Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

De la promisiuni, la realiate

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          În toamna lui 2012 toţi românii erau plimbaţi în caruselul promisiunilor electorale. Premierul de atunci şi de acum susţinea la lansarea programului «România puternică» faptul că agricultura, energia, reindustrializarea şi infrastructura reprezintă direcţiile strategice prioritare pentru dezvoltarea ţării. Vă propun să constatăm cât de prioritare au fost şi cât de prioritare mai sunt. Să nu mai punem în discuţie şi cele 159 de puncte din totalul promisiunilor de atunci! La momentul cu pricina eram informaţi că măsurile prioritare ar fi fost: reducerea treptată a CAS-ului datorat de angajator cu cinci puncte procentuale, concomitent cu creşterea progresivă, până în anul 2016, a salariului minim pe economie până la 1.200 de lei. Tot atunci se făcea referire la  reducerea TVA la producătorii agricoli de la 24%, la 9%, iar diferenţa de 15% urma a se întoarce la producător în momentul prezentării facturii (s-a aplicat doar pentru procesatorii din panificaţie), TVA –ul va redeveni 19%, urma să se introducă impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale cu cote de 8, 12 şi 16%, ce ar fi trebuit stabilite pe grile de venit.
          Tot conform promisiunilor urma să avem şase aeroporturi internaţionale la standarde Schengen (spaţiu la care mai visăm şi acum), 16 eurostaţii de cale ferată, precum şi finalizarea autostrăzii Transilvania şi a multor altele. Pe hârtie încă există şi acum programul “Masa caldă” pentru elevii din ciclul primar, precum şi cele 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe, ca dealtfel şi milionul de locuri de muncă.
           Acestea sunt doar câteva exemple din cele 159 de promisiuni ce ni s-au prezentat cu surle şi trâmbiţe în 2012. Cum stăm de fapt în realitate?
           În cazul agriculturii avem cele mai mici subvenţii din Uniunea Europeană, iar dacă Bunul Dumnezeu ne ajută să avem un an agricol bun (căci sistemul de irigaţii s-a distrus), preţul cerealelor şi nu numai scade într-atât încât producătorul nu-şi mai scoate nici investiţia, graţie samsarilor şi graţie plimbatului hârtiilor pe la vămi ori prin porturi. La capitolul energie încă se stă în stand-by căci nu s-au terminat conflictele prin vecini, iar în ceea ce priveşte energia verde investitorii încă mai aşteaptă decizii clare din partea guvernului, pentru că nimeni nu vine să investească fără a avea şi un câştig sigur. Luând în discuţie reindustrializarea, te apucă râsu’-plânsu’. Păi, investiţii directe ale statului român nu există, iar investitorii din exterior şi-au cam luat tălpăşiţa, fiindcă nimeni nu acceptă o legislaţie incoerentă şi permisivă şi nimeni nu acceptă lipsa predictibilităţii economice. Mai avem o direcţie strategică şi prioritară, infrastructura! Aici cred că suntem campioni, fiindcă avem uliţe săteşti asfaltate şi drumuri judeţene de piatră, paradoxal avem şi drumuri naţionale de pământ (un caz îl găsim în judeţul Botoşani), avem bucăţele de autostrăzi inaugurate din kilometru în kilometru pentru a da bine în anii electorali, dar nimic finalizat întru totul.
           Şi cum gura păcătosului adevăr grăieşte, relativ recent premierul recunoştea că: “Diferenţa dintre a propune soluţii şi a începe să le aplici e foarte mare”. Drept consecinţă de peste două decenii o scăldăm între promisiuni şi nerealizări. Poate că şi guvernatorul Băncii Naţionale are dreptate: «Inflaţia scăzută nu reprezintă factor de îngrijorare pentru creşterea economică, stimularea altor factori fiind necesară pentru o creştere economică mai mare, respectiv munca, productivitatea, inovarea şi managementul performant». Din nefericire la vârf interesele personale sau de grup sunt atât de mari  încât cine mai are timp să se gândească la o soluţie viabilă pentru România?  
 

          Ing.dr.ec Traian Dobre

 


          
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri