Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

DE GROAZĂ: 66 de de morți pe şosele la Iaşi în 2017, cu aproape 40% mai mult faţă de 2016

GALERIE
accident rutier Iasi
  • accident rutier Iasi
- +

Acesta este bilanţul negru al anului trecut. Sunt cu 18 mai multe decese faţă de 2016. În oraşul Iaşi au fost 12 morţi. Cele mai periculoase porţiuni de drum sunt Tomeşti - Albiţa şi Valea Lupului - Leţcani - Bălţaţi. Municipiu, pe şoseaua Nicolina, patru oameni şi-au găsit sfârşitul.

Anul 2017 a fost deosebit de sângeros pe şoselele Iaşului! Numărul morţilor în accidente rutiere a crescut îngrijorător anul trecut, cifra fiind una dintre cele mai mari înregistrate în judeţul Iaşi. În 2017, au murit în accidente rutiere 66 de oameni, cu 18 mai mulţi decât în 2016, când şi-au pierdut viaţa 48 de persoane. Numai în municipiul Iaşi au fost 12 morţi. Potrivit unei statistici a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în ceea ce priveşte numărul morţilor, Iaşul se află pe locul opt, dacă includem şi Bucureştiul. Primul loc în „clasamentul morţii“ este deţinut de către judeţul vecin, Suceava. Acesta judeţ cu 740.000 de locuitori a înregistrat anul trecut, şocanta cifră de 104 morţi în accidente rutiere, adică 14 morţi la suta de mii de locuitori. Pe locul doi se află Timişoara, cu 80 de morţi, cu un indice de 11,7 morţi la suta de mii de locuitori, apoi Dolj, cu 79 de morţi, adică 11,28 de morţi la suta de mii de locuitori. Constanţa a înregistrat şi ea 74 de morţi, cu 9,61 la suta de mii de locuitori, iar pe locul cinci, se situează Bucureştiul, cu 74 de morţi. Prahova are 72 de morţi, Ilfov 68 de morţi, apoi Iaşul, cu 66 de persoane decedate în accidente rutiere, cu un indice de 7,18 morţi la suta de mii de locuitori. După Iaşi, în situaţia dată de către IGPR apare ca fiind Braşovul, cu 64 de morţi. La Polul opus, Clujul, cu o populaţie de 721.000 de locuitori a înregistrat 50 de morţi, Bihor - 32 de persoane decedate, la o populaţie de 619.000 de locuitori. În total, în România, anul trecut şi-au pierdut viaţa în urma accidentelor rutiere, 1.946 de persoane. Numai în judeţul Iaşi, în 2017, au avut loc 1.257 de accidente rutiere, cu 23 mai puţine faţă de anul precedent, iar riscul mortalităţii pe şoselele din Iaşi a intervenit pe fondul creşterii vitezei de deplasare şi lipsei centurii de siguranţă.

Zonele periculoase de pe şosele

Cele mai grave accidente s-au produs pe drumurile naţionale. Cel mai sângeros dintre ele este DN 28, porţiunea spre Albiţa, prin Tomeşti, cât şi cel prin Leţcani. De altfel, accidente pe acest drum au murit 12 persoane anul trecut, pe raza localităţilor Tomeşti, Valea Lupului, Leţcani, Bălţaţi şi Strunga. Tot pe acest drum au fost rănite grav 43 de persoane, iar alte 137 au fost rănite uşor. Pe DN 248A, care trece prin Miroslava şi Voineşti, şi-au pierdut viaţa patru oameni, iar alţi patru pe DN 24, către Bucium. Aici, 12 au fost răniţi grav şi 37 răniţi uşor. Pe DN 24 C, adică spre Cârlig şi Popricani, au fost doi morţi, şase răniţi grav şi 20 de răniţi uşor. De asemenea, pe DN 28A, pe porţiunea dintre Târgu Frumos şi Paşcani s-au înregistrat doi morţi, 13 răniţi grav şi 44 uşor. Şefii Poliţiei Rutiere au precizat că au început din prima lună a anului 2018 să mărească numărul patrulelor pe principalele drumuri din judeţ. „Prima măsură a fost deja introdusă şi anume sporirea prezenţei patru­lelor pe principalele căi din judeţul Iaşi. Însă lipsa de educaţie rutieră a participanţilor la trafic sporeşte riscul accidentelor rutiere. Se vede că trebuie lucrat mai mult la gradul de educaţie rutieră chiar dacă Iaşul este unul dintre cele mai civilizate judeţe din ţară“, a precizat Mihai Şoric, şeful Serviciului Rutier Iaşi.

Cei mai mulţi morţi din oraş, pe şoseaua Nicolina

În municipiul Iaşi, anul trecut au decedat 12 persoane în accidente rutiere. Cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa pe şoseaua Nicolina, unde s-au înregistrat patru morţi. Cel mai groaznic a avut loc în februarie în intersecţia de la baza pasarelei care face legătura zonei Podu Roş, cu Nicolina. Şoferul unui Audi, Claudiu Marian Paşnicu, a depăşit coloana de maşini staţionate la semafor şi a izbit în lateral un Logan care ieşise regulamentar de pe Aleea Rozelor. Cei doi ocupanţi ai maşinii, soţ şi soţie, şi-au pierdut viaţa pe loc. Pe bulevardul Socola, anul trecut, au murit în accidente rutiere trei persoane, în două accidente rutiere. Cel mai grav a avut loc la sfârşirul lunii martie, atunci când un avocat, Victor Ion Axinte, care conducea beat un autoturism Toyota, a lovit în plin, în spate, un Toyota Auris, în care se aflau o tânără şi cu iubitul ei. Acul vitezometrului maşinii avocatului s-a oprit la 150 km/h, iar alcoolemia a reieşit ca fiind de 2,05 la mie, în sânge. Un alt bulevard din Iaşi, la fel de periculos, este Păcurari, care anul trecut a făcut două victime în două accidente rutiere.

De asemenea, pe bulevardul Poitiers şi pe strada Silvestru, s-au înregistrat căte un mort, anul trecut. În 2017, poliţiştii de la Rutieră au suspendat în total 5.130 de permise de conducere, cu 445 mai multe decât în anul precedent. De asemenea, poliţiştii au constatat 1.638 de infracţiuni. Dintre acestea, 301 dosare penale au fost deschise pentru consum de alcool, şi tot pentru alcool au fost date 313 sancţiuni.

Asociaţia „Worldstreet“ propune instituţiilor întâlniri lunare

Un ONG din Iaşi, Asociaţia pentru Protecţia Rutieră „Worldstreet“ a propus mai multor instituţii, constituirea unui Consiliu pentru Siguranţă Rutieră, la nivelul judeţului Iaşi. Întâlnirea consiliului ar fi o dată pe lună, în jurul unei mese rotunde, într-o sală pusă la dispoziţie de către Prefectura Judeţului Iaşi. Scopul acestor întâlniri ar fi discutarea şi rezolvarea „faţă în faţă“ a problemelor de trafic, starea drumurilor, semnalistica rutieră, siguranţa pietonilor, infrastructura drumurilor, atât din municipiu, cât şi judeţul Iaşi. În acest scop, mai multe instituţii din Iaşi au acceptat verbal invitaţia Asociaţiei Worldstreet, printre acestea numărându-se Serviciul Rutier Iaşi, Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, Compania de Transport Public Iaşi, Prefectura Judeţului Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi. De asemenea, invitaţie a fost trimisă şi Primăriei Iaşi, la care se aşteaptă un răspuns. De asemenea, vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai taximetriştilor. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri