anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Din toamnă este aşteptat un nou val Covid. Am discutat cu specialiştii ieşeni despre un nou “booster”: ce ne recomandă aceştia?

De luni, doza 4: o fac sau n-o fac? Opinia medicilor specialiști din Iași!

GALERIE
vaccin_Covid_doza4
 • vaccin_Covid_doza4
- +

La Iaşi, doza 4 a vaccinului anti-COVID cu serul de la Pfizer BioNTech se poate face numai la medicii de familie, cu programare. Atenţie: nu e obligatoriu să mergi la medicul tău de familie, ci la oricare, indiferent dacă eşti asigurat sau nu. Specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” spun că doza a patra este indicată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă se recomandă inclusiv persoanelor tinere şi sănătoase. „Va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare”, spune prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. În toamnă este aşteptat un nou val, mai spune epidemiologul ieşean.

Începând de săptămâna viitoare, chiar de luni, ieşenii pot face a patra doză de vaccin anti-COVID-19 cu serul de la Pfizer BioNTech în locurile care au rămas disponibile. Vaccinarea se va face la cerere, în cabinetele medicilor de familie, la minimum patru luni după efectuarea celei de-a treia doze, iar persoanele care solicită acest lucru trebuie să aibă peste 18 ani. După ce au fost închise toate centrele de vaccinare din Iaşi, activitatea a fost preluată integral de medicii de familie. Astfel, înainte de a ajunge la medic pentru a ne vaccina, este indicat să facem o programare la unul dintre cei peste 170 de medici din Iaşi care au contracte încheiate pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID (LISTA - AICI). Medicii de familie vor putea vaccina atât pacienţii de pe listele proprii, cât şi persoane care nu au medic de familie sau care se află pe lista unui medic care nu are încheiat un contract pentru vaccinarea anti-COVID. Doza a patra este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă specialiştii susţin că inclusiv persoanele tinere şi sănătoase o pot face - va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare.

„Vaccinul a dovedit că este foarte sigur”

Prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că doza patru este recomandată cu precădere persoanelor de peste 60 de ani, care au diferite comorbidităţi şi sunt mai expuse în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Însă miza majoră a campaniei este, conform profesorului ieşean, continuarea vaccinării populaţiei cu doza a III-a, fiindcă în România un procent semnificativ dintre cei care au ales să se vaccineze s-au oprit după primele două doze, fără a face şi boosterul. De fapt, în toată ţara, aproape 2,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu schema completă şi au făcut şi doza booster, în timp ce doar 8,1 milioane de români sunt vaccinaţi cu primele două doze sau cu cea unică de la Johnson&Johnson.

„Doza a patra este valabilă doar pentru cei care şi-au făcut programul integral, în special pentru cei din grupele de risc şi pentru vârstnici. Dar îndemnul pentru populaţie trebuie să fie să îşi facă doza a III-a, pentru că procentul de persoane care a ajuns până la doza booster este foarte mic. Iar despre profilul de siguranţă nici nu mai avem ce discuta: s-au administrat miliarde de doze în întreaga lume, nu ne mai punem problema, vaccinul a dovedit că este foarte sigur”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Se lucrează ca în toamnă să fie vaccinuri bivalente: pentru Omicron şi Delta

Profesorul ieşean a precizat că există o probabilitate considerabilă ca din toamnă să apară un nou val, din cauza felului în care a evoluat virusul în alte ţări. Sunt zone pe glob unde există o circulaţie a sub-tulpinilor AB4 şi AB5 a Omicron, care au dovedit că se răspândesc cel puţin la fel de rapid ca tulpina-mamă. De aceea, medicul recomandă în primul rând protejarea celor vulnerabili, însă explică faptul că, dacă persoanele tinere şi sănătoase se vaccinează, nu există niciun risc.

„Orice doză booster are rolul de a potenţa protecţia anterioară obţinută prin dozele care au fost deja realizate. Mai mult, din toamnă este posibil să fie administrate vaccinurile bivalente, cu protecţie atât împotriva Omicron, cât şi Delta, care au fost deja dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi care sunt acum în faza studiilor clinice de început. Ţinta lor este ca la cele precedente: să reducă gravitatea şi riscul de spitalizare sau decese, inclusiv pentru Omicron, pentru că valul 5 a fost provocat de tulpina Omicron”, a punctat prof.dr. Doina Azoicăi.

Specialistul ieşean a mai precizat că toate studiile realizate arată că majoritatea celor care au dezvoltat forme ce au necesitat spitalizare în urma infecţiei cu COVID-19 au fost persoanele nevaccinate, la fel şi majoritatea covârşitoare a celor care au murit în urma infectării. După efectuarea dozei patru, dovada vaccinării va fi reprezentată de adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări sau de certificatul digital.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.