anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

DE NECREZUT: 70 de pacienţi lăsaţi să moară pentru că doctoriţa şi asistenta nu se suportă

GALERIE
hemofilie sange
 • hemofilie sange
- +

Bolnavii hemofilici din judeţul IaşI sunt condamnaţi fără vină, iar „Ziarul de Iaşi“ a descoperirt această grozăvie chiar ieri, de Ziua Mondială a Hemofiliei. În jur de 70 de pacienţi adulţi arondaţi pentru tratament secţiei clinice de hematologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ nu au acces la tratament, de la începutul anului, din cauza unor neînţelegeri apărute între medici, pe de o parte, şi între medici şi manager, pe de altă parte. „Războiul“ s-a aprins în urma unui control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS), care a constatat „deficienţe în coordonarea Programului naţional de hemofilie, la nivelul spitalului“. Sancţiunile date de CJAS spitalului au atras consecinţe în plan intern: comitetul director a dispus înlocuirea medicului hematolog care coordona programul, dr. Oana Bădulescu, şi a numit-o pe dr. Cristina Tărniceriu. În urma acestei decizii, bolnavii acuză că nu acces la tratament. Disperarea lor este cu atât mai mare cu cât CJAS Iaşi susţine şi arată cu documente că a alocat spitalului peste 8 milioane de lei pentru implementarea Programului naţional de hemofilie. Mai mult, în timp ce pacienţii susţin că nu au primit nicio fiolă de factor de coagulare de la începutul anului, CJAS arată, la fel, că în farmacia spitalului sunt astfel de medicamente în valoare de peste 1,5 milioane de lei. O situaţie de neînţeles, care poate face efectiv victime omeneşti, iar cei responsabili arată cu degetul de la unul la altul.

Ziua mondială a hemofiliei, 17 aprilie, găseşte centrul medical Iaşi într-un moment de criză: bolnavii diagnosticaţi cu hemofilie se plâng că nu au acces la tratament de aproape patru luni, în condiţiile în care CJAS Iaşi arată că a alocat Spitalului „Sfântul Spiridon“ peste 8 milioane de lei pentru Programul naţional de hemofilie.

Necazurile pacienţilor

„Factorul de coagulare necesar pacienţilor cu hemofilie nu există deloc în judeţul Iaşi, cu toate că s-au alocat fonduri, s-a mărit bugetul de şase ori pe program, de la 30 de milioane la 180 de milioane de euro, fapt care ar trebui să se vadă în îngrijirea noastră. Noi, prin varianta progrmaului «on demand» (n.r., la cerere), ar trebuie să avem tratamentul acasă să-l administrăm ori de câte ori simţim nevoia, adică la sângerări. Boala se manifestă prin sângerări spontane, şi nu trebuie să faci efort. Pur şi simplu stai degeaba şi-ţi afectează în general toate încheieturile. Cu toate acestea, nu am primit anul acesta nicio fiolă de tratament de la «Sf. Spiridon»“, a explicat Constantin Lazer, pacient în vârstă de 52 de ani. La rândul său, Ioan Cureluşă, pacient de 32 de ani, din judeţul Iaşi, a specificat că, din cauza lipsei tratamentului, stă numai în pat de câteva luni. Mai mult, din cauza crizei apărute pe secţia de hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“, Cureluşă nu a mai fost operat pentru protezarea unei mâini, aşa cum era programat. „Din ianuarie nu am luat niciun factor de coagulare de la spital. Eu acum stau în pat, nu pot să merg deloc, am probleme cu glezna stângă din cauză că nu am primit tratament, în urma certurilor din spital. Pe 14 martie eram programat la operaţie, pentru că am articulaţia unui cot blocată. Au fost făcute investigaţii, analize, m-au văzut toţi medicii din echipa de intervenţie, s-a aprobat dosarul la CJAS, au venit banii şi eram pregătit de operaţie. Când să plec la operaţie, am sunat la doamna doctor Bădulescu şi mi-a spus că s-a anulat totul din cauză că nu mai este de acord managerul. Când am fost la domnul manager, dumnealui a spus că este de acord cu continuarea intervenţiilor. Nu mai ştim şi nu mai înţelegem nimic“, a arătat pacientul.

Potrivit explicaţiilor pe care cei doi bolnavi le-au primit de la dr. Oana Bădulescu, fosta coordonatoare de program, „vinovat“ de întreaga situaţie ar fi managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba, care nu ar mai semna referatele de necesitate pentru tratament şi care nu ar mai fi de acord cu realizarea intervenţiilor la bolnavii hemofilici. Totuşi, în timp ce dr. Bădulescu nu a oferit „Ziarului de Iaşi“ un punct de vedere în legătură cu întreruperea tratamentului bolnavilor, managerul spitalului a oferit explicaţii în detaliu.

