anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 07.12.2022

Advertorial

De la promisiuni, la realiate

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

          În toamna lui 2012 toţi românii erau plimbaţi în caruselul promisiunilor electorale. Premierul de atunci şi de acum susţinea la lansarea programului «România puternică» faptul că agricultura, energia, reindustrializarea şi infrastructura reprezintă direcţiile strategice prioritare pentru dezvoltarea ţării. Vă propun să constatăm cât de prioritare au fost şi cât de prioritare mai sunt. Să nu mai punem în discuţie şi cele 159 de puncte din totalul promisiunilor de atunci! La momentul cu pricina eram informaţi că măsurile prioritare ar fi fost: reducerea treptată a CAS-ului datorat de angajator cu cinci puncte procentuale, concomitent cu creşterea progresivă, până în anul 2016, a salariului minim pe economie până la 1.200 de lei. Tot atunci se făcea referire la  reducerea TVA la producătorii agricoli de la 24%, la 9%, iar diferenţa de 15% urma a se întoarce la producător în momentul prezentării facturii (s-a aplicat doar pentru procesatorii din panificaţie), TVA –ul va redeveni 19%, urma să se introducă impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale cu cote de 8, 12 şi 16%, ce ar fi trebuit stabilite pe grile de venit.
          Tot conform promisiunilor urma să avem şase aeroporturi internaţionale la standarde Schengen (spaţiu la care mai visăm şi acum), 16 eurostaţii de cale ferată, precum şi finalizarea autostrăzii Transilvania şi a multor altele. Pe hârtie încă există şi acum programul “Masa caldă” pentru elevii din ciclul primar, precum şi cele 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe, ca dealtfel şi milionul de locuri de muncă.
           Acestea sunt doar câteva exemple din cele 159 de promisiuni ce ni s-au prezentat cu surle şi trâmbiţe în 2012. Cum stăm de fapt în realitate?
           În cazul agriculturii avem cele mai mici subvenţii din Uniunea Europeană, iar dacă Bunul Dumnezeu ne ajută să avem un an agricol bun (căci sistemul de irigaţii s-a distrus), preţul cerealelor şi nu numai scade într-atât încât producătorul nu-şi mai scoate nici investiţia, graţie samsarilor şi graţie plimbatului hârtiilor pe la vămi ori prin porturi. La capitolul energie încă se stă în stand-by căci nu s-au terminat conflictele prin vecini, iar în ceea ce priveşte energia verde investitorii încă mai aşteaptă decizii clare din partea guvernului, pentru că nimeni nu vine să investească fără a avea şi un câştig sigur. Luând în discuţie reindustrializarea, te apucă râsu’-plânsu’. Păi, investiţii directe ale statului român nu există, iar investitorii din exterior şi-au cam luat tălpăşiţa, fiindcă nimeni nu acceptă o legislaţie incoerentă şi permisivă şi nimeni nu acceptă lipsa predictibilităţii economice. Mai avem o direcţie strategică şi prioritară, infrastructura! Aici cred că suntem campioni, fiindcă avem uliţe săteşti asfaltate şi drumuri judeţene de piatră, paradoxal avem şi drumuri naţionale de pământ (un caz îl găsim în judeţul Botoşani), avem bucăţele de autostrăzi inaugurate din kilometru în kilometru pentru a da bine în anii electorali, dar nimic finalizat întru totul.
           Şi cum gura păcătosului adevăr grăieşte, relativ recent premierul recunoştea că: “Diferenţa dintre a propune soluţii şi a începe să le aplici e foarte mare”. Drept consecinţă de peste două decenii o scăldăm între promisiuni şi nerealizări. Poate că şi guvernatorul Băncii Naţionale are dreptate: «Inflaţia scăzută nu reprezintă factor de îngrijorare pentru creşterea economică, stimularea altor factori fiind necesară pentru o creştere economică mai mare, respectiv munca, productivitatea, inovarea şi managementul performant». Din nefericire la vârf interesele personale sau de grup sunt atât de mari  încât cine mai are timp să se gândească la o soluţie viabilă pentru România?  
 

          Ing.dr.ec Traian Dobre

 


          
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

Lucian DÎRDALA

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

În stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului.

opinii

Umbra Regelui

Florin CÎNTIC

Umbra Regelui

Pe 5 decembrie tocmai am comemorat cinci ani de când Mihai I, ultimul monarh constituţional al României, ne-a lăsat mai singuri. După ură viscerală şi bocete ipocrite la catafalc a venit şi vremea uitării împotriva căreia nu putem lupta decât activând memoria scurtă. Ca de exemplu:

Arteziana Balenă din Puşkin

Radu PĂRPĂUȚĂ

Arteziana Balenă din Puşkin

Generaţii şi generaţii de studenţi, care au făcut facultatea în Copoul Iaşilor, desigur că ştiu ce este aceea Balena: fântâna arteziană din campusul Titu Maiorescu (zis de cei mai vechi Puşkin sau, cum zicea o... tovarăşă cu multe fuste - Puşchiu), având conturul unei balene sau, în fine, al unui peştoaice, din părculeţul de lângă căminele de fete de aici. 

Atât de rar - César Franck

Alex VASILIU

Atât de rar - César Franck

La 10 decembrie se vor împlini două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori - César Franck. Aderenţa sa la tehnicile de scriitură clasice şi romantice, inventivitatea, ardenţa emoţională, frumuseţea temelor melodice impresionând instantaneu, imprimându-se definitiv în memorie sunt calităţi ce i-au asigurat autorului francez succesul în timpul vieţii şi pe parcursul timpului.

pulspulspuls

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca să intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatică a limbii române? 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.