Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce viața sexuală a femeilor era mai bună în comunism

GALERIE
Prof. Kristen Ghodsee, autoarea articolului din NYT
  • Prof. Kristen Ghodsee, autoarea articolului din NYT
- +

Un studiu sociologic comparativ făcut după Reunificarea Germaniei din 1990 constata că femeile din fostul regim socialist avuseseră de două ori mai multe orgasme decât semenele lor care trăiseră în capitalism.

Cercetătorii au rămas uluiți de această disparitate între satisfacția sexuală declarată, cu atât mai mult cu cât est-germancele trebuiau să meargă și la serviciu, să se ocupe și de treburile casei. În schimb, femeile din Germania de Vest - multe dintre ele - stăteau acasă și se bucurau în plus de tehnologia casnică produsă de economia capitalistă înfloritoare. Numai că ele aveau parte de mai puțin sex, în orice caz de mai puțin sex care să le aducă satisfacție, decât femeile care stăteau la coadă pentru hârtie igienică, se arată într-un articol publicat în New York Times sub semnătura lui Kristen R. Ghodsee, profesoară la Universitatea Pennsylvania, o specialistă în studii ruse și est-europene, autoare a numeroase cărți despre comunismul european și urmările lui. Cea mai recentă se numește „Red Hangover: Legacies of 20th-Century Communism” (Mahmureala roșie: moștenirile comunismului din secolul al XX-lea), scrie DIGI24.

Când americanii se gândesc la comunismul din Europa de Est, ei își imaginează restricțiile de călătoriile, peisajele terne ale blocurilor de beton, bărbați și femei stând la cozi interminabile în magazine cu rafturi goale și serviciile de securitate care își băgau nasul în viața inimă a cetățenilor. Toate acestea sunt adevărate, numai că stereotipurile noastre colective despre viața în comunism nu ne spun întreaga poveste, spune profesoara americană. 

Unii ar putea să-și aducă aminte că femeile din blocul estic se bucurau de multe drepturi și privilegii necunoscute democrațiilor liberale la acel timp, de pildă investiția masivă pe care o făcea statul în educația lor, încadrarea lor deplină în câmpul muncii, indemnizații de creștere a copilului generoase și gratuitate pentru creșa, grădinița și școala copiilor. Dar mai există un avantaj care nu a primit prea multă atenție: femeile în comunism aveau parte de mai multă plăcere sexuală, susține autoarea. 

Ea prezintă cazul unei bulgăroaice, Ana Durceva, care și-a trăit primii 43 de ani în comunism. A putut divorța și ani mulți și-a putut crește singură copilul, pentru că avea o slujbă și un salariu suficient. Spune că viața ei înainte de 1989 a avut mai mult romantism și satisfacție decât există în viața stresantă de care are parte acum, în economia de piață, fiica ei născută la sfârșitul anilor 70. „Nu știe decât muncă și iar muncă. Vine acasă noaptea și este prea obosită să mai stea cu soțul ei. Dar oricum nu mai contează, pentru că și el e obosit. Stau amândoi în fața televizorului ca niște zombi. Când eram de vârsta ei, mă distram mai mult”, spune Durceva, potrivit DIGI24.

O germancă de 30 de ani se plânge că mama ei, care a trăit în Germania de Est, o presează să facă un copil. „Îi e ușor să vorbească, ei aveau grădinițe și creșe, puteau să-și ia concediu de maternitate și li se păstra slujba. Eu muncesc cu contract pe durată determinată și nu am timp să rămân însărcinată”, spune tânăra. 

Calitatea vieții femeilor era mai bună în comunism, pentru că aceste regimuri vedeau în emanciparea femeii un punct central pentru societatea socialistă avansată, explică Kristen Ghodsee. Sovieticii au dat drept de vot femeilor în 1917, cu trei ani mai devreme decât în SUA. Bolșevicii au liberalizat divorțul, au încercat să egalizeze drepturile, au investit în spălătorii publice și cantine. Femeile au fost încadrate în muncă și au devenit independente financiar de bărbați. Abia în anii 30 Stalin a limitat unele drepturi pe care le aveau femeile, scoțând avortul în afara legii și promovând ideea de „familia, celula de bază a societății”.

După război, lipsa forței de muncă a făcut regimurile comuniste să investească și mai mult în emanciparea femeilor, finanțând inclusiv cercetări despre misterele sexualității feminine. În anii 50, sexologii cehoslovaci au început să facă cercetări în privința orgasmului femeilor, au ținut chiar și o conferință pe această temă, având în centru ideea că egalitatea între femei și bărbați este principala componentă a plăcerii feminine. Unii cercetători susțineau că bărbații trebuie să împartă treburile casnice și creșterea copiilor cu femeile, pentru că altfel nu va exista nici satisfacție sexuală.

Polonezii susțineau, de asemenea, că sexul nu trebuie să se limiteze la experiențe corporale, contând totodată contextul social și cultural.  Nici cea mai bună stimulare, argumentau ei, nu va ajuta la obținerea plăcerii, dacă femeia este stresată sau extenuată, dacă își face griji pentru viitor și stabilitatea financiară.  Cu excepția României, Albaniei și Uniunii Sovietice în timpul lui Stalin, cele mai multe țări est-europene dădeau dreptul la avort.

În țările Pactului de la Varșovia, băieții erau educați să accepte fetele ca tovarășele lor egale, chiar dacă niciodată nu s-a reușit îndepărtarea mentalității că bărbatul este capul familiei.  Astăzi, spune autoarea articolului din New York Times, orice program politic ce propune egalitate de drepturi pare demodat. Rezultatul este că multe din progresele obținute în comunism în privința femeilor s-au anulat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri