De la “Aferim” la criminalistică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

De la “Aferim” la criminalistică

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Nu s-a înfăţişat pe sine ca pe un “învingător” şi un om al “succesului”, ci foarte sobru şi credibil, cu reuşitele, dar şi căutările, chiar unele impasuri sau ezitări: schimbări de direcţie atunci când simţise că a epuizat o etapă.

Văzusem la Universitate, poate prea în fugă, un afiş anunţând o întâlnire a studenţilor cu prozatorul Florin Lăzărescu, cu menţiunea “co-scenarist Aferim”. Ajuns la locul şi ora întâlnirii-dialog anunţate astfel, aveam să descopăr şi “rama” ei: Proiectul, finanţat european, “Studenţii de Azi, Profesioniştii de Mâine” (SAPM), iniţiat de Universitatea de Vest din Timişoara, la care, alături de încă alte Universităţi din România, participă şi Alma Mater ieşeană (UAIC), pentru care coordonarea îi revine Oanei Chisăliţă: îi datorez, mulţumindu-i, lămuriri şi detalii asupra acestui Proiect, acum deja pe sfârşite.

Florin Lăzărescu era invitat să le vorbească studenţilor, auditoriului pe tema Cariera în domeniul creativ - şi asta a şi făcut. Îl cunosc de pe când era student al Facultăţii noastre de Litere, cum i-am cunoscut, de asemenea, şi începuturile de ordinul creaţiei literare, legate de un grup de tineri scriitori pe care memoria mea îi asociază, dacă nu mă înşel, şi cu o editură a lor, “Outopos”. I-am urmărit activitatea şi succesiunea în timp a locurilor de muncă, i-am citit cărţile, nu-mi este necunoscut nici ca jurnalist, mi-am zis că, iată, am şanse să aflu mai multe şi despre apropierea sa de lumea filmului: apropo de Aferim, da, dar nu numai. În plus, mă interesa intrarea în dialog cu invitatul a studenţilor participanţi la amintitul Proiect.

Le-a vorbit simplu, firesc şi convingător, fără aere de vedetă, mai cu seamă despre ce înseamnă a crede cu adevărat în ce vrei să faci, descoperindu-ţi şi urmându-ţi drumul. Ce-au însemnat pentru el “cartea”, cărţile, şcolile prin care a trecut, profesorii şi colegii, de la vârsta copilăriei şi până la absolvirea facultăţii, despre pasiunea scrisului, desigur. Nu s-a înfăţişat pe sine ca pe un “învingător” şi un om al “succesului”, ci foarte sobru şi credibil, cu reuşitele, dar şi căutările, chiar unele impasuri sau ezitări: schimbări de direcţie atunci când simţise că a epuizat o etapă etc. Editura Polirom i-a oferit, ca şi altor autori tineri, o reală şansă de afirmare, Florin Lăzărescu neuitând să sublinieze şi ce a avut de învăţat de la un loc de muncă la altul, în materie de activitate editorială, marketing, management, dar dominanta a rămas mereu scrisul, interesul pentru literatură.

Întrebările şi, în general, dialogul au arătat receptivitatea auditoriului studenţesc la tema centrală a întregii dezbateri: importanţa crucială a capacităţii fiecăruia de a-şi întrezări, testa şi fortifica propriul potenţial, de a descoperi acea muncă pe care s-o facă nu de parcă ar fi o corvoadă, ci din plăcere şi cu acea pasiune care nu cedează în faţa dificultăţilor, dimpotrivă. Sigur că s-a vorbit şi despre filme, despre un scurt-metraj ca Lampa cu căciulă, despre Aferim, acesta din urmă comentat de studenţi cu privire la relaţia sensului cu structura narativă a scenariului, limba dialogurilor, colaborarea regizorului cu co-scenaristul aflat “acum” în faţa noastră. Stăteam acolo în sala R-402 (fosta clădire a “Romtelecom”), vecin cu, fără îndoială, cel mai tânăr din tot “auditoriul”, Sebastian, elev într-a VI-a, la Şcoala “Gh. Asachi”: concentrat serios, dând o impresie de fire interiorizată, chiar uşor reţinută, dar inteligent şi ferm în răspunsuri. Ce visează să devină când va fi mare? Medic. Citeşte? Da, mult şi cu plăcere. Sporturi? Înot, bicicletă... Te bucuri să întâlneşti copii ca el, care, orice profesie ar alege mai târziu, vor rămâne prieteni şi cu cărţile şi nu le vor “înlocui” lectura cu “informaţia” în loc de... de pe Internet.

Dar cum e cu “De la Aferim la criminalistică”? Ei, iată cum am ajuns la aşa o “înlănţuire” în titlul de azi: un alt afiş m-a condus la Conferinţa Naţională de Criminalistică, ed. a III-a, 2015, organizată în cadrul mai larg al Săptămânii Masteratelor de la Drept (30 martie - 5 aprilie) şi dedicată, anul acesta, In Memoriam Prof. univ.dr. Lucian Ionescu: comunicări, workshop-uri, iniţieri de laborator, tehnici, metodologie, unele în colaborare şi cu Facultatea de Fizică. Totul cu o intenţie de generoasă şi substanţială informare, introducere şi familiarizare cu domeniul criminalisticii, profil în care Facultatea de Drept (UAIC) deţine unicitatea în zona Moldovei. Aşadar încă o realizare demnă de toată lauda a profesorilor şi a studenţilor, inclusiv de nivel Master, de la Facultatea de Drept, în frunte cu Decanul, Prof.univ.dr. Tudorel Toader.

Legătura dintre Proiectul SAPM şi Conferinţa Naţională de Criminalistică? Una singură, dar complexă şi importantă: progrese reale în folosirea unor forme complementare celor de ordin didactic în formarea şi modelarea (competitivă) a profesioniştilor şi cercetătorilor de mâine

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.