
De la turist în lanurile Franței, la cultivator în Movileni: Afacere cu iz de lavandă, lângă Delta Moldovei
Familia Balla are la Movileni 5,7 hectare de lavandă. Investiția inițială s-a amortizat în trei ani l apoi a accesat și fonduri europene în valoare de 200.000 de euro. Acum, familia Balla se implică și în dezvoltarea ulterioară a produselor pe bază de lavandă, cum ar fi deodorantele, săpunul, a uleiul de masaj, siropuri, odorizante etc. Deși rețeta pare simplă, sunt cultivatori care nici după 7 ani nu au amortizat investiția
Această poveste de afacere își are începuturile în sud-vestul Franței, la Rocamadour. De aici s-a inspirat ideea de business a unei familii din Iași, după ce a vizitat culturile de lavandă care brăzdau regiunea muntoasă. Și-a cumpărat terenul, a învățat despre cultivarea plantelor și a înființat propriul lan de lavandă în județul Iași. Primii bani investiți au fost din economiile casei, cei doi soți lucrând, mulți ani, peste hotare. Ulterior, când producția a crescut, au accesat și fonduri europene pentru a-și dezvolta afacerea.
La Movileni, o comună aflată la 30 de kilometri de Iași, culturile mov acoperă mai bine de 12 hectare de pământ. Aproape jumătate îi aparțin familiei Balla. Afacerea lor a prins rădăcini în 2018, când au cultivat aici 5,7 hectare (ha) de lavandă. O investiție de peste 8.000 de euro, care s-a amortizat în 3 ani. Cum producția a început să crească de la un an la altul, au decis că e timpul pentru noi investiții. Patru ani mai târziu, familia Balla a pus pe hârtie un proiect și a accesat fonduri europene de aproape 200.000 de euro.
Citește aici integral Ziarul de Business nr. 8
Acum cei doi fermieri au devenit industriași. Ei, nu numai că produc ulei din flori de lavandă, dar sunt, de asemenea, implicați în dezvoltarea ulterioară a produsului, cum ar fi fabricarea deodorantelor, a săpunului de lavandă, a uleiului de masaj, a siropului, odorizantelor, balsamului de buze, a lumânărilor sau a apei florale și vânzarea lor pe piață. Pentru asta, și-au înființat chiar propriul laborator unde are loc extracția uleiurilor esențiale din florile de lavandă.
„Noi am fost într-o vacanță în Franța și am vizitat culturile de lavandă din Rocamadour. E cea mai veche zonă a cultivatorilor de lavandă. De acolo ne-a inspirat ideea lavandei. O zonă de munte foarte frumoasă, unde foarte mulți producători de lavandă au culturi. Soțul a venit cu ideea de afacere“, a povestit Monica Balla, femeia de afaceri din Iași, care a pus Movileni, pe harta culturilor mov. Așa a apărut „Aura Essential“, înainte de toate, un motiv numai bun ca familia Balla să revină în țară, după mulți ani petrecuți peste hotare. „Am fost plecată din 2005. M-am întors, iar am plecat. Ne-am gândit că, în felul acesta, ne-am putea întoarce acasă definitiv, să petrecem mai mult timp cu familia, să avem mai mult timp pentru noi, să petrecem mai mult timp cu copiii. În afara țării este muncă, muncă și iar muncă. Nu că aici nu ar fi, dar măcar ești acasă“, a mai spus antreprenoarea.
Cu banii strânși, aceasta a cumpărat terenul și mai, apoi a înființat la Movileni, cultura de lavandă. O afacere pentru care Monica a învățat totul de la zero, urmând atât cursuri în cultivarea plantelor, agricultura ecologică, cât și lecții de conducere pentru tractor.
„Toate produsele noastre sunt testate dermatologic, au analize și cultura noastră este una certificată ecologic“
Lavanda familiei Balla de la Movileni este la a cincea recoltă. Acum vorbim deja despre o cultură matură, cu miros și de profit. Anul trecut, de exemplu, Monica a avut o recoltă de 14.000 de tone de lavandă verde, materie primă de pe urma căreia cultivatorul a avut un profit de aproximativ 20.000 de euro. Și cum banii tot la bani trag, profitul s-a întors în firmă, sub formă de investiții.
„Anul trecut chiar am avut o producție bună, având în vedere că a plouat mult și au fost furtuni. Profitul nostru l-am investit în utilaje, ambalaje și alte materiale necesare pentru cultură. De exemplu, avem și un proiect pe care l-am accesat și implementat și trebuie să-l terminăm anul acesta pentru o zonă de procesare mult mai mare decât avem noi. Pentru că, producția după anul 4 crește și atunci, avem nevoie de utilaje mult mai mari. Și am cumpărat o distilerie specială pentru procesarea plantelor medicinale, cu generator de aburi, pentru a scoate calitatea maximă a uleiului esențial“, a mai spus cultivatorul de lavandă de la Movileni.
Produsele de bază ale afacerii sunt uleiul esențial, apa florală și săculeții cu flori de lavandă, care se găsesc în mediul online, la târguri de profil, la un stand permanent, amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, iar cât de curând, și la Festivalul Lavandei, organizat chiar de ei – „Lavanda Aura Festival“, programat în prima jumătate a lunii iulie. Între timp însă, cei care vor să inspire aer curat, cu parfum de lavandă și să facă poze instagramabile, printre florile mov, se pot programa la o ședință foto. Această tehnică implică si o utilizare a uleiului de masaj pentru a induce o stare de bine și de relaxare
Unii cultivatori de lavandă din Iași visează deja și la țările arabe
Conform Direcției Agricole Iași, în acest județ culturile de lavandă ocupă aproape 31 de hectare. 30,95 mai exact, suprafețe cultivate, în total, de 16 fermieri. Cele mai mari lanuri de lavandă se găsesc în Movileni, unde au fost înființate două culturi a câte 6 ha, dar și la Dobrovăț, unde sunt cultivate 5 ha. Restul fermierilor dețin suprafețe mai mici, de până la un hectar sau două. Printre aceștia se numără și Andrei, un tânăr antreprenor din Iași, care deține la Hărmănești un hectar de lavandă. A intrat în acest business în urmă cu 7 ani, prins de mirajul aurului mov, dar recunoaște că nici în ziua de astăzi nu și-a amortizat investiția.
„Asta este o afacere de suflet mai mult. Încă nu se poate vorbi de profit . Cu tot cu teren și butași, noi avem o investiție undeva la 40.000 de euro pe care încă nu am amortizat-o nici acum. Am cumpărat utilaje, instalație de distilat. Producem și noi, dar reinvestim ce obținem. Abia la anul, zic eu că ne amortizăm cheltuiala“, a explicat Andrei Bocan, un alt cultivator din județ. La rândul lui spune că produce ulei de lavandă, dar și odorizante sau lumânări parfumate, pe care le vinde atât în mediul online, cât și la târguri de profil sau festivaluri. Însă, Andrei visează la mult mai mult de atât. După ce se va amortiza investiția inițială, cultivatorul intenționează să mai cumpere un hectar sau două de pământ, tot pentru lavandă. „Noi încercăm să ne dezvoltăm și să găsim ceva contracte cu țările arabe, pentru că acolo sunt banii din punctul meu de vedere. Să vindem produsul finit. Direct îmbuteliat, sub brandul nostru. Eu așa văd viitorul“, a încheiat fermierul din Iași. Până atunci însă, luați aminte că la Hărmănești au început pregătirile pentru cea de-a cincea ediție a Festivalului Lavandei.
Dacă pentru copii, lanul de lavandă poate fi un loc ideal de joacă și relaxare, iar pentru cei mari o importantă sursă de venit, pentru farmaciști este o plantă medicinală, cu o valoare terapeutică recunoscută de-a lungul timpului.
„Lavanda este o plantă incredibilă! Este atât de versatilă. Și noi o recomandăm pacienților noștri. Este la fel de bună pentru tratamentul intern cât și extern. Preparatele pe bază de lavandă sunt indicate în bolile sistemului nervos central, pentru tulburările de anxietate și ne ajută să avem un somn liniștit“, a explicat Mara Brad, un farmacist din Iași.
Însă, pe lângă aceste beneficii, lavanda se înscrie și într-un nou trend culinar, cel puțin în România, fiind o plantă comestibilă, întâlnită și în industria alimentară, care asigură o doză considerabilă de vitamine și minerale.
Publicitate și alte recomandări video