De la nişte înjurături banale, un om a rămas invalid, iar altul va înfunda puşcăria
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

De la nişte înjurături banale, un om a rămas invalid, iar altul va înfunda puşcăria

GALERIE
cutit
  • cutit
- +

Un conflict provocat de un paznic băut a lăsat un om invalid şi l-a trimis pe un altul în puşcărie. De la o ceartă fără miză, dintr-un motiv inexistent, s-a ajuns în scurt timp la lovituri de cuţit.

Incidentul a avut loc în dimineaţa zilei de 24 noiembrie 2019, când pe un şantier de lângă Plopii fără Soţ s-a prezentat o echipă de 9 muncitori. La un moment dat, aceştia au aprins un foc într-o roabă, folosind rigle de lemn, pentru a se încălzi.

A intervenit paznicul, care consumase deja băuturi alcoolice şi care a început să-i înjure pe muncitori, spunându-le că nu au voie să facă focul. Muncitorii au replicat pe acelaşi ton, I.C.S. împingându-l pe paznic.

Acesta i-a ameninţat pe muncitori că îşi va chema în ajutor nepotul, fost sportiv. În jurul orei 8.30, pe şantier şi-a făcut apariţia Florin Pancu. Şi-a parcat BMW-ul, după care s-a îndreptat spre muncitorul care-l îmbrâncise pe paznic, cerându-i să-şi prezinte scuze.

Muncitorul a făcut-o, dar lui Pancu nu i-a plăcut felul în care acesta îşi ceruse scuze, aşa că a insistat. Aflat pe schelă, M.B. a apreciat că fusese suficient, aşa că i-a cerut lui I.C.S. să nu-şi mai prezinte scuze. Pancu l-a provocat, iar M.B. a coborât de pe schelă, urmat de alţi doi muncitori.

A urmat o altercaţie verbală între M.B. şi Pancu, cei doi îmbrâncindu-se. În final, Pancu a scos un cuţit de aproximativ 30 cm, ameninţând că-l va folosi: "Ia veniţi, că vă fac felul!". M.B. a încercat să-l dezarmeze, moment în care Pancu l-a lovit puternic cu cuţitul în tâmpla stângă.

Victima a căzut fulgerată la pământ, Pancu încercând să-l mai lovească în continuare. Apoi, cuţitarul s-a retras, fugărit de muncitori.

M.B. a fost internat în comă la Spitalul de Neurochirurgie, lama cuţitului penetrând craniul şi atingând creierul. Bărbatul a rămas internat timp de o lună, iar după externare a mai avut nevoie de încă o lună de îngrijiri medicale.

A rămas cu o hemipareză dreaptă şi cu dificultăţi serioase de exprimare. Şi-a pierdut capacitatea de muncă şi autoîngrijire, fiind încadrat în gradul I de invaliditate.

În cursul urmăririi penale, Pancu a recunoscut că l-a înjunghiat pe M.B., afirmând însă că nu venise înarmat pe şantier. Ar fi fost lovit cu o cărămidă în spate şi a încercat să fugă, dar muncitorii l-ar fi înconjurat, prinzându-l între un zid şi nişte paleţi.

Unul dintre muncitori ar fi avut un cuţit. Pancu l-a dezarmat, apoi ar fi lovit la întâmplare, pentru a se apăra. "Erau ca nişte brute, mi-am văzut moartea cu ochii", a spus acesta. Ulterior însă, şi-a recunoscut faptele, aşa că declaraţia iniţială nu a fost luată în considerare.

Conform legii, tentativa de omor se pedepseşte cu închisoarea pe un termen de 5 până la 10 ani. În aprecierea sentinţei, magistraţii Tribunalului au luat în considerare faptul că Pancu nu se afla la primul conflict cu legea, el mai fiind condamnat, cu suspendare, pentru ultraj.

Cu toate că şi-a recunoscut fapta, a încercat să o minimalizeze, regretându-şi fapta mai mult din perspectiva implicaţiilor juridice, nu din empatie faţă de victimă. Colaborarea cu anchetatorii i-a atras totuşi o pedeapsă minimă, de 5 ani de închisoare.

La aceasta s-au adăugat 10 luni din pedeapsa pentru ultraj. Totodată, lui Pancu i s-a interzis să mai poarte arme timp de 4 ani după executarea pedepsei. El va trebui să-l plătească lui M.B. o despăgubire de 100.000 de euro şi o pensie lunară de 1.279 lei. Sentinţa a fost atacată atât de Pancu, cât şi de victima sa. Apelul urmează să fie judecat la sfârşitul lunii viitoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.