De ce vine apa greu la robinete în județ, sau în ce stadiu se află o investiție de jumătate de miliard de euro

marți, 20 august 2024, 02:48
3 MIN
 De ce vine apa greu la robinete în județ, sau în ce stadiu se află o investiție de jumătate de miliard de euro

Cel mai mare proiect de investiții din județul Iași (până să fie lansat Spitalul Regional de Urgențe) a primit acces la linia de finanțare, adică la peste jumătate de miliard de euro (TVA inclus), cu trei ani și jumătate în urmă. În ce stadiu se află acum extinderea rețelelor de apă și de canalizare în județ, derulată de ApaVital cu bani europeni?

Pe 10 februarie 2021, societatea ieșeană de apă și Ministerul Fondurilor Europene au încheiat acordul de finanțare a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, banii provenind din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Durata contractului era de trei ani, respectiv până la sfârșitul lui 2023. Însă era previzibil că un proiect de o asemenea anvergură nu se putea încadra în acest interval.

Astfel, dacă contractele de achiziție a echipamentelor destinate efectuării și supravegherii lucrărilor, respectiv a unor autospeciale și utilaje operaționale, s-au încheiat practic fără probleme, licitațiile pentru pachetele de lucrări au mers mai greu.

Cinci contracte de lucrări pe final

Prima licitație de atribuire a unui contract de lucrări a demarat pe 8 mai 2021. Contractul a fost încheiat la sfârșitul acelui an, iar în prezent este singurul finalizat și cu plățile făcute integral către constructor. Este vorba de extinderea sistemului de apă și canalizare în comunele Voinești și Țibana.

Alte două contracte sunt finalizate, însă firma care a câștigat licitațiile nu primise banii pe ultimele facturi până la sfârșitul lunii iulie. Este vorba de extinderea rețelelor în comuna Miroslava, unde lucrările erau încă de la începutul verii în procedură de recepție, și de contractul care include Podu Iloaiei-Ion Neculce-Tg. Frumos.

Potrivit informațiilor oferite de ApaVital, foarte aproape de finalizarea lucrărilor, cu 98 la sută, respectiv 97 la sută, sunt șantierele din Popricani – care pare că se va termina înainte de termen – și din Tomești-Comarna.

Unde s-a bătut apa-n piuă

La celălalt capăt al graficelor de lucrări, cu mai puțin de 10 la sută avans, stau contractele pentru Zona Metropolitană Iași Nord (unul atribuit pe 26 mai, iar celălalt, pe 10 august 2023 și care trebuie finalizate în februarie, respectiv iunie 2025), extinderea sistemelor de apă și canalizare în Hârlău și Scobinți (lot întârziat de o contestație care a anulat prima licitație) și contractul de realizare a conductei de aducțiune a apei de la magistrala Timișești la Oțeleni. Acest din urmă contract, cel mai scump dintre toate (173 de milioane de lei), apare cu 0 la sută avans la lucrări, deși a fost încheiat în iulie 2023. Tot cu 0 la sută mai este un contract de data asta abia atribuit, cel de construire a unei instalații de valorificare energetică a nămolurilor, cu o capacitate de 26 de mii de tone/an.

În fine, un ultim contract este încă în procedură de licitație, cel pentru construirea de stații de epurare a apelor uzate la Scânteia, Coropceni, Dobrovăț, Al.I. Cuza și Țibănești.

Vechiul program de finanțare s-a încheiat, trăiască noul program de finanțare

Între timp, întregul proiect regional  a fost fazat pe noul program european Dezvoltare Durabilă, 2021-2027, contractul de finanțare fiind semnat la sfârșitul lunii iunie la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Dar ce a cauzat aceste întârzieri și de ce nu a mers proiectul „șnur” pe POIM?

Cei de la ApaVital au enumerat mai multe piedici, atât birocratice, cât și de ordin tehnic. Astfel, „obţinerea cu întârziere şi dificultate a avizelor, în condițiile în care au fost necesare aproximativ 300 de avize pentru întreg proiectul” este prima categorie de obstacole. Urmează „reproiectarea soluţiilor tehnice ca urmare a cerinţelor autorităţilor avizatoare (Apele Române, CNAIR-DRDP, DSP) şi ca urmare a lipsei terenurilor din domeniul public pentru amplasarea obiectivelor”. Iar, dacă s-a ajuns la terenuri, „obţinerea cu dificultate a terenurilor libere de sarcini şi în domeniul public pentru amplasarea obiectivelor proiectului”.

Iar, la final, „obținerea cu dificultate a avizelor tehnice de racordare, din partea Delgaz Grid, pentru stațiile de pompare a apei potabile și pentru stațiile de pompare a apelor uzate”, ne-au mai spus reprezentanții ApaVital. Toate acestea au decalat finalizarea întregului proiect spre sfârșitul anului 2026.

Citiți și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii