anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

De mâine, paşaportul e obligatoriu, în locul cărţii de identitate, la intrarea în Regatul Unit

GALERIE
pasaport-ro
 • pasaport-ro
- +

Paşaportul devine obligatoriu - începând de vineri - la intrarea în Regatul Unit, una dintre consecinţele Brexitului, care a intrat în vigoare în acest an, o măsură anunţată la vremea respecitvă şi care schimbă puternic obiceiurile turiştilor şi călătorilor de afaceri.

Turişti şi oamenii de afaceri europeni nu mai pot, începând de vineri, să treacă vama în Regatul Unit doar cu cartea naţională de identitate.

Această nouă măsură este valabilă pentru toţi europenii, inclusiv pentru minori, iar paşaportul este necesar să fie valabil pe toată perioada călătoriei pe teritoriul britanic.

Există, însă şi trei excepţii de la această regulă, şi anume când călătorul deţine un permis valid de muncă transfrontalier, este autorizat să primească îngrijiri de sănătate în Regatul Unit sau deţine un permis familial printr-un program UE prin care se duce la familia sa.

Numai în aceste trei cazuri, cartea de identitate este suficientă pentru trecerea frontierei în regat.

În privinţa unor sejururi mai mari de şase luni de zile, în funcţie de motivul călătoriei, călătorii sunt obligaţi să ceară o viză autorităţilor britanice.

Guvernul lui Boris Johnson a postat pe site un formular online care permite verificarea acestei obligaţii unei călătorii.

Aceste reglementări urmează să se modifice în anii următori, prin implementarea unui sistem de autorizare electronică a călătoriei, până la sfârşitul lui 2024.

Pe de altă parte, britanicii instalaţi în Franţa, au termen până joi să ceară un titlu de sejur, în cazul în care vor să rămână, relatează postul de radio Europe1.

În Franţa, la Gouarec, în Côtes d'Armor, comunitatea britanică obţine, cu câteva excepţii, un titlu de sejur, un document obligatoriu - începând de la 1 ianuarie - pentru a putea rămâne pe teritoriul francez după Brexit.

Numeroşi britanici s-au instalat în Poitou-Charentes, Dordogne şi Bretagne.

Debbie, la fel ca alţi 15.000 de britanici instalaţi în Bretagne, s-a simţit departe şi izolată în timpul crizei covid-19, însă şi-a cerut un titlu de sejur pentru a rămâne în Franţa.

”Le urez noroc cu Brexitul. Aţi văzut ce nebunie? Nu, eu, aici, sunt ca în Anglia pe când eram copil. Este calm şi suntem integraţi”, declară ea.

Debbie este angajată a unui magazin alimentar englezesc din satul în care locuieşte. Ea povesteşte despre întâlnirile la prefectură împreună cu patroana sa, Maggie, care are o asociaţie de dialog franco-engleză şi îi ajută pe compatrioţii săi la luarea amprentelor digitale.

”Chiar dacă există un acord între cele două ţări, oamenii care erau cu adevărat îngrijoraţi au plecat deja să trăiască în Anglia”, declară Maggie.

Plecările sunt destul de sporadice, iar titlurile de sejur cerute urmează să fie acordate aproape toate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.