De ce taxele de înscriere la facultate nu se returnează dacă candidații renunță la concurs? Un caz concret la UAIC
Singura situație în care taxa de înscrie se restituie este cea în care programul la care se înscrie studentul nu va funcționa
Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC) din Iași s-a confruntat recent cu o situație pe pe cât de amuzantă, pe atât de realistă. Întâmplarea a fost adusă în discuție de Liviu Maha, rectorul instituției de învățământ superior pe pagina sa de socializare. Profesorul explica în postare că o studentă cerea printr-un e-mail să i se înapoieze taxa de înscriere în valoare de 200 de lei, întrucât s-a răzgândit și considera că ,,se aplică aceleași reguli ca la cumpărăturile online”. Reporterii „Ziarul de Iași” au luat legătura cu oficialii universităților care au explicat pentru cititorii noștri de ce o astfel de taxă nu este rambursabilă, conform regulamentelor, de nicio instituție de învățământ superior.
Astfel, așa cum au transmis reprezentanții UAIC, deși argumentul nu este dezvoltat în regulament, pentru că nici nu ar fi cazul, explicația vizează faptul că, odată depus dosarul, o comisie începe să îl proceseze, ceea ce implică costuri (resursa umană, utilități, furnizori etc). De aceea, taxele de înscriere nu se returnează, indiferent dacă candidații se răzgândesc și își retrag dosarele, ori nu sunt admiși la facultate. Există o singură circumstanță în care această taxă se poate returna: doar dacă programul la care se înscrie studentul nu va funcționa, adică nu sunt suficienți studenți înscriși. Așadar, înainte de a se înscrie ori de a transmite diverse solicitări, este recomandat ca studenții să consulte regulamentele de admitere, disponibile pe site-urile instituțiilor de învățământ superior.
,,Odată făcută înscrierea, opțiunile nu se mai pot schimba decât prin retragerea dosarului, fără returnarea taxei de înscriere”, apare pe site-ul Universității Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Pe de altă parte, sunt scutiți de plata taxelor de înscriere: copiii personalului didactic și didactic auxiliar, candidații orfani de unul sau ambii părinți, candidații proveniți din familii monoparentale, candidații cu dizabilități, etc.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video