anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

miercuri, 01.02.2023

De luni, ieşenii care merg la serviciu pot circula cu mijloacele de transport

GALERIE
transport in comun Iasi
 • transport in comun Iasi
- +

Călătorii vor avea mască şi mănuşi, şi vor putea circula în limita locurilor de pe scaune. Pensionarii vor avea mijloace de transport dedicate. Primăria şi instituţiile subordonate îşi vor deschide ghişeele.

 

Primele măsuri de relaxare la Iaşi vor începe de săptămâna viitoare. Parcurile, cimitirele, Bazarul şi Târgul de cherestea vor fi redeschise publicului larg. Municipalitatea şi instituţiile din subordine vor relua programul cu publicul la ghişee şi casierii. În ceea ce priveşte transportul public local, primarul Mihai Chirica a anunţat că va redeveni operaţional la toată capacitatea sa în două etape. Din ziua de 11 mai vor avea acces în autobuze şi tramvaie toate persoanele care dovedesc că se deplasează la serviciu (adeverinţă de la angajator sau legitimaţie), iar de pe 17 mai, transportul se va redeschide pentru publicul larg.

Primarul a subliniat că vehiculele CTP vor circula pe tot parcursul zilei. „În schimb, pensionarii vor avea prevăzute mijloace de transport special dedicate pentru ei, pe toate rutele şi pe toată perioada zilei, astfel încât să nu existe posibilitatea de a se amesteca oamenii care se duc la locurile de muncă cu pensionarii care sunt populaţia cea mai vulnerabilă“, a declarat primarul. În acelaşi timp, vor fi menţinute restricţiile de acces în vehicule în limita locurilor de pe scaune, iar călătorii vor fi obligaţi să poarte mască şi mănuşi de protecţie. Primarul a precizat că, în unele staţii CTP, angajaţi ai operatorului vor lua temperatura călătorilor înainte de îmbarcare. „Înce pând cu 17 mai vom scoate la stradă tot parcul de vehicule ale CTP, iar transportul local va intra într-o stare de normalitate“, a mai spus Mihai Chirica. Potrivit edilului, restricţiile în privinţa accesului în condiţiile enumerate mai sus rămân în vigoare până la comunicarea oficială a faptului că nu mai există riscul de răspândire a pandemiei.

Se redeschid parcurile, cimitirele, Bazarul şi Târgul de cherestea

De săptămâna viitoare, dar din ziua de 15 mai, ieşenii vor avea acces din nou în parcuri şi zone de agrement, potrivit primarului. Totodată, accesul va fi permis şi în cimitire. De asemenea, vor fi redeschise Bazarul, pieţele de weekend şi Târgul de cherestea, dar nu şi talciocul întrucât, spune Mihai Chirica, în acest caz nu se pot implementa măsuri de distanţare socială. În schimb, toate măsurile luate până acum cu referire la accesul în pieţele agroalimentare vor rămâne de actualitate şi după eliminarea stării de urgenţă.

„Intrarea în pieţe se va face ordonat, păstrând distanţa între persoane, circuitul se va face pe traseele pe care le cunoaştem şi care sunt marcate în fiecare piaţă şi cu obligativitatea continuării măsurării temperaturii tuturor celor care intră în piaţă. Aceste măsuri vor continua minim două săptămâni şi după data de 15 mai“, a detaliat primarul. În ceea ce priveşte terasele sezoniere, edilul şef al Iaşului a precizat că Primăria a acordat deja 15 avize de funcţionare. Însă, deschiderea efectivă a acestora trebuie decisă de către autorităţile centrale. „Vrem să creştem suprafeţele alocate, acolo unde se poate, pentru cei care intenţionează să facă în continuare activitate de terasă fără să mai mărim chiriile tocmai pentru a putea dispersa acelaşi număr de mese şi potenţiali clienţi pe o suprafaţă care poate fi dublată, în funcţie de locaţie, astfel încât să-şi poată continua activitatea economică“, a mai spus primarul Chirica

Zece ani de scutiri pentru investitori pe terenurile Fortus

În domeniul economic, municipalitatea mai are în vedere o măsură menită să atragă investitori prin punerea la dispoziţie a unor suprafeţe de teren, hale industriale şi diverse facilităţi. „Iaşul deţine pe platforma Fortus o suprafaţă de 23 hectare pentru care, timp de 10 ani, alocăm facilitatea de a nu se plăti nicio taxă sau impozit local dacă vin să investească acolo. Prin urmare, anunţ public: cine doreşte să-şi relocheze o parte din industrie din afara teritoriului sau doresc să vină investitori străini care se relochează din Asia sau alte zone, le stăm la dispoziţie: 10 ani scutire totală de impozite şi taxe locale plus toate facilităţile pe care platforma industrială le oferă în momentul de faţă“, a explicat primarul. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

PIȚUȚURCĂ

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.