
Excesul de murdărie din buric poate duce la roșeață, senzație de mâncărime, disconfort, uscăciune excesivă, miros neplăcut până la suprainfecții bacteriene sau fungice, reunite sub diagnosticul de omfalită.
La nivelul buricului se acumulează adesea sebum, celule cutanate descuamate, particule de murdarie (praf, fibre de îmbrăcăminte), fire de păr.
Excesul de murdărie din buric poate duce la roșeață, senzație de mâncărime, disconfort, uscăciune excesivă, miros neplăcut până la suprainfecții bacteriene sau fungice, reunite sub diagnosticul de omfalită.
Sunt situații în care keratina și sebumul acumulate formează o masă solidă, mai ales în cazul persoanelor cu buricul adânc sau care au o igienă locală precară.
Principalele cauze ale omfalitei:
- cicatricile ombilicale profunde
- obezitatea
- igiena deficitară
- pilozitatea excesivă
Simptomele clinice includ:
- roșeață locală
- sensibilitate la atingere
- durere în jurul buricului
- tumefacție
- puroi care curge din buric
- sângerare.
Omfalita se întâlnește mult mai frecvent la copii, în perioada imediat după naștere (când complicațiile sunt mai frecvente și mai grave), dar boala poate apărea la orice vârstă.
Uneori ea poate trece neobservată sau poate fi neglijată perioade lungi de timp dar sunt, mai rar, și situații grave cu febră și alterarea stării generale.
Diagnosticul acestei afecțiuni este în exclusivitate clinic (examinare medicală), dar unele cazuri pot necesita explorări suplimentare pentru evaluarea severității acesteia (analize de sânge, culturi din secreția ombilicală, examen ecografic).
Tratamentul omfalitei presupune în primul rând o toaletă locală riguroasă.
Uneori acesta este singura măsură necesară, alteori trebuiesc aplicate local antiseptice, creme antibiotice sau antifungice (în funcție de natura agentului infecțios), doar cazurile rare refractare la tratament pot impune intervenția chirurgicală.
Limitarea consumului de zahăr poate grăbi vindecarea.
O atenție deosebită trebuie acordată pacienților cu operații recente abdominale care au implicat și cicatricea ombilicală, orice modificare de aspect a acesteia sau apariția secrețiilor locale impunând consultul chirurgului.
Dr. Gabriela CANSCHI
Medic primar chirurgie generală
Spitalul Clinic CF Iaşi
Publicitate și alte recomandări video