De la un martie la altul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De la un martie la altul

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Anul trecut, pe 10 martie - era într-o luni - am plecat la Bucureşti. Profesorul Mircea Vasilescu mă invitase să particip la un colocviu consacrat lui Titu Maiorescu, invitaţie pe care am acceptat-o cu mare plăcere din cel puţin două motive: 1) programul manifestării era foarte tentant şi promitea discuţii interesante şi 2) printre participanţi se aflau prieteni pe care nu-i mai întâlnisem de ceva vreme... Marţi dimineaţa au început să circule veşti alarmante, privind mai ales situaţia din Italia, dar nu numai. Către seară, am primit un telefon de la Mircea Vasilescu prin care mă anunţa că simpozionul, ce urma să înceapă a doua zi, a fost anulat (până la noi dispoziţii) şi că activitatea în universităţi a fost suspendată (simpozionul a avut totuşi loc, după câteva luni, online). Îmi programasem să stau în Bucureşti până sâmbătă aşa că am încercat să profit de această - neaşteptată - mică vacanţă. Miercuri seara a fost meciul - foarte bun - dintre Paris Saint-Germain şi Borussia Dortmund (scor 2-0 pentru PSG), dar, surpriză!, tribunele erau goale: senzaţie bizară, imagine dezolantă cu care nu am reuşit să mă obşnuiesc nici astăzi. M-am întâlnit, apoi, de două ori cu prietenul meu Livius Ciocârlie, am mers la restaurant - din fericire, restaurantele încă erau deschise. Lumea, pe străzi, era calmă, restricţiile erau cvasiinexistente. Sâmbătă m-am întors la Iaşi după care a început nebunia ale cărei dimensiuni nimeni nu putea atunci să le prevadă.

A urmat, aşadar, ritualul sinistru al bilanţurilor zilnice - contaminaţi, victime, pacienţi internaţi în stare gravă la ATI. Această sumbră contabilitate funcţionează şi astăzi, transformându-i pe unii într-un fel de ţaţe curioase să afle „câţi au mai murit”. Starea de urgenţă a golit străzile, a scos din circuit restaurantele şi cafenelele, a paralizat centrele vitale ale oraşelor. Îmi amintesc de o fotografie pe care am făcut-o duminică 10 mai când am surprins strada Lăpuşneanu complet pustie. Restricţiile au avut şi au consecinţe dezastruoase pentru economie şi pentru ceea ce numim, cu o formulă nu tocmai fericită, „industria divertismentului” - teatre, filarmonici, cinematografe, apoi pentru turism şi tot ceea ce ţine de sfera convivialităţii. Încă nu se ştie, nici la noi, nici în alte ţări, câţi întreprinzători s-au declarat învinşi, câte firme nu-şi vor mai reveni din criză, câte teatre şi cinematografe se închid, câte restaurante trag obloanele. Şi iată că, deşi avem nu unul, ci mai multe vaccinuri (lucru absolut extraordinar!), în Franţa oamenii încă nu pot circula după orele 18 (!), iar la noi câteva judeţe trec în scenariul roşu în timp ce buletinul fatidic de la prânz se obstinează să ne dea veşti proaste. Cum să nu înţelegi sentimentul de exasperare al celor care tânjesc după o viaţă normală, vor să călătorească, să meargă la teatru, la film, să facă - în fond - lucruri care până mai ieri ni se păreau absolut fireşti?

Una dintre consecinţele cele mai grave ale pandemiei este că „a îmbolnăvit” ţesutul social. Istoricul şi sociologul Jean-Pierre Le Goff, căruia tocmai i-a apărut o carte intitulată Societatea bolnavă (editura Stock), observă că majoritatea populaţiei a trăit pandemia „în direct” graţie mai ales televiziunii: imaginile cu oraşele-fantomă, toate statisticile morbide au indus ideea că traversăm un eveniment catastrofă. Proximitatea emoţională, adaugă Le Goff într-un interviu acordat ziarului Le Figaro, ne împiedică să judecăm situaţia calm şi raţional. E o epidemie generatoare de anxietate şi totodată logoreică, dovadă - toţi „experţii” care s-au perindat şi se perindă la TV, apoi vălmăşagul cacofonic al opiniilor divergente. Să nu uităm aiurelile şi tâmpeniile care circulă nestingherite pe reţelele de socializare. Se produce, astfel, o stare de saturaţie, nu mai suntem capabili să percepem corect reperele şi semnele realului.

În fine, cireaşa de pe tort (evit, înţelegeţi de ce, formula cu bomboana de pe… - ştiţi dumneavoastră), pandemia a venit pe fondul catastrofismului indus de ecologia militantă. S-a spus chiar că virusul e pedeapsa pentru greşelile pe care le-am comis faţă de natură… Suntem în permanenţă bombardaţi cu ştiri despre tornade, inundaţii, topiri de gheţari ş.a.m.d.; dacă e caniculă e din cauza încălzirii globale, dacă e foarte frig e tot din cauza încălzirii globale (clima a luat-o razna) etc. şi aici încetăm să mai gândim raţional şi ne complăcem într-o stare de precaritate, de frică perpetuă.

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.