Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 04.10.2023

Advertorial

De luni, 4 iulie, începe admiterea la Universitatea Tehnică din Iași. 6.500 de locuri pentru licență, master și doctorat, cazare într-un campus cu dotări ultramoderne (P)

GALERIE
foto conferință (1)foto conferință (2)foto conferință (3)foto conferință (4)
  • foto conferință (1)
  • foto conferință (2)
  • foto conferință (3)
  • foto conferință (4)
- +

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a prezentat noutățile admiterii de anul acesta și în ce stadiu sunt pregătirile pentru primirea bobocilor ce vor alege să devină ingineri sau arhitecți la Politehnica ieșeană în 2022.

Evenimentul a avut loc miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 11.00, în Sala de Conferințe „Profesor Cristea Niculescu - Otin” a instituției de învățământ superior tehnic din Iași, din partea universității participând prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relația cu studenții și conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale.

Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a trecut în revistă faptul că TUIASI dispune anul acesta de 6.500 de locuri pentru sesiunea de admitere, atât la licență și masterat, cât și la doctorat.

„Față de anii trecuți, am primit de la minister un număr mult mai mare de locuri pentru românii de pretutindeni. Avem la studiile de licență 350 de locuri bugetate pentru ei și la master alte 90 de locuri, tot bugetate. În speranța în care vom reuși, pentru că de anul trecut am început să atragem și candidați din această zonă, vom aduce și români din Ucraina care în ultimii 2 ani și-au arătat un interes mărit să urmeze cursurile la universitatea noastră”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.  

Admiterea la studiile de licență la Politehnica ieșeană începe de luni, 4 iulie 2022, iar candidații se pot înscrie pe platforma online construită de specialiștii TUIASI cu o singură taxă și un singur dosar la oricâte specializări doresc din cadrul a trei facultăți ale instituției. Cei care au nelămuriri despre cum se achită taxa, cum se completează formularele online, care sunt procedurile de lucru și cum pot obține locuri de cazare, pot găsi răspunsurile în rubrica cu întrebări frecvente construită special pentru viitorii studenți.

„În acest mod ușurăm și situația candidaților, care se simțeau cumva obligați să bifeze toate cele 60 de posibilități pe care le aveau, cât și a comisiilor de admitere, pentru că de această dată dosarul va fi verificat o singură dată de către comisia de la facultatea la care candidatul a ales să își depună prima opțiune”, a completat rectorul TUIASI.

Conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorectorul responsabil de relația cu studenții, a explicat care sunt noutățile ce au fost pregătite în ultimul an, dar și cele la care se va lucra peste vară, pentru tinerii care vor intra în căminele din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”.

„În fiecare an îi așteptăm pe studenții noștri cu cele mai bune condiții de cazare. Avem mai multe proiecte în plan, printre care și revitalizarea unui spațiu verde între căminele T1 și T2, în colaborare cu mediul privat și cu Primăria Municipiului Iași, care va reprezenta o investiție de 200.000 de lei. Totodată, în decembrie vom finaliza construcția căminului T6, urmează apoi achiziția de mobilier, iar în 2023, în octombrie, vom putea deschide oficial căminul”, a declarat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi.

Aceasta a mai prezentat și faptul că din toamna acestui an s-a finalizat un program la care se muncește de mult timp: fiecare cămin va avea propria spălătorie deschisă și funcțională, la care studenții pot merge gratuit să își spele hainele. Acestea sunt dotate cu aparatură modernă în spații gândite și proiectate să fie cât mai funcționale.

Totodată, TUIASI va lansa săptămâna viitoare și licitația pentru proiectarea lucrărilor de amenajare a unui sistem de parcare cu acces restricționat pe străzile din interiorul campusului. La finalul proiectării, care va fi stipulată în contract la maximum 45 de zile, conducerea universității a anunțat că va lansa licitația pentru execuție, suma estimată a fi necesară pentru efectuarea lucrărilor fiind de 4 milioane de lei.

Conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale la TUIASI, a vorbit la eveniment despre lansarea proiectului „Mediu colaborativ pentru dezvoltarea arhitecturilor cloud bazate pe OpenStack cu aplicații în CDI”. Acesta presupune că Politehnica ieșeană va realiza un sistem de cloud instituțional și va dota un laborator în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, unde se va desfășura cercetare în domeniul tehnologiilor cloud și a Big Data.

„Despre cloud am auzit cu toții, este tehnologie esențială în zilele noastre pentru orice organizație, fie ea instituție publică, fie universitate, spital sau companie privată. Tehnologiile cloud ne pun la dispoziție posibilitatea de a stoca, găsi, accesa și procesa în mod inteligent datele. Reprezintă astfel un catalizator pentru foarte multe proiecte și aplicații inovative în diverse domenii, din construcții și arhitectură, pentru case, grădini, orașe inteligente, transportul inteligent, până la industria 4.0 și automatizări, precum și modelarea și asigurarea unor procese chimice și fizice sau pentru materiale inovative”, a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman.

Pe baza acestui proiect vor fi extinse și alte colaborări cu partenerii regionali și naționali ai TUIASI pentru a le oferi acestora acces la infrastructură. În același timp, proiectul va fi dezvoltat de o echipă de specialiști ai universității și va avea impact nu doar la nivel academic, ci și în ecosistemul de afaceri din municipiul Iași și din Moldova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri