Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De la cooperative la Cupa Satelor

GALERIE
gin
  • gin
- +

După decenii în care FRF a strâns sub preş gunoaiele din fotbalul românesc, sunt semne că acum se ridică preşul şi se pune mâna pe mătură

În ultimele zile, a apărut o ştire care a trecut neobservată: FRF organizează Cupa Satelor la fotbal. O idee tratată în cercurile superficiale ale raţiunii microbistice pe traseul chel-tichie-mărgăritar. „Mofturi, moncher, naţionala de-abia se târâie, în Cupele Europene ne zvântă Luxemburgul, singurul lucru care ne-a mai rămas de rânduit este fotbalul pe toloacă“. O asemenea abordare, poate fi considerată doar imbecilă, dacă n-ar fi profund nocivă. Mai mult, cu ani în urmă, s-au mai auzit pe la Radio Erevan asemenea idei emanate de membrii progresişti ai unei federaţii retrograde, dar autorii lor ar fi fost puşi la punct: „haide, bre, de ani şi ani tot ne calificăm şi ne răscalificăm şi mata umbli cu ţărănisme de astea“. Poate că există mulţi care pun problema asta şi acum, însă fotbalul românesc a ajuns atât de jos, încât nu mai există performanţe de acoperire, cu atât mai puţin generaţii de aur.

Apropo de astfel numita generaţie, cei care cred că închinându-ne la performanţe trecute se rezolvă problemele, ar trebui să privească fotbalul nostru din anii ’90 din toate unghiurile. Să nu pomenim realitatea că toţi fotbaliştii de superclasă ai acestei generaţii au fost produse de lux ale unui regim revolut, personaje privilegiate şi ţinute în puf spre creşterea prestigiului to’arăşilor şi to’arăşei. Că aceia care au urmat lui Hagi, Lăcătuş, Petrescu, Popescu etc, au fost rodul unor emulaţii a unor performanţe care  - fără să fie însoţite de trofee  - au creat întotdeauna valoare prin virtutea inerţiei. Hai să ne amintim că în anii aceia blaturile şi cooperativele erau în floare; că al nostru campionat era printre cele mai slabe de pe continent, ceva asemănător celor din Congo şi Tadjikistan; că la nivel minor, selecţiile se făceau pe atenţii, iar la nivel mare, familia de impresari Becali aproape că dicta selecţionerilor componenţa lotului, cam cum face acum vărul Gigi cu bietul Dică; că generaţia de aur şi puii ei bifau calificări în serie, dar cele mici nu ştiau cum arată (cu mici excepţii) un turneu final. Acea perioadă de aur nu însemna doar reuşitele lui Hagi şi Gică Popescu la naţională şi la cluburi de prim rang. Însemna şi Sandu, şi Dragomir şi Kassai, Oache şi alte specimene infecţioase. Anii 2005-2007 ai „eurofantasticilor“ de la Steaua, Rapid şi (parţial) Dinamo reprezintă excepţiile care confirmă regula. Confirmare: performanţele acelea n-au stârnit nicio emulaţie, n-au făcut decât să întindă preşul sub care gunoaiele se adunau în mormane din ce în ce mai mari. Se poate spune că asemenea fenomene (corupţie, blaturi, selecţii, necalificări) se perpetuează şi astăzi, la o scară mai mică. Diferenţa este că acum nu mai există nici preşul acela pentru mascat mizeria: generaţia excepţională de fotbalişti.

După un mandat în mare parte criticat, în multe aspecte pe bună dreptate, conducerea actuală a FRF, este decisă să strângă preşul, să pună mâna pe mătură şi să umble la rădăcina relelor. Experimentul Christoph Daum la naţională a fost unul ratat, calificări nu s-au înregistrat la niciun nivel, fondarea centrelor de excelenţă pentru tânăra generaţie s-a împotmolit din motive birocratice. Însă ele există, la Târgu Mureş şi Timişoara, altele urmând a crea concurenţă pentru Academia lui Hagi. FRF şi-a întins tentaculele şi peste hotare, monitorizând tinerele talente din diaspora românească din ce în ce mai numeroasă. Nu mai pomenim de acea regulă U21 atât de hulită de conservatori gen Gigi Becali, Cornel Dinu ori Florin Prunea, regulă pe care şefii de la Casa Fotbalului se simt cu îndreptăţire încurajaţi s-o extindă. Fiindcă dacă există şefuleţi de cluburi care nu sunt convinşi pe deplin de avantajele investiţiei în pepinieră, ei trebuie obligaţi s-o verifice pe pielea lor. Şi acum iată că apare şi această „cupă a satelor“ care vrea să scormonească brazdele după talente, ilustrând faptul că fotbalul este un sport pentru tot poporul şi nu unul elitist ca tenisul.

Deocamdată, faptul că la orizont se arată primele calificări după amar de ani, arată că drumul plin de hârtoape pare a fi cel bun. Şi trebuie să fie aşa, fiindcă alternativa înseamnă întoarcerea la „cooperative“.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri