De la an la an, CJAS decontează tot mai puţin pentru internările din spitale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O măsură din Planul Naţional de Paturi.

De la an la an, CJAS decontează tot mai puţin pentru internările din spitale

GALERIE
paturi
  • paturi
- +

Sesiunea de contractare 2016 aduce pentru spitalele publice şi private din judeţul Iaşi o scădere a numărului de paturi pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate le va lua în calcul odată cu negocierea contractelor cu fiecare unitate medicală în parte.

Începând cu luna iunie, când va avea loc contractarea serviciilor medicale, din spitalele ieşene se vor „evapora” 132 de paturi. Mai exact, dacă la sesiunea de contractare din 2015 Iaşul a avut înregistrate 6.991 de paturi, potrivit Ordinului 321/2016, publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii martie, în 2016, numărul de paturi din judeţ nu trebuie să depăşească 6.859 de unităţi. Politica de reducere a numărului de paturi din România a fost demarată în 2014, atunci când Guvernul a aprobat Planul Naţional de Paturi 2014-2016, potrivit căruia în acest interval numărul paturilor din spitale trebuia să fie redus cu peste 4.000 de unităţi.

Managerii spitalelor ieşene au precizat că, momentan, nu au fost informaţi de CJAS că pentru întocmirea dosarului de contractare trebuie să-şi revizuiască numărul de paturi, însă, având în vedere că este o politică naţională, cel mai probabil, vor fi nevoiţi să facă acest lucru. Pe de altă parte, managerii arată că, potrivit experienţei ultimelor ani în care, la fel, au fost nevoiţi să-şi reducă numărul de paturi, fizic paturile nu vor fi distruse. Ele se vor menţine în spital, însă nu vor fi contractate. „Nu am fost anunţaţi că trebuie să reducem numărul de paturi, dar până la contractare putem fi anunţaţi. În orice caz, eu mă voi prezenta la contractare tot cu 1.128 de paturi. În 2014, de exemplu, m-am prezentat tot cu atâtea paturi, dar am contractat 1.116.

Numărul de paturi nu a scăzut efectiv, cele 12 unităţi au rămas în spital, dar nu au fost contractate de CJAS. Paturile există fizic în spital, noi le folosim şi internăm pacienţi pe ele. Eu pot să internez pe acele 12 paturi, dar sunt nevoit să mă încadrez în suma pe care am contractat-o cu casa pe un număr de 1.116 de paturi, şi nu de 1.128“, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“. În 2014, numărul de paturi din spitalele ieşene a scăzut cu 220 faţă de 2013, iar în 2015 a scăzut cu 45 faţă de anul anterior.

La sesiunea de contractare din iunie 2014, de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Spitalul de Neurochirurgie şi de la Spitalul de Recuperare au fost reduse câte cinci paturi la sesiunea de contractare. Ministerul Sănătăţii a argumentat reducerea numărului de paturi susţinând că urmăreşte să atingă în 2016 media europeană la acest capitol, 4,8 la 1.000 de locuitori. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.