sambata, 25.06.2022
La Iaşi, doza 4 a vaccinului anti-COVID cu serul de la Pfizer BioNTech se poate face numai la medicii de familie, cu programare. Atenţie: nu e obligatoriu să mergi la medicul tău de familie, ci la oricare, indiferent dacă eşti asigurat sau nu. Specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” spun că doza a patra este indicată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă se recomandă inclusiv persoanelor tinere şi sănătoase. „Va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare”, spune prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. În toamnă este aşteptat un nou val, mai spune epidemiologul ieşean.
Începând de săptămâna viitoare, chiar de luni, ieşenii pot face a patra doză de vaccin anti-COVID-19 cu serul de la Pfizer BioNTech în locurile care au rămas disponibile. Vaccinarea se va face la cerere, în cabinetele medicilor de familie, la minimum patru luni după efectuarea celei de-a treia doze, iar persoanele care solicită acest lucru trebuie să aibă peste 18 ani. După ce au fost închise toate centrele de vaccinare din Iaşi, activitatea a fost preluată integral de medicii de familie. Astfel, înainte de a ajunge la medic pentru a ne vaccina, este indicat să facem o programare la unul dintre cei peste 170 de medici din Iaşi care au contracte încheiate pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID (LISTA - AICI). Medicii de familie vor putea vaccina atât pacienţii de pe listele proprii, cât şi persoane care nu au medic de familie sau care se află pe lista unui medic care nu are încheiat un contract pentru vaccinarea anti-COVID. Doza a patra este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă specialiştii susţin că inclusiv persoanele tinere şi sănătoase o pot face - va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare.
Prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că doza patru este recomandată cu precădere persoanelor de peste 60 de ani, care au diferite comorbidităţi şi sunt mai expuse în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Însă miza majoră a campaniei este, conform profesorului ieşean, continuarea vaccinării populaţiei cu doza a III-a, fiindcă în România un procent semnificativ dintre cei care au ales să se vaccineze s-au oprit după primele două doze, fără a face şi boosterul. De fapt, în toată ţara, aproape 2,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu schema completă şi au făcut şi doza booster, în timp ce doar 8,1 milioane de români sunt vaccinaţi cu primele două doze sau cu cea unică de la Johnson&Johnson.
„Doza a patra este valabilă doar pentru cei care şi-au făcut programul integral, în special pentru cei din grupele de risc şi pentru vârstnici. Dar îndemnul pentru populaţie trebuie să fie să îşi facă doza a III-a, pentru că procentul de persoane care a ajuns până la doza booster este foarte mic. Iar despre profilul de siguranţă nici nu mai avem ce discuta: s-au administrat miliarde de doze în întreaga lume, nu ne mai punem problema, vaccinul a dovedit că este foarte sigur”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.
Profesorul ieşean a precizat că există o probabilitate considerabilă ca din toamnă să apară un nou val, din cauza felului în care a evoluat virusul în alte ţări. Sunt zone pe glob unde există o circulaţie a sub-tulpinilor AB4 şi AB5 a Omicron, care au dovedit că se răspândesc cel puţin la fel de rapid ca tulpina-mamă. De aceea, medicul recomandă în primul rând protejarea celor vulnerabili, însă explică faptul că, dacă persoanele tinere şi sănătoase se vaccinează, nu există niciun risc.
„Orice doză booster are rolul de a potenţa protecţia anterioară obţinută prin dozele care au fost deja realizate. Mai mult, din toamnă este posibil să fie administrate vaccinurile bivalente, cu protecţie atât împotriva Omicron, cât şi Delta, care au fost deja dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi care sunt acum în faza studiilor clinice de început. Ţinta lor este ca la cele precedente: să reducă gravitatea şi riscul de spitalizare sau decese, inclusiv pentru Omicron, pentru că valul 5 a fost provocat de tulpina Omicron”, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.
Specialistul ieşean a mai precizat că toate studiile realizate arată că majoritatea celor care au dezvoltat forme ce au necesitat spitalizare în urma infecţiei cu COVID-19 au fost persoanele nevaccinate, la fel şi majoritatea covârşitoare a celor care au murit în urma infectării. După efectuarea dozei patru, dovada vaccinării va fi reprezentată de adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări sau de certificatul digital.
Cuvinte cheie: + doza 4, vaccin, covid, medici, specialiști
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Adrian - tânărul grafician care desenează fără să vadă. Talent și boala necruțătoare GALERIE FOTO
Un “zgârie-nori” în boscheţi: bloc de 28 de etaje în capătul cartierului Dacia
Procurorii cer conducerii județului să recupereze prejudiciul cauzat de Costel Alexe
Copilul "zecist" din Voinești pleca dimineața pe întuneric la pregătire
O masterandă la Drept din Iaşi aprofundează studiile penale: prinsă de două ori băută la volan
Şeful CFR Iaşi rămâne bun de plată: a luat amendă din cauza kilogramelor în plus ale unei angajate
Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie
Plecări pe bandă rulantă din Copou. Încă șase jucători trimiși acasă!
Vă amintiţi de Sorina, fata adoptată cu scandal? A susţinut primul concert de vioară
EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO
La ce ar trebui să fii atent atunci când începi să te joci la casino: trei obiceiuri de încercat (P)
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Rocanotherworld #7 începe pe 23 iunie. Regulament, măsuri de siguranță și acces public
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
De ce Elon Musk şi-a schimbat preferinţele electorale şi credibilitatea BBC a scăzut dramatic
Nicolae GRECUCe urmează după David? |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCât de eficiente sunt pieţele? |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.