anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

De la moară la războiul de ţesut

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

Două lucruri acumulăm pe parcursul vieţii: informaţie pură (de tipul dicţionarelor sau enciclopediilor) şi abilitatea de a face conexiuni, de a utiliza diferite tipuri de informaţie în construcţii logice şipline de sens. E una să ştii cum se numeşte un lucru şi cu totul altceva să ştii cum funcţionează, care e locul său în schema largă a lucrurilor şi cum poate influenţa funcţionarea lui mersul lor.

Progresul tehnologic fulminant la care asistăm de jumătate de secol a adus aparent o rezolvare cvasi-completă a primei probleme. Accesul la informaţie este instant, permanent şi complet democratic. Fiecare individ mânat de curiozitate are la dispoziţie o bibliotecă externă imensă la care accesul este fără nici o piedică. Nu vom discuta aici de ce faptul acesta ascunde o mare capcană. Vom remarca doar că astfel, unul din rolurile ancestrale ale dascălilor şi şcolii în general, acela de păstrător si propovăduitor al informaţiei, devine redundant şi, din urmă plictisitor şi neperformant.

Legătura dintre lucruri însă, raţiunea, trebuie învăţată şi exersată. O minte tânără trebuie să înţeleagă, mai presus de orice. Cunoaşterea vine din înţelegerea frumuseţii profunde, de ce dai aici şi crapă tocmai hăt dincolo. Scopul şcolii contemporane trebuie să fie dezvăluirea şi exersarea raţionamentului, a înţelegerii sinei lucrurilor şi a felului în care acestea interacţionează. Dăscălirea implică educarea unei discipline intelectuale la fel de mult cât exersarea raţionamentului eficient. La multe minţi tinere e o pornire nativă, izvorâtă din curiozitate şi nevoia de a hrăni o seamă de porniri lăuntrice (numite general talent). Bucuria descoperirii, a fructului căutării, este însă aliatul natural (e una dintre emoţiile fundamentale), care garantează succesul acestei aplecări pentru toate minţile care îi ajung în mreje.

E uşor şi prin urmare seducător să împrăştii o informaţie pe care ai învăţat-o pe de rost. Dar nu facem lucruri pentru că sunt uşoare. Facem lucruri pentru că sunt utile şi au sens. Facem ce trebuie tocmai pentru că este greu, pentru că doar aşa suntem absolviţi de banalitate şi inutilitate.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.