De ce trebuie să se vaccineze bolnavii de diabet. Argumentele specialiștilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

De ce trebuie să se vaccineze bolnavii de diabet. Argumentele specialiștilor

GALERIE
vaccinare, covid, diabet
  • vaccinare, covid, diabet
- +

"Ziarul de Iaşi" a discutat cu un medic specialist care recomandă imunizarea. Dr. Gina Botnariu arată că bolnavii de diabet care se infectează cu noul coronavirus fac forme medii şi grave ale bolii. „Pacientul cu diabet este considerat un pacient fragil pentru că diabeticii au un sistem imunologic uşor deprimat", arată şefa Secţiei de Diabet Zaharat şi Nutriţie de la Spitalul „Sf. Spiridon”

În continuarea seriei materialelor în care „Ziarul de Iaşi” abordează subiectul vaccinării bolnavilor cronici din a doua etapă de vaccinare, în ediţia de astăzi şef. lucr. dr. Gina Botnariu, şefa secţiei de Diabet Zaharat şi Nutriţie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, explică dacă este recomandată vaccinarea anti-COVID în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat. Medicul susţine că, în general, pacienţii cu diabet sunt mai predispuşi la infecţii, iar în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2, cei mai mulţi ajung să dezvolte forme moderate, severe, şi chiar mortale. Riscul de a face o formă severă este mai mare la persoanele care pe lângă diabet zaharat au şi alte boli, cum ar fi cele cardiovasculare, alte boli cronice, autoimune sau care suferă de obezitate. „Pacientul cu diabet este considerat un pacient fragil pentru că diabeticii au un sistem imunologic uşor deprimat. În aceste condiţii de pandemie, aceşti pacienţi sunt foarte receptivi la infecţii, la infecţia cu SARS-CoV-2, şi sigur că bolnavii de diabet trebuie să aibă prioritate la vaccinare pentru a dobândi această funcţie de apărare pentru a face anticorpi”, a precizat şef. lucr. dr. Gina Botnariu, şefa secţiei de Diabet şi Zaharat şi Nutriţie.

"E ca sabia lui Damocles deasupra capului"

Medicul a mai explicat că foarte mulţi pacienţi au întrebat în această perioadă dacă este bine să se imunizeze împotriva noului coronavirus sau dacă ar trebui să mai aştepte, sfatul medicului fiind unul clar către vaccinare. „Este bine că lumea este receptivă şi pe fiecare pacient îl sfătuiesc să se vaccineze, însă dacă există şi alte boli asociate, ca de exemplu hepatita C sau lupus eritematos sistemic (n.r. - boală autoimună cronică) le recomand să meargă şi la ceilalţi colegi pentru a delibera dacă este potrivit sau nu să se vaccineze. Diabetul este prin excelenţă un echivalent de boală cardiovasculară, pentru că «biciuieşte» vasele, şi o infecţie cum este cea cu virusul SARS-CoV-2 poate agrava foarte mult starea aparatului cardiovascular, poate determina complicaţii care sunt incompatibile cu supravieţuirea, cum ar fi miocardita”, a explicat şef. lucr. dr. Gina Botnariu.

Specialistul a mai precizat că, în cazul în care un pacient cu diabet nu s-ar vaccina, s-ar expune unui risc foarte mare pentru că nu se ştie exact cum va evolua starea sa de sănătate în contextul infecţiei cu SARS-CoV-2. „Am observat că majoritatea diabeticilor fac forme severe de boală, orice infecţie şi mai ales COVID-19 determină complicaţii ale diabetului cum ar fi cetoacidoza severă care înseamnă de fapt coma diabetică. E ca sabia lui Damocles deasupra capului, este o complicaţie foarte gravă. Referitor la efectele secundare după vaccinare, din ce am auzit la noi în ţară nu s-au raportat efecte secundare grave, poate să apară o uşoară ascensiune a temperaturii, de 37,2, o durere la nivelul braţului, dar toate se remit şi trebuie să ne gândim la beneficiile pe care le are imunizarea. Poliomielita, variola şi alte boli au fost ţinute sub control doar cu ajutorul vaccinării”, a completat medicul ieşean. De asemenea, dr. Gina Botnariu recomandă inclusiv vaccinarea antigripală anuală în cazul pacienţilor care suferă de diabet zaharat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.