Apărarea spitalului

Potrivit directorului Bârliba, problema apărută nu este de acces la tratament, întrucât factorul de coagulare se găseşte în farmacia spitalului, ci de neînţelegeri între echipa medicală din secţia de hematologie. Managerul susţine că, după ce inspectorii CJAS au constatat că la nivelul secţiei lipsesc documente care să ateste faptul că bolnavii au primit factorul de coagulare, comitetul director a dispus, în martie, înlocuirea medicului care s-a ocupat până în ianuarie de acesta. La o serie de explicaţii oferite conducerii, medicul ar fi dat vina pe fosta asistenta şefă pentru lipsa unor documente justificative, în timp ce asistenta respectivă ar fi specificat că întocmirea lor ar fi fost de competenţa doctoriţei Bădulescu. „Ca urmare a controlului CJAS, văzând că lucrurile nu sunt cum trebuie, văzând că au fost depistate nişte disfuncţionalităţi, am luat decizia de a da programul unui alt medic pe perioada derulării auditului intern, să vedem ce s-a întâmplat. Atunci, pacienţii au venit la mine într-un soi de revoltă, şi le-am explicat că doamna doctor Tărniceriu are acelaşi grad didactic şi profesional. Pe de altă parte, mai sunt o serie de pacienţi care erau pe liste şi în alte judeţe, şi li s-a dat tratament şi acolo, şi la Iaşi. De aici şi unele neconcordanţe depistate de CJAS“, a menţionat Ioan Bârliba. În plus, managerul a specificat că în farmacia spitalului sunt flacoane cu factor de coagulare pentru pacienţii cu hemofilie, aşa cum arată şi CJAS Iaşi într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“. „Acum, eu dacă m-aş fi numit dr. Bădulescu, ştiind că în farmacie am medicamente, având pacienţii sub tratament, nu puteam decât să pun mâna pe pix şi să prescriu să iau flacoanele din farmacie, nu? De ce nu a făcut-o, nu am un răspuns“, a adăugat economistul Bârliba.

Potrivit managerului, spitalul a depus contestaţie la sancţiunea dată de CJAS după controlul efectuat pe programul naţional de hemofilie. „Dintr-o eroare, pe unele documente nu apare că a fost aplicat tratamentul cu factor de coagulare, neexistând parafa medicului, semnătura şi ştampila.Totuşi, rezultă că tratamentul s-a dat, pentru că, dacă nu-l dădea bolnavului, respectivul murea. Pe de altă parte, pacienţii declară toţi că au primit tratamentul. Totodată, asistenta şefă spune că doamna doctor trebuia să scrie pe acele documente incomplete, iar doamna doctor spune că asistenta trebuia să compleze. Este o relaţie tensionată pe care eu am încercat să o detensionez, astfel încât programul să se deruleze normal“, a conchis Ioan Bârliba.

Explicaţiile CJAS

Potrivit CJAS Iaşi, în 2018, Spitalul „Sfântul Spiridon“ are alocate credite în valoare de peste 8 milioane de lei pentru derularea Programului naţional de hemofilie. Pe 31 martie, în farmacia spitalului se aflau stocuri de medicamente în valoare de peste 1,5 milioane de lei. „Ultimul control în care s-a verificat respectarea obligaţiilor contractuale ale acestei unităţ sanitare (n.r. - Spitalul «Sfântul Spiridon»), privind derularea acestui program, s-a efectuat în perioada 10.01.2018-20.01.2018; S-au constatat deficienţe în coordonarea programului la nivelul unităţii sanitare, pentru care s-au aplicat sancţiuni de 1% din valoarea de contract“, a transmis CJAS într-un răspuns oficial. Conform acestuia, din cele şapte subprograme incluse în Programul naţional de hemofilie, la Iaşi, suma cea mai mare – peste trei milioane de lei - este alocată pentru tratamentul de substituţie în cazul intervenţiilor chirurgicale şi ortopedice.

Ce este hemofilia?

Hemofilia este o boală cronică, ereditară, caracterizata printr-o tulburare a coagulării sângelui. Gena specifică bolii se găseşte pe unul dintre cei doi cromozomi X ai mamei şi doar băieţii dezvoltă tulburarea. Hemofilia este de două tipuri, A şi B, prima fiind cea mai frecventă formă întâlnită. Coagularea sângelui depinde de acţiunea a treisprezece factori sanguini numerotaţi de la I la XIII. Hemofilia de tip A este legată de deficitul de factor VIII, iar hemofilia de tip B de deficitul de factor IX. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.