Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De la Pământ la Alpha Centauri în 20 de ani

GALERIE
breakthrough
  • breakthrough
- +

Distanţa de 4,3 ani lumină faţă de cel mai apropiat sistem solar ar putea fi străbătută mult mai repede cu ajutorul unor minisonde propulsate de raze laser.

Profesorul Stephen Hawking, alături de miliardarul rus Yuri Milner şi de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat lansarea unui ambiţios proiect de misiune spaţială spre cel mai apropiat sistem stelar de Soare, Alpha Centauri. Misiunea propune lansarea unei flotile de sute, poate chiar mii de minisonde spaţiale, propulsate de raze laser de pe Terra, care ar trebui să atingă o viteză maximă de 20% din viteza luminii şi să ajungă la sistemul Alpha Centauri în 20 de ani. Vizibil pe cerul nopţii fără telescop, sistemul Alpha Centauri se află la distanţa de 4,3 ani lumină.


Odată ce sondele trimise de pe Pământ vor ajunge la destinaţie, vor fotografia atât stelele cât şi planetele aflate pe orbita acestora, căutând semne ale vieţii extraterestre. Astronomii au detectat deja existenţa unor planete telurice, de tipul Pământului, pe orbite în jurul celor trei stele din sistemul Alpha Centauri. Oamenii de ştiinţă speră că măcar una dintre aceste planete să se afle pe o orbită aflată în aşa-numita "zonă de aur" pentru viaţă — la distanţa potrivită faţă de steaua mamă pentru ca apa să poată rămâne în stare lichidă la suprafaţa planetei (dacă este prea departe, apa îngheaţă, dacă este prea aproape, se evaporă).

161 de milioane de kilometri pe oră

Lansarea etapei iniţiale a acestui ambiţios proiect denumit "Breakthrough Starshot" a avut loc la 12 aprilie la One World Observatory din New York. Bugetul alocat pentru această etapă de început este de 100 de milioane de dolari. "Cu ajutorul razelor laser şi al celor mai uşoare sonde spaţiale construite vreodată putem lansa o misiune spre Alpha Centauri în intervalul de timp al unei generaţii", a declarat Hawking. Această misiune porneşte de la construcţia celor mai uşoare sonde spaţiale din istorie — "nanosonde", care cântăresc mai puţin de 1 gram şi care vor fi dotate cu o micuţă velă pentru propulsie. De pe Pământ vor fi proiectate în spaţiu, spre Alpha Centauri, numeroase raze laser care se vor uni pentru a forma o undă luminoasă de 100 gigawaţi care va împinge în vele, propulsând micuţa armadă de nanosonde prin sistemul solar şi accelerând până la aproximativ 161 de milioane de kilometri pe oră. Deşi sonda Voyager 1 a ieşit deja din Sistemul Solar, deplasându-se în prezent în spaţiul interstelar, nicio altă sondă nu a ajuns până la un alt sistem stelar.


"Întrebarea care se pune este dacă putem ajunge la stele şi dacă putem să o facem în timpul vieţii noastre", a continuat prezentarea Yuri Milner. "Luna încă reprezintă cel mai îndepărtat loc în care au ajuns oamenii. De atunci am lăsat sarcina de a explora în seama roboţilor. Voyager 1 a pătruns recent în spaţiul interstelar. Oare mai departe de atât nu putem ajunge? Care va fi următorul nostru salt înainte? Dacă Voyager ar fi părăsit Sistemul Solar atunci când primii Homo sapiens au părăsit Africa, acum ar fi ajuns aproape de Alpha Centauri. Cum să facem să mergem mai repede? A apărut la orizont o tehnologie care să ne ofere viteza de care avem nevoie. De fapt deja folosim unele dintre principiile de bază ale acestei tehnologii: să uităm de combustibili. Înainte nu era posibil, dar este posibil în viitorul apropiat. Dacă această misiune va fi un succes, ne va spune la fel de multe despre noi cum ne va spune şi despre Alpha Centauri. Pentru prima oară în istoria omenirii putem să facem mai mult decât să privim spre stele. Putem să ajungem la ele", a susţinut miliardarul rus. Sonda Voyager 1 este cel mai rapid obiect construit de om. Ea se îndepărtează în prezent de Soare cu viteza de peste 62.000 km/h (parcurge aproximativ 1,5 milioane de kilometri pe zi).

"Va răspunde şi la întrebarea dacă suntem singuri în Univers"

Raza laser ce va porni de pe Pământ spre Alpha Centauri va fi atât de strălucitoare încât va fi vizibilă de la distanţe mari din Univers, iar echipa care se ocupă de misiune speră că ar putea fi remarcată de o eventuală civilizaţie extraterestră avansată. "Starshot va răspunde şi la întrebarea dacă suntem singuri în Univers", a comentat şi Pete Worden, directorul executiv al misiunii Starshot şi fost director al Centrului de Cercetare Ames al NASA. Destinaţia acestei misiuni, Alpha Centauri, este un sistem stelar compus din trei stele. Proxima Centauri este cea mai puţin strălucitoare dintre cele trei şi cea mai apropiată de Pământ. Alpha Centauri A şi B, celelalte două stele din sistem, sunt mai strălucitoare şi formează un sistem binar, deşi nu sunt tocmai apropiate una de cealaltă. Pământul se află la aproximativ 150 de milioane de kilometri de Soare, în timp ce distanţa dintre Alpha Centauri A şi B este de aproximativ 23 de ori mai mare — adică puţin mai mare decât distanţa de la Soare la Uranus, penultima planetă a sistemului nostru solar, conform NASA.


Proxima Centauri, cea mai apropiată stea din sistemul Alpha Centauri, se află la aproximativ 39.900.000.000.000 km de Pământ, distanţă pe care lumina o străbate în 4,22 ani. Astfel, dacă am putea să călătorim spre Proxima Centauri cu viteza luminii, am ajunge acolo după mai bine de 4 ani. Alpha Centauri A şi B sunt puţin mai îndepărtate de Pământ, la aproximativ 4,35 ani lumină. Misiunea Starshot va dispune de sonde capabile să călătorească cu 20% din viteza luminii şi care vor ajunge la sistemul Alpha Centauri în 20 de ani.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri