EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Licitatia organizata ieri de compania Delgaz Grid SA, în proprietatea careia se afla imobilul, (...)
citeste totvineri, 05.03.2021
În ciuda unor tragedii cumplite precum cele ce au urmat după „Colectiv“, autorităţile medicale din spitalele ieşene continuă raportarea eronată, depăşind orice limită a bunului simţ în privinţa infecţiilor nosocomiale. Datele oficiale pe 2016, centralizate recent, arată că, în judeţ, rata infecţiilor luate din spital este de doar 0,99%. Procentul, în scădere de la an la an în condiţiile în care tot mai multe familii au argumentat că astfel de infecţii le-au omorât fraţi sau părinţi, este de-a dreptul scandalos. Media europeană a acestor infecţii este de 6 ori mai mare: 5,7%. Mai mult, în Marea Britanie sau Suedia, rata acestor infecţii ajunge la 9%. La Iaşi, spitale precum cel din Hârlău bat recorduri mondiale, cu procente tinzând spre zero. Cum e posibil să fim minţiţi în aşa hal, domnilor responsabili de sănătatea ieşeană?
Un paradox revoltător şi de neînţeles: potrivit cifrelor oficiale, infecţiile nosocomiale fac din ce în ce mai puţine victime la Iaşi. Cu toate că, în presă, în 2016 au fost semnalate numeroase cazuri în care aparţinători ai unor pacienţi internaţi au depus plângeri, după ce rudele lor au dezvoltat o infecţie nosocomială şi au murit, datele oficiale descriu în continuare o situaţie „imaculată“ în spitalele ieşene. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, rata infecţiilor nosocomiale în spitalele din judeţ este de 0.99%. Asta în condiţiile în care vorbim de o medie europeană de 5,7% şi în timp ce în ţări precum Suedia sau Marea Britanie rata este de 9%. Concret, la Iaşi, mai puţin de un bolnav dintr-o sută externaţi a fost identificat cu o infecţie luată din spital. Cum este posibilă o astfel de minciună oficială?
„Încă discutăm despre subraportare cauzată de temeri subiective. Raportarea de infecţii nosocomiale nu înseamnă că te pune cineva la colţ, de aceea nu este de înţeles atitudinea celor care nu transmit datele reale. La noi, în spital, aproape zilnic primim prin transfer pacienţi cu infecţii nosocomiale, în condiţiile în care normal ar fi să se trateze în spitalul în care s-a identificat cazul, să nu amestecăm flora din toate spitalele“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, diector medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.
„Campionii“ minciunii
În timp ce din raportul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor emis luni, 23 ianuarie, rezultă că spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas - din cauza infecţiilor nosocomiale, lipsei epidemiologilor şi lipsei dezinfectanţilor - statisticile întocmite de direcţiile de sănătate publică din teritoriu arată o altă realitate. Cu o rată a infecţiilor nosocomiale de 0.99%, spitalele ieşene pot fi date exemplu marilor centre medicale europene.
Unităţile medicale cu cele mai puţine cazuri de infecţii nosocomiale raportate în 2016 către DSP au trecut în ultimele 12 luni prin situaţii critice - cum ar fi lipsă de manageri, specialişti şi aparatură medicală.
Astfel, Spitalul Orăşenesc Hârlău - unde au fost schimbaţi doi manageri anul trecut, fiecare dându-şi demisia - a raportat doar 3 cazuri de infecţii nosocomiale, la peste 4.000 de pacienţi externaţi. Cu toate că unitatea medicală are compartimente de chirurgie, ginecologie, ortopedie, neonatologie -specialităţile cele mai expuse infecţiilor nosocomiale, rata infecţiilor nosocomiale nu depăşeşte 0.07%.
Spitalul CF Paşcani, unitate medicală care a realizat aproape un an intervenţii fără anestezist, a raportat doar 4 cazuri de infecţii nosocomiale la peste 3.400 de pacienţi externaţi, „remarcându-se“ cu o rată de doar 0.11% a infecţiilor intraspitaliceşti.
Şi Spitalul Militar Iaşi a raportat pe 2016 doar două cazuri de pacienţi identificaţi cu infecţii nosocomiale, din aproape 5.000 externaţi (0,04%).
„Avem printre cele mai puţine cazuri pentru că ne ocupăm altfel de monitorizarea acestor infecţii nosocomiale. În primul rând, accesul în spital este limitat, cu atât mai mult în zona ATI, chirurgie, unde nu se intră. În al doilea rând, dezinfecţia în spitalul nostru înseamnă închiderea tuturor secţiilor, simultan, nu închiderea lor pe rând. Facem de trei ori pe an o astfel de dezinfecţie, ultima a fost în decembrie 2016. Altfel, când se face o dezinfecţie a fiecărei secţii în parte, gândacii şi bacteriile circulă dintr-o parte în altă, fără rezultate deosebite. În al treilea rând, în 2010, clădirea spitalului a fost reabilitată complet, şi de atunci rata infecţiilor nosocomiale a scăzut treptat“, a arătat col.dr. Corneliu Botez, managerul Spitalului Militar din Iaşi.
Minciunile care ucid
Potrivit datelor de la DSP, Spitalul Providenţa şi Arcadia Cardio nu au înregistrat nicio infecţie nosocomială, cu toate că din primul spital s-au externat peste 2.000 de pacienţi, iar din al doilea peste 3.600. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri instraspitaliceşti au fost raportate anul trecut de Spitalul „Sfântul Spiridon“, Spitalul „Dr. C.I Parhon“ şi Spitalul de Neurochirurgie. Cel mai mare spital din judeţ şi din Moldova a raportat peste 1.000 de cazuri la peste 47.000 de pacienţi externaţi (2,1%), Spitalul Parhon a identificat peste 100 de pacienţi cu infecţii nosocomiale la aproape 8.000 externaţi (1,2%), iar Neurochirurgia a raportat aproape 140 de cazuri la peste 11.000 de pacienţi externaţi (1,3%).
„Cum este şi firesc, aceste cazuri se raportează, se transmit reprezentanţilor serviciului de epidemiologie, care, la rândul lor, informează periodic DSP. În spital avem doi medici epidemiologi, în acelaşi serviciu urmând să activeze şi un medic infecţionist, conform ultimelor rigori“, a apreciat profesorul Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.
Fiecare medic infecţionist care va fi integrat în serviciul de epidemiologie din spitale va avea rolul să contribuie la stabilirea schemei terapeutice a pacienţilor, respectiv să supravegheze consumul de antibiotice din unitatea medicală.
Conform DSP, primele date înregistrate la Iaşi despre infecţiile intraspitaliceşti sunt din 1998, atunci când au fost raportate 665 de astfel de cazuri. Când se va raporta însă şi la Iaşi, dar şi în România, numărul real de infecţii? Iată o întrebare la care nimeni pare să nu aibă astăzi un răspuns. Mai grav este însă că aceste cifre false chiar ucid cu zile, în condiţiile în care minciunile fac ca măsurile de contracarare să nu fie luate, în lipsă de argumente solide.
Prevalenţa infecţiilor intraspitaliceşti la Iaşi, de şase ori mai mică decât media UE
Prevalenţa medie a infecţiilor nosocomiale (IN) oscilează în Europa de la 3,7% în Lituania, la peste 9% în ţări precum Grecia, Suedia sau Marea Britanie, potrivit Raportului ECDC. La nivelul Uniunii Europene, ECDC estimează că 5,7% dintre pacienţii internaţi în spitalele europene trec printr-un episod de infecţie nosocomială. Aceste procente se traduc în 4,5 milioane de episoade cu IN pe an, din care aproximativ 37.000 sunt soldate cu decese. Costurile anuale direct generate de aceste infecţii în Europa ajung la şapte miliarde de euro pe an, plus importante costuri personale şi sociale. În Germania, de exemplu, potrivit aceluiaşi raport ECDC, costurile directe sunt de aproximativ două milioane de euro pe an, în timp ce costurile indirecte şi cele postspitalizare, inclusiv cele legate de pierderea de venituri asociată IN, se apreciază a fi de cel puţin trei ori mai mari. În România, surpriză: prevalenţa IN a fost estimată la 2,8%, de două ori mai mică decât media UE.
