Se va da citire manifestului de la Iași al sustenabilității

De la noroi și facturi mari la clădiri verzi. Soluții inedite pentru un mediu construit sustenabil prezentate azi la Iași

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:11
4 MIN
 De la noroi și facturi mari la clădiri verzi. Soluții inedite pentru un mediu construit sustenabil prezentate azi la Iași

Frigul din ultimele zile v-a adus aminte că se apropie iarna însoțită de sume mari pe facturile pentru consumul de gaz? Ați încercat, cu sau fără succes, să prindeți finanțare prin programul Casa Verde, pentru instalarea de panouri solare, ați ratat “la mustață” voucherele oferite prin programul rabla electrocasnice, ați visat cu ochii deschiși că blocul în care locuiți ar putea beneficia uşor de finanțare pentru reabilitare termică? Vă mai întrebați încă de ce sunt străzile noroioase la fiecare ploaie și de ce nămeții de zăpadă înșirați la începutul acestui an de-a lungul străzilor erau negri? Atunci ați putea fi interesat de conferința “Building our Sustainable Future – soluții sustenabile pentru mediul construit”, care are loc astăzi în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii.

Conferința de la Iași, prima mare manifestare din cadrul proiectului

 

László Borbély, Consilier de Stat la Guvernul României, șef al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a prezentat proiectul, pe Facebook, ca fiind „un proiect important în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor, un domeniu cheie al sustenabilității din România”, a subliniat că „punerea în practică a celor cuprinse în noul proiect necesită o schimbare de mentalitate, iar pentru ca aceasta să se realizeze, este nevoie de soluții viabile” și s-a lăudat cu realizările sale: „În 2006, în calitate de ministru, am inițiat un proiect de izolare termică a clădirilor, iar evoluția domeniului până în acest moment este una spectaculoasă, drept care, în 2023, am avut onoarea de a fi nominalizat de mediului privat din România la premiul Forumului pentru Eficiență Energetică din Europa Centrală și de Est, la Bratislava”.

Ediția din acest an a Proiectului „Building our Sustainable Future” (a treia) a fost lansată la Guvern pe 24 septembrie, de Asociaţia Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD) în parteneriat cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, iar conferința de la Iași e prima mare manifestare din cadrul proiectului din acest an.

De fapt, vor fi doar două conferințe, la Iași și la București, urmând ca începând cu anul 2025 proiectul să cuprindă organizarea unui summit internațional la Bucureşti și a șapte conferințe regionale corespunzătoare regiunilor de dezvoltare.

 

Materiale, echipamente și tehnologii expuse de durata întregii zile

 

Concret, conferința de la Iași e împărțită în trei părți: dimineață, 45 de minute sunt alocate prezentării proiectului și speech-urilor reprezentanților Guvernului, dar și ale lui Mihai Chirica și Costel Alexe, primarul Municipiului Iași, respectiv președintele Consiliului Județean Iași.

Scopul proiectului este, așa cum subliniază Borbely, „acela de a agrega masa critică de competență necesară pentru schimbarea paradigmei în felul în care se proiectează și se construiesc clădirile pe teritoriul țării” și de a ”identifica soluții prin care mediul construit poate fi transformat în așa fel încât să devină parte integrantă a unui viitor sustenabil”. Așa că participanții vor avea la dispoziție mai mult de două ore ca să asculte prezentările unor reprezentanți de companii deținătoare de branduri renumite de materiale, echipamente și tehnologii sustenabile pentru mediul construit.

De altfel, aceste materiale, echipamente și tehnologii sunt expuse de durata întregii zile, iar participanților li se promite că pot interacționa cu acestea sau că pot fi inițiați în aplicarea tehnologiilor şi soluțiilor prezentate în expuneri.

În a doua parte a zilei, reprezentanți ai unor companii mari de construcții, dezvoltatori, proiectanți, reprezentanți ai administrației locale, împreună cu reprezentanți ai mediului academic și ai unor asociații profesionale își vor spune părerea despre “Abordarea holistică a mediului construit și tranziția spre sustenabilitate” și vor încerca să găsească ”instrumente de politică publică pentru un mediu construit”.

 

„Mediul construit trebuie înţeles ca fiind mult mai mult decât o colecţie de clădiri”

 

„Mediul construit trebuie înţeles ca fiind mult mai mult decât o colecţie de clădiri. Acesta reprezintă cadrul pentru activitatea umană şi cuprinde clădiri (…), spaţii publice, parcuri şi alte locuri amenajate, clădiri şi monumente istorice, străzi şi trotuare, infrastructură edilitară şi rutieră precum şi orice alt tip de infrastructură necesară nevoilor generale ale societăţii. Mediul construit -definit astfel pe scară largă- are impact direct asupra mediului natural şi schimbărilor climatice, reprezentând în acelaşi timp un factor esențial pentru calitatea vieţii”, a explicat Alina Bilan, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Dezvoltare Locală Durabilă, la lansarea la Guvern a ediției din acest an a proiectului Building our Sustainable Future – soluții sustenabile pentru mediul construit.

Atunci s-a arătat și că mediul construit este responsabil pentru o parte semnificativă a consumului nostru de energie şi resurse: 50% din toate materialele extrase, 30% din consumul de apă, 40% din consumul de energie şi 36% din emisiile de CO2 în faza de utilizare, în timp ce deșeurile din construcţii şi demolări reprezintă unul dintre cele mai grele şi mai voluminoase (25%-30 %) fluxuri de deşeuri generate în UE. Petrecem 85% din timpul vieţii noastre într-un spaţiu construit şi asta ne afectează direct calitatea vieţii, au subliniat atunci organizatorii, așa cum o vor face și astăzi, la Iași, la conferința din Sala Voievozilor.

ARDLD și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și-au propus să facă pe reprezentanții administrației locale și pe profesorii și studenții universităților tehnice conștienți de necesitatea alegerii de soluții sustenabile pentru construcții. În stradă, ieșenii își doresc în mod conștient ca valurile de noroi și de praf, cauzate de șantiere și de traficul intens, să dispară, zăpada să rămână albă de-a lungul străzilor, finanțările pentru reabilitatea termică să fie reale și accesibile, fără ziduri birocratice greu de trecut.

Conferința se încheie la ora 15, când organizatorii speră să dea citire manifestului de la Iași al sustenabilității, o declarație angajament semnată de partenerii implicați în proiect.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii