
De frica „polițistului Zacornea”, un ieșean a preferat să-și cumpere două permise false decât să încerce să obțină unul legal

Rămas fără permis, un ieșean nu a mai avut curaj să încerce să obțină altul. A preferat să cumpere unul din Republica Moldova și altul de rezervă, din Italia. A fost prins, dar a scăpat ieftin.
În septembrie 2022, o patrulă a secției 4 Poliție rurală Miroslava a semnalizat șoferului unui Ford Fiesta să oprească. Atenția polițiștilor fusese atrasă de faptul că șoferul nu purta centura de siguranță. Șoferul a refuzat să se conformeze, așa că polițiștii l-au urmărit de pe strada Principală din satul Balciu, până pe strada Școlii, unde au reușit să-l oprească. La control, Ilie Perju a prezentat un permis de conducere chipurile eliberat de autoritățile din Republica Moldova.
Verificările făcute de polițiști au arătat însă că Perju avea dreptul de conducere anulat încă din 2017. De altfel, el nu apărea nici în bazele de date ale poliției moldovenești. Concluzia a fost că actul era fals, ceea ce a dus la trimiterea sa în judecată pentru conducere fără permis și uz de fals.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Ce i-ar fi spus spus „domnul polițist Zacornea”
În fața judecătorilor, Perju a spus că renunțase la ideea de a obține din nou permisul de conducere la Iași.
„Domnul polițist Zacornea (fost șef al Serviciului de Permise și Înmatriculări, n.r.) mi-a comunicat faptul că atât timp cât el va fi în funcție, nu voi dobândi permis de conducere și din această cauză am încercat să obțin permis de conducere în Republica Moldova”, a explicat el.
Perju a susținut însă că actul era perfect în regulă. Plătise 1.000 de euro și urmase seară de seară, timp de o săptămână, cursuri de legislație în Republica Moldova. Ieșise la condus, dăduse examen cu un polițist, iar actul îl primise într-un sediu al Poliției, de la un individ îmbrăcat în uniformă de polițist moldovean.
Povestea lui Perju nu a fost crezută de judecători. El nu fusese în stare să spună nici măcar numele școlii de șoferi pe care o urmare, darămite să prezinte chitanțe, diplome, vreo adeverință sau alt act.
„Apărarea inculpatului face apel la o încredere nejustificată a instanţei în naivitatea senină a unui individ matur şi în deplinătatea facultăţilor sale intelective, care ar fi putut să considere că Rep. Moldova permitea dobândirea permisului de conducere în modalitatea pe care inculpatul a încercat, în linii generale, să o descrie”, au arătat judecătorii.
Judecătorii au fost blânzi cu șoferul prins cu permis fals
De altfel, nu era pentru prima oară când Perju scotea din buzunar un permis fals. În martie 2021, mai fusese oprit o dată de polițiști. Atunci, prezentase un permis italian, care se dovedise, de asemenea, contrafăcut.
Magistrații Judecătoriei au concluzionat că Perju mințise, așa că a fost găsit vinovat de conducere fără permis și uz de fals. Judecătorii au dictat totuși o pedeapsă ușoară. Perju a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de trei ani. Sentința nu este definitivă. Ea a fost contestată de Perju, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel, la mijlocul lunii mai.
Publicitate și alte recomandări video