Cuvinte cheie: + infecții nosocomiale, iași, spital curat, dsp
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elevii din anii terminali vor merge la şcoală fizic chiar şi în localităţile din scenariul roşu
Un camion a spulberat patru autoturisme. Ce s-a întâmplat cu pasagerii
Balerinul francez Patrick Dupond a murit la vârsta de 61 de ani
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toţi turiştii
O fată de 13 ani a fost abuzată sexual timp de cinci ani de mama şi de tatăl ei
Comitetul de coordonare a vaccinării: 47.353 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
Toate persoanele care intră în Republica Moldova, plasate în izolare pentru 14 zile
Soţia bărbatului care a ucis doi muncitori în Oneşti rămâne în arest preventiv
Poliţia din Cluj caută o persoană care a decapitat două pisici
Bărbatul ucis de roata desprinsă era bulibaşa romilor din Vrancea. Roata a urcat scările
S-au decis scenariile în care vor funcţiona şcolile din Iaşi săptămâna viitoare
Tănărul care s-a sinucis credea că iubita face experimente pe creierul lui. Fata, martoră la scenă
Polițist implicat în furtul a 300.000 € din Arad. Victima legată, agentul stătea „de șase”
Rădoi a anunţat lista lărgită a "stranierilor" pentru meciurile din preliminariile CM
”Să tacă armele!”, ”Ajunge cu violenţele, extremismul, intoleranţa”, tună Papa Francis la Bagdad
Chirica dă vina pe Chichirău că nu l-a lăsat să aranjeze cu concurs
Curtea de Apel a respins cererea DNA de plasare a Elenei Udrea sub control judiciar
Criptomonede de 620.000 de dolari, furate. Reţineri la Iaşi în acest dosar
Studiu despre Covid-19: Muzeul este mai puţin periculos decât un supermarket
Operațiune fără precedent în SUA. Poliția a găsit 150 de copii care erau dați dispăruți
O companie IT cu sute de angajaţi la Iaşi cumpără agenţia Five, cu sedii în SUA şi Croaţia
Tot mai mulți copii ajung cu arsuri grave la Spitalul Sf. Maria. Avertismentul medicilor
Universitățile din România schimbă strategia de examinare, după scandalul de la Drept
Prima româncă depistată cu tulpina sud-africană, o cunoscută jurnalistă TV
De ce nu au fost puse perne pneumatice în cazul tânărului care s-a aruncat de pe un cămin
Duș mobil pentru oamenii străzii din Iași. Mașina va fi sfințită de PS Iosif Păuleţ
SUA înregistrează sub 40.000 de contaminări zilnice pentru prima oară după cinci luni
Fostul baron ALDE, Ioan Ciugulea, a „ciugulit” o şpagă de 300.000 de lei
Cum au fost româncele afectate de pandemie: 58% spun că munca de acasă a fost o corvoadă
Beatrice Rancea află abia luni dacă scapă de controlul judiciar
Polițistul care a coordonat intervenția eșuată de la Onești, dus de urgență la spital
Papa Francisc a sosit in Irak intr-o vizita istorica de trei zile
Iașul urcă în clasamentul județelor cu multe cazuri noi de COVID: 143 în 24 de ore
Se înrăutățește situația. 4.342 cazuri noi și 101 decese în 24 de ore
Pacient cu arsuri, transportat la Bruxelles cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane
Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Rata de incidență COVID a urcat la 3,05
Un student din București s-a aruncat de pe cămin, după ce a amenințat că se sinucide
Un român a plecat cu bancomatul în mașină din foaierul unei bănci din Austria
Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme. Cazul „Reconstituirea”
Sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț câștigă mai mult decât Cîțu
Iașul, printre județele unde se fac cele mai multe teste COVID
Zeci de profesori au murit de COVID. Numărul lor exact însă nu se știe
A murit după o oră de sport la sală fosta șefă a Inspectoratului Școlar București
Tentative de fraudă cu vaccinuri anti-Covid în valoare de 14 miliarde de euro
Udrea: Nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva
Chuck Norris nu poate fi vaccinat anti-COVID, fiindcă nu există în lume un ac atât de tare!
Radu POPESCU„Ajutorul” rusesc |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUDe la un martie la altul |
George PLEȘUNevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi |
Nicolae CREŢUOdiseea, „la feminin”? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.