De la înființare, hotelul IRO din Iași a oferit cazare gratuită pentru aproape 4.000 de pacienți din întreaga țară

joi, 13 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 De la înființare, hotelul IRO din Iași a oferit cazare gratuită pentru aproape 4.000 de pacienți din întreaga țară

Aproape 4.000 de pacienți oncologici din Moldova, Constanța, București, Hunedoara și Caraș-Severin au beneficiat, în ultimii opt ani, de cazare gratuită la hotelul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași. Aceasta este prima unitate medicală din țară care oferă cazare pentru proprii pacienți. 

Clădirea hotelului, cu o suprafață de 1450 de metri pătrați, are trei niveluri supraterane, respectiv parter, etajele 1 și 2 și două subterane, etajele -1 și -2. Pacienții oncologici din zonele îndepărtate, care nu pot face zilnic naveta pentru tratament la Iași, sunt informați de medicul curant despre posibilitatea cazării la hotelul IRO pe durata tratamentului.

Persoanele aflate departe de casă pot sta la hotelul IRO pe durata ședințelor de radioterapie prescrise de medicul radioterapeut. Hotelul, deschis în mai 2016 special pentru pacienții oncologici, elimină necesitatea navetei zilnice sau a căutării unei chirii în Iași. Cele 70 de camere, situate la etajele 1 și 2, sunt dotate cu unul, două sau trei paturi, toaletă proprie, televizor, frigider și mobilier de hotel. Fiecare etaj dispune de o sală de mese cu bucătărie, iar personalul medical este prezent 24 de ore din 24. Hotelul este situat în cartierul Tătărași, pe strada Ion Creangă, nr. 5.

Un pacient poate sta și șapte săptămâni

“Noi le oferim cazare gratuită, iar hrana și-o asigură ei. Când au programate ședințele de radioterapie sunt chemați telefonic să coboare cu liftul în buncărul de la -2, iar apoi urcă în camere. Acum sunt ocupate 57 din cele 70 de camere ale hotelului. Stau aici în funcție de numărul de zile de terapie prescris de medic, de la minimum 5 zile și până la 7 săptămâni”, a explicat o angajată.

Buncărul din subteran, unde se află cel mai nou accelerator de particule din institut folosit în radioterapie, a fost deschis în octombrie 2022, tocmai pentru ca pacienții cazați la hotelul IRO să poată beneficia de tratament pe loc, fără să se deplaseze la Institutul Regional de Oncologie din Copou și înapoi. Investiția în aparatură depășește 10 milioane de lei și a fost asigurată din fonduri de la Banca Mondială, prin Ministerul Sănătății.

“Sunt aici de două săptămâni. Fac radioterapie pentru cancer de col uterin. Este bine că nu trebuie să fac naveta până la Iași și înapoi. Am pensia mică și nu îmi ajung banii. Sunt condiții foarte bune aici. Este totul nou, foarte curat și personal amabil”, a spus o pacientă de 59 de ani din Dorohoi, județul Botoșani.

De la începutul acestui an, Institutul Regional de Oncologie a înregistrat 1086 de noi pacienți diagnosticați cu diverse forme de cancer. În 2023, IRO a înregistrat un total de 2398 de noi cazuri de cancer, dintre care cele mai frecvente au fost cancerul bronhopulmonar, cu 428 de pacienți, cancerul colorectal, cu 396 de pacienți, cancerul mamar, cu 380 de pacienți, și cancerul de prostată, cu 210 pacienți.

Anul trecut erau în evidența IRO 17.721 de persoane cu diferite forme de cancer, 10.603 fiind femei, cu 841 mai multe decât în 2022. Statisticile arată că din totalul pacienților rămași în evidența IRO, cei mai mulți au cancer mamar, respectiv 3973, urmat de cancerul colorectal cu 3159 de pacienți și cel de prostată  cu 1810 de pacienți.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii