei dezinfectanţilor - statisticile întocmite de direcţiile de sănătate publică din teritoriu arată o altă realitate. Cu o rată a infecţiilor nosocomiale de 0.99%, spitalele ieşene pot fi date exemplu marilor centre medicale europene.

SITUAȚIE

Unităţile medicale cu cele mai puţine cazuri de infecţii nosocomiale raportate în 2016 către DSP au trecut în ultimele 12 luni prin situaţii critice - cum ar fi lipsă de manageri, specialişti şi aparatură medicală.

Astfel, Spitalul Orăşenesc Hârlău - unde au fost schimbaţi doi manageri anul trecut, fiecare dându-şi demisia - a raportat doar 3 cazuri de infecţii nosocomiale, la peste 4.000 de pacienţi externaţi. Cu toate că unitatea medicală are compartimente de chirurgie, ginecologie, ortopedie, neonatologie -specialităţile cele mai expuse infecţiilor nosocomiale, rata infecţiilor nosocomiale nu depăşeşte 0.07%.

Spitalul CF Paşcani, unitate medicală care a realizat aproape un an intervenţii fără anestezist, a raportat doar 4 cazuri de infecţii nosocomiale la peste 3.400 de pacienţi externaţi, „remarcându-se“ cu o rată de doar 0.11% a infecţiilor intraspitaliceşti.

Şi Spitalul Militar Iaşi a raportat pe 2016 doar două cazuri de pacienţi identificaţi cu infecţii nosocomiale, din aproape 5.000 externaţi (0,04%).

„Avem printre cele mai puţine cazuri pentru că ne ocupăm altfel de monitorizarea acestor infecţii nosocomiale. În primul rând, accesul în spital este limitat, cu atât mai mult în zona ATI, chirurgie, unde nu se intră. În al doilea rând, dezinfecţia în spitalul nostru înseamnă închiderea tuturor secţiilor, simultan, nu închiderea lor pe rând. Facem de trei ori pe an o astfel de dezinfecţie, ultima a fost în decembrie 2016. Altfel, când se face o dezinfecţie a fiecărei secţii în parte, gândacii şi bacteriile circulă dintr-o parte în altă, fără rezultate deosebite. În al treilea rând, în 2010, clădirea spitalului a fost reabilitată complet, şi de atunci rata infecţiilor nosocomiale a scăzut treptat“, a arătat col.dr. Corneliu Botez, managerul Spitalului Militar din Iaşi.

Minciunile care ucid

Potrivit datelor de la DSP, Spitalul Providenţa şi Arcadia Cardio nu au înregistrat nicio infecţie nosocomială, cu toate că din primul spital s-au externat peste 2.000 de pacienţi, iar din al doilea peste 3.600. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri instraspitaliceşti au fost raportate anul trecut de Spitalul „Sfântul Spiridon“, Spitalul „Dr. C.I Parhon“ şi Spitalul de Neurochirurgie. Cel mai mare spital din judeţ şi din Moldova a raportat peste 1.000 de cazuri la peste 47.000 de pacienţi externaţi (2,1%), Spitalul Parhon a identificat peste 100 de pacienţi cu infecţii nosocomiale la aproape 8.000 externaţi (1,2%), iar Neurochirurgia a raportat aproape 140 de cazuri la peste 11.000 de pacienţi externaţi (1,3%).

„Cum este şi firesc, aceste cazuri se raportează, se transmit reprezentanţilor serviciului de epidemiologie, care, la rândul lor, informează periodic DSP. În spital avem doi medici epidemiologi, în acelaşi serviciu urmând să activeze şi un medic infecţionist, conform ultimelor rigori“, a apreciat profesorul Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Fiecare medic infecţionist care va fi integrat în serviciul de epidemiologie din spitale va avea rolul să contribuie la stabilirea schemei terapeutice a pacienţilor, respectiv să supravegheze consumul de antibiotice din unitatea medicală.

Conform DSP, primele date înregistrate la Iaşi despre infecţiile intraspitaliceşti sunt din 1998, atunci când au fost raportate 665 de astfel de cazuri. Când se va raporta însă şi la Iaşi, dar şi în România, numărul real de infecţii? Iată o întrebare la care nimeni pare să nu aibă astăzi un răspuns. Mai grav este însă că aceste cifre false chiar ucid cu zile, în condiţiile în care minciunile fac ca măsurile de contracarare să nu fie luate, în lipsă de argumente solide.

Prevalenţa infecţiilor intraspitaliceşti la Iaşi, de şase ori mai mică decât media UE

Prevalenţa medie a infecţiilor nosocomiale (IN) oscilează în Europa de la 3,7% în Lituania, la peste 9% în ţări precum Grecia, Suedia sau Marea Britanie, potrivit Raportului ECDC. La nivelul Uniunii Europene, ECDC estimează că 5,7% dintre pacienţii internaţi în spitalele europene trec printr-un episod de infecţie nosocomială. Aceste procente se traduc în 4,5 milioane de episoade cu IN pe an, din care aproximativ 37.000 sunt soldate cu decese. Costurile anuale direct generate de aceste infecţii în Europa ajung la şapte miliarde de euro pe an, plus importante costuri personale şi sociale. În Germania, de exemplu, potrivit aceluiaşi raport ECDC, costurile directe sunt de aproximativ două milioane de euro pe an, în timp ce costurile indirecte şi cele postspitalizare, inclusiv cele legate de pierderea de venituri asociată IN, se apreciază a fi de cel puţin trei ori mai mari. În România, surpriză: prevalenţa IN a fost estimată la 2,8%, de două ori mai mică decât media UE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.