De la Koudela la Schär, via Şovre
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

De la Koudela la Schär, via Şovre

GALERIE
gin
  • gin
- +

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

N-a fost suficientă mascarada cu arbitrul român Sebastian Colţescu la Paris pentru ca neoterorismul ascuns sub fustele corectitudinii politice să ajungă la noi culmi de sălbăticie şi regres. Cazul fotbalistului ceh Ondrej Koudela, de la Slavia Praga, suspendat de grijulia UEFA timp de zece meciuri, fiindcă i-a şoptit la ureche adversarului său direct, finlandezului Glen Kamara nişte vorbe cu mâna pâlnie la ureche, după ce jucătorul de la Glasgow Rangers l-a faultat dur. Forul continental a tras concluzia: insulte rasiste. Glen Kamara, urmaşul eroilor Kalevalei, care l-a înghesuit pe ceh împreună cu colegii săi de la Rangers în drumul spre vestiar, lovindu-l cu pumnii şi picioarele în cap pe Koudela, a primit şi el trei meciuri de odihnă şi meditaţie, ceea ce a stârnit indignarea celor de la clubul scoţian, inclusiv a antrenorului Steven Gerrard şi a lui Ianis Hagi. Pentru că „îl ştiu pe Glen şi am sută la sută încredere în el”, spune „Stevie G”, deloc sensibil la faţa însângerată a cehului, apărat (y compris) cunoscut de preşedintele ţării sale. Dar UEFA, oare ce ştie, cum ştie şi pe cine ştie? Bănuim că forul corect politic(os) de la Nyon nu l-a angajat pe celebrul labiolector care a încercat să afle ce boscorodea „ţarina” Elena Isinbaeva înainte de a năvăli cu prăjina spre ştachetă. Şi chiar dacă ar fi fost întrebat, n-ar fi bunghit răspunsul, fiindcă era imposibil să vezi buzele lui Koudela, mascate de palmele căuş, la urechea lui Kamara. Exista o mărturie a lui Kamara, probabil şi o mărturie a lui Koudela, iar UEFA a crezut mărturia celui a cărui viaţă contează mai mult.

În celebra finală a Campionatului Mondial de fotbal din 2006 (Franţa - Italia), marele Zinédine Zidane a fost eliminat direct în prelungiri pentru o lovitură cu capul în piept aplicată adversarului său, Marco Materazzi. Corect, în sensul pur al cuvântului, francezul şi-a asumat gestul fără să comenteze. Mult mai târziu, „Zizou” a menţionat că Materazzi la provocat, aruncându-i printre dinţi nişte vorbe jignitoare la adresa surorii sale. Zidane a fost suspendat, Materazzi a scăpat. Cine ar fi putut dovedi ce i-a spus italianul ilustrului său adversar? Acum, la 15 ani distanţă, ştiinţa a progresat. UEFA ştie ce i-a spus Koudela lui Kamara... Vorbind în limbajul matematic, vorbele spuse de Koudela valorează mai mult decât molestarea acestuia de către haidamacii de la Rangers de 10/3 ori. Adică de 3,(3) ori. Ondrej Koudela, internaţional ceh, va rata Euro 2020 pentru nişte vorbe spuse la nervi, care nu se pot ierta dacă destinaţia este incorectă politic.

Corectitudinea politică, un concept generos la origini, dar ajuns un fel de muma-pădurii acum, nu se vede numai în privinţa conflictelor cu accente rasiste. Recent, arbitrul român Octavian Şovre a păcătuit prin a cere fotbalistului norvegian Haaland nişte autografe, ceea ce a stârnit mânia olimpiană a mai-marilor de la Nyon. Cum, domne, un înalt oficial al înaltului for al continentului inventator al fotbalului să se căciulească la un amărât de fotbalist ca orice biet spectator? Amendăăăă, suspendareeee! Că Şovre solicita autografe pentru a le fructifica la licitaţie în folosul unor copii autişti n-are importanţă. A pângărit demnitatea şi autoritatea unui arbitru internaţional, validat de UEFA. Similar, nu de mult un arbitru de tenis s-a „căciulit” în faţa năbădăiosului Nick Kyrgios, cu scopul greu de atins al calmării ifoselor de neatins ale acestuia? Credeţi că au înţeles asta cei care trebuie să înţeleagă? Corectitudinea spune că litera trebuie să fie mai presus decât spiritul.

Ca şi cum n-ar fi de ajuns, corectitudinea asta prost înţeleasă a condus, acum, chiar la o mostră de extremism ecologic. La marginea unei şosele din Belgia, un copil băgător de seamă a cerut lui Michael Schär, ciclist elveţian participant la Turul Flandrei, să-i dea bidonul de care voia să se debaraseze, drept suvenir. Băiatul n-a nimerit obiectul, care a aterizat în afara zonei permise de a se arunca astfel de accesorii. Urmarea? Rutierul elveţian a fost exclus din cursă, deşi nu se remarcase niciodată prin astfel de excese. Ulterior, ca urmare a vâlvei create, regulile s-au mai îndulcit puţintel, dar concluzia rămâne.

Cu regulamentele nu te joci, trebuie buchisite şi silabisite până la învăţarea pe de rost şi aplicate ad litteram, că altfel vine nenea cu vărguţa şi te bate la funduleţ până te înroşeşte. Ba chiar te bagă şi la „rasism” dacă te obrăzniceşti!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

În atenția DIICOT

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.