Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De două ori orb şi-o dată mut

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Recitesc - a câta oară? - pericopa din duminica a şaptea după Rusalii, numită "Vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum" (v. Matei 9, 27-35). Oare de ce, dintre atâtea momente de vindecare despre care se relatează în Evanghelii, s-au ales (şi) acestea, spre luare aminte? Care este relevanţa, ce mesaj îmi transmit mie, omului de azi? Nu cumva îmi aduc aminte că eu sunt cel de două ori orb şi-o dată mut?

O dată sunt orb, pentru că nu văd pe Dumnezeu Care este prezent în viaţa mea, Care mă copleşeşte cu iubirea Sa. De ce tot omul caută dragostea, conştient sau nu? De unde învaţă omul să creadă că există iubire desăvârşită, chiar şi dacă nu a cunoscut de-a lungul vieţii sale decât amar, ură, dispreţ sau, în cel mai bun caz, indiferenţă? De ce ne dorim să fim iubiţi într-un mod în care, în fapt, nu ne-a iubit nimeni? Dumnezeu, Cel Care este mereu cu noi, ne inspiră o astfel de dorinţă. Noi nu-L vedem, nu-L percepem cu simţurile, dar El este aici. Este discret, ne oferă toate darurile vieţii fără să se arate, fără să-şi asume merite. Nu pretinde ceva în schimb, decât "dreptul" de a Se oferi tot mai mult. Motivul pentru care tânjim după această dragoste deplină vine din faptul că El ne iubeşte deja în acest mod, iar inima noastră - deşi învârtoşată - receptează, cumva, această dragoste. Greşim atunci când punem presiune pe cel sau pe cei din jurul nostru, să ne împlinească această sfântă dorinţă - de a fi iubiţi dumnezeieşte. Omul nu poate să iubească astfel de la sine, oricât s-ar strădui. Doar sfinţii ating această măsură atunci când Dumnezeu Însuşi iubeşte, prin ei, pe oameni. Chiar dacă sunt orb duhovniceşte, nu-mi pierd nădejdea că, stăruind să cred prezenţei şi iubirii Lui, "Îl voi vedea cum este" (cf. I Ioan 3, 2).

De două ori orb şi o dată mut!

În afară de orbirea spirituală, mai sufăr de un alt fel de orbire. Sunt orb, pentru că nici măcar cu ochii fizici nu văd, deşi vederea încă îmi este bună. Nu văd că toate cele create sunt din voia lui Dumnezeu. El a zis şi s-a făcut. Toate "lucrurile sunt chipurile create ale raţiunilor divine plasticizate" (Pr. Dumitru Stăniloae, "Teologia dogmatică ortodoxă", vol. 2). Cu alte cuvinte, totul este gândul lui Dumnezeu materializat sau - altfel spus - întrupat. Când înalţ ochii mei, pot eu spune din inimă: "Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi facerea mâinilor Lui o vesteşte tăria" (Psalmi 18, 1)? Dacă nu pot pricepe această mărturie a creaţiei, sunt orb. Tot omul, credincios sau nu, "trupeşte mănâncă lumea făcută de Dumnezeu, primind gândul lui Dumnezeu şi dragostea lui Dumnezeu făcută mâncare pentru el" (Maica Siluana Vlad, "Abecedarul bucuriei"). Nu numai când mă cuminec euharistic, ci în orice moment ar trebui să pot spune: "Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul" (Psalmi 33, 8). Dacă nu pot spune aşa, iată, sunt orb! De aceea se cuvine să mulţumesc Domnului pentru toate. Permanenta recunoştinţă ne aduce adevărata cunoştinţă. Şi ne ajută să putem vedea şi mai mult, şi mai adânc.

De două ori orb şi o dată mut!

Nu sunt mut pentru că nu aş putea articula cuvinte, cu voce tare sau doar în gând. Sunt mut pentru că graiul îmi este parazitat de diavol. Nu trebuie să blestemi sau să vorbeşti de rău pentru a constata că eşti sub influenţa vrăjmaşului. Căci "pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii" (Matei 12, 36). Eşti "mut" atâta vreme cât rostirea ta nu e inspirată de Duhul Sfânt, când "nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor" (Matei 16, 23).  Ne îndeamnă Apostolul: "Vorbiţi între voi în psalmi şi în laude şi în cântări duhovniceşti, lăudând şi cântând Domnului, în inimile voastre" (Efeseni 5, 19). Asta nu înseamnă că eu spun un verset din Psalmul 50, iar tu îmi răspunzi cu "Iubite-voi, Doamne". Înseamnă că, deşi într-un mod foarte personal, putem comunica şi cugeta sub inspiraţia Duhului Sfânt. Fără aceasta suntem, de fapt, muţi!

De două ori orb şi o dată mut! Când ştiu cum sunt, când îmi asum boala, neputinţa, nedeplinătatea, când strig la Dumnezeu, deşi nu scot nici un sunet - las dragostea Lui să se înfigă-n piroanele rănilor mele. El se răneşte de Cruce, eu înviez din mormântul orbirii şi al muţeniei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri