duminica, 14.08.2022
Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a prezentat noutățile admiterii de anul acesta și în ce stadiu sunt pregătirile pentru primirea bobocilor ce vor alege să devină ingineri sau arhitecți la Politehnica ieșeană în 2022.
Evenimentul a avut loc miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 11.00, în Sala de Conferințe „Profesor Cristea Niculescu - Otin” a instituției de învățământ superior tehnic din Iași, din partea universității participând prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relația cu studenții și conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale.
Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a trecut în revistă faptul că TUIASI dispune anul acesta de 6.500 de locuri pentru sesiunea de admitere, atât la licență și masterat, cât și la doctorat.
„Față de anii trecuți, am primit de la minister un număr mult mai mare de locuri pentru românii de pretutindeni. Avem la studiile de licență 350 de locuri bugetate pentru ei și la master alte 90 de locuri, tot bugetate. În speranța în care vom reuși, pentru că de anul trecut am început să atragem și candidați din această zonă, vom aduce și români din Ucraina care în ultimii 2 ani și-au arătat un interes mărit să urmeze cursurile la universitatea noastră”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Admiterea la studiile de licență la Politehnica ieșeană începe de luni, 4 iulie 2022, iar candidații se pot înscrie pe platforma online construită de specialiștii TUIASI cu o singură taxă și un singur dosar la oricâte specializări doresc din cadrul a trei facultăți ale instituției. Cei care au nelămuriri despre cum se achită taxa, cum se completează formularele online, care sunt procedurile de lucru și cum pot obține locuri de cazare, pot găsi răspunsurile în rubrica cu întrebări frecvente construită special pentru viitorii studenți.
„În acest mod ușurăm și situația candidaților, care se simțeau cumva obligați să bifeze toate cele 60 de posibilități pe care le aveau, cât și a comisiilor de admitere, pentru că de această dată dosarul va fi verificat o singură dată de către comisia de la facultatea la care candidatul a ales să își depună prima opțiune”, a completat rectorul TUIASI.
Conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorectorul responsabil de relația cu studenții, a explicat care sunt noutățile ce au fost pregătite în ultimul an, dar și cele la care se va lucra peste vară, pentru tinerii care vor intra în căminele din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”.
„În fiecare an îi așteptăm pe studenții noștri cu cele mai bune condiții de cazare. Avem mai multe proiecte în plan, printre care și revitalizarea unui spațiu verde între căminele T1 și T2, în colaborare cu mediul privat și cu Primăria Municipiului Iași, care va reprezenta o investiție de 200.000 de lei. Totodată, în decembrie vom finaliza construcția căminului T6, urmează apoi achiziția de mobilier, iar în 2023, în octombrie, vom putea deschide oficial căminul”, a declarat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi.
Aceasta a mai prezentat și faptul că din toamna acestui an s-a finalizat un program la care se muncește de mult timp: fiecare cămin va avea propria spălătorie deschisă și funcțională, la care studenții pot merge gratuit să își spele hainele. Acestea sunt dotate cu aparatură modernă în spații gândite și proiectate să fie cât mai funcționale.
Totodată, TUIASI va lansa săptămâna viitoare și licitația pentru proiectarea lucrărilor de amenajare a unui sistem de parcare cu acces restricționat pe străzile din interiorul campusului. La finalul proiectării, care va fi stipulată în contract la maximum 45 de zile, conducerea universității a anunțat că va lansa licitația pentru execuție, suma estimată a fi necesară pentru efectuarea lucrărilor fiind de 4 milioane de lei.
Conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale la TUIASI, a vorbit la eveniment despre lansarea proiectului „Mediu colaborativ pentru dezvoltarea arhitecturilor cloud bazate pe OpenStack cu aplicații în CDI”. Acesta presupune că Politehnica ieșeană va realiza un sistem de cloud instituțional și va dota un laborator în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, unde se va desfășura cercetare în domeniul tehnologiilor cloud și a Big Data.
„Despre cloud am auzit cu toții, este tehnologie esențială în zilele noastre pentru orice organizație, fie ea instituție publică, fie universitate, spital sau companie privată. Tehnologiile cloud ne pun la dispoziție posibilitatea de a stoca, găsi, accesa și procesa în mod inteligent datele. Reprezintă astfel un catalizator pentru foarte multe proiecte și aplicații inovative în diverse domenii, din construcții și arhitectură, pentru case, grădini, orașe inteligente, transportul inteligent, până la industria 4.0 și automatizări, precum și modelarea și asigurarea unor procese chimice și fizice sau pentru materiale inovative”, a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman.
Pe baza acestui proiect vor fi extinse și alte colaborări cu partenerii regionali și naționali ai TUIASI pentru a le oferi acestora acces la infrastructură. În același timp, proiectul va fi dezvoltat de o echipă de specialiști ai universității și va avea impact nu doar la nivel academic, ci și în ecosistemul de afaceri din municipiul Iași și din Moldova.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Bilanţul persoanelor ucise în incendiul izbucnit într-o biserică din Giza a crescut la 41
CE gimnastică feminină: Medalie de bronz pentru Amalia Puflea, în finală la bârnă
Mauro Icardi nu va fi transferat la Monza, anunţă Adriano Galliani
Accident cu patru victime în localitatea Boureni. Au fost implicate două autoturisme
Zeci de şoferi care au blocat circulaţia pe Transfăgărăşan au fost amendaţi
Tragedie într-o biserică din Giza (Egipt): 35 de morţi şi 45 de răniţi în urma unui incendiu
Ionela Cozmiuc, medalie de aur la simplu vâsle feminin categorie uşoară la CE de la Munchen
Canotaj: România a cucerit aurul la Europene în proba feminină de 8+1
O fată de 17 ani şi un băiat de 14 ani au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan
L'Equipe, după victoria şi recordul mondial al lui David Popovici: Veni, Vidi, Popovici
Analistul politic Stelian Tănase: UDMR trebuie să iasă de la guvernare
CE de Nataţie: Alexandra Victoriţa Bogdăneci a ratat calificarea în semifinale la 100 metri fluture
Stelian Tănase: Iohannis va decide dacă această coaliţie merge mai departe sau se desface
Simona Halep o va întâlni pe brazilianca Beatriz Haddad Maia în finala turneului de la Toronto
Sabrina Voinea, medalie de aur în finală la săriturila CE gimnastică feminină
Atenție la viteză și alcool! Suntem în trafic, cu poliția, în municipiul Iași! FOTO
David Popovici, locul 2 în serii la 200 metri liber şi calificat în semifinale
Copil de 13 ani, gasit înecat în Bistriţa. Un altul a fost salvat la limită
Sri Lanka autorizează acostarea unei nave chineze despre care India afirmă că ar fi una de spionaj
VIDEO - Accident cu opt victime pe raza localităţii Moţca. Două autoturisme s-au izbit frontal
Cod galben de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, până luni seară
Compania rusă Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream
VIDEO: Maşină filmată pe autostrada Bucureşti – Constanţa în timp ce mergea pe contrasens
Rectificările bugetare sau trezirea periodică la realitatea economică
Cum ne protejăm economiile de efectele tot mai distructive ale inflaţiei
Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Toronto. Românca va reveni în Top 10 WTA
Acţiuni ale poliţiştilor pentru siguranţa participanţilor la traficul rutier
Ancelotti spune că se va retrage după ce i se va încheia contractul la Real Madrid
David Popovici, mesaj motivaţional după performanţa de la Roma
StirileProTV: Florin Salam ar fi murit. Manelistul pe Facebook: “Nu. Nu am murit”
Ciprian Marica, reacţie după performanţa lui Popovici: Bravo, copile! Sper să te merităm!
Ucraina anunţă distrugerea unui pod esenţial din regiunea Herson, ocupată de forţele ruse
Blocaj pe alocuri pe Transfăgărăşan din cauza unor şoferi care au parcat pe carosabil
Două maşini s-au făcut zob în Păcurari, la intersecţia cu pasarela Octav Băncilă (VIDEO)
Salvamontiştii intervin pentru salvarea unui turist care a făcut o criză cardiacă la Cabana Dochia
Zeci de refugiaţi ucraineni au primit informaţii de la voluntarii Asociaţiei WORLDSTREET FOTO
Campionatul Naţional de Volei pe Plajă Brizo 2022 se apropie de faza finalelor (FOTO)
Balaton, supranumit „Marea Ungariei”, mult mai ieftin decât Mamaia
Actorul Steven Seagal s-a aruncat în braţele dictatorului Vladimir Putin
Florin Cîţu, fost premier, atrage atenţia că vine vremea reglementării pensiilor speciale
Campionatul European de canotaj: A patra medalie pentru România, bronz la patru rame masculin
Nicolae GRECUPohtiţi la fotbal! |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUDobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă) |
Alexandru CĂLINESCUO limbă din prefabricate |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.