De un an se chinuie ministerul să facă o licitaţie pentru „Marele Ars”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

De un an se chinuie ministerul să facă o licitaţie pentru „Marele Ars”

GALERIE
clinica arsi
  • clinica arsi
- +

Spitalul „Sfântul Spiridon“ nu are o clinică de chirurgie plastică adecvată nici la doi ani distanţă de la tragedia din clubul Colectiv. Cu toate că promisiunile nu au încetat să curgă, la Iaşi se văd jumătăţi de măsură.

Spitalul „Sfântul Spiridon“ încearcă de cinci ani să deschidă o nouă clinică de chirurgie plastică, prevăzută şi cu paturi pentru „Marele Ars“, dar lipsa de banilor a întârziat proiectul. În ianuarie 2017, lucrările s-au încheiat, însă clădirea nu a fost dată nici până în prezent în folosinţa pacienţilor şi a medicilor pentru că nu este dotată corespunzător. „Clinica este pregătită, este gata, finisată, cu circuit funcţional, climatizare, ventilaţie şi este în aşteptarea dispozitivelor tehnice şi aparaturii medicale. Acestea se vor achiziţiona prin Ministerul Sănătăţii, printr-o licitaţie comună pentru cele trei centre Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, printr-un împrumut la Banca Mondială. Procedura este în derulare la nivelul Ministerului Sănătăţii“, a precizat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

O clinică improvizată din 2014

Epopeea clinicii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, aflată acum la Spitalul „Sfântul Spiridon“, a început în aprilie 2011, odată cu închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan“ din Copou. După desfiinţarea acestuia, clinica de chirurgie plastică a fost în­cadrată la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Mutarea efectivă a clinicii a avut loc în decembrie 2014. Înainte de mutare, clinica avea 35 de paturi: 15 alocate pacienţilor arşi şi 20 celor care necesitau alte intervenţii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

După mutare, clinica a rămas cu 5 paturi pentru pacienţii arşi şi încă 13 pentru bolnavii care necesită alte îngrijiri medicale. În 2012, după preluarea scriptică a clinicilor de la Spitalul de Urgenţe din Copou, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi au început lucrările de reabilitare şi amenajare a fostei clinici de dermatologie, spaţiu care urma să devină noua clinică de chirurgie plastică. 

Întrucât în 2014, când colectivul clinicii s-a mutat la Spitalul „Sfântul Spiridon“, lucrările nu erau gata, clinica de chirurgie plastică a fost încropită printre clinicile ORL, BMF şi Cardiologie, spaţiu în care funcţionează şi în prezent.

Potrivit proiectului de reabilitare a clădirii destinate clinicii de chirurgie plastică, fi­nanţarea în valoare de 40 de milioane de lei urma să fie asigurată de Ministerul Sănătăţii. Acelaşi proiect cuprindea şi o fundamentare pentru dotarea tehnică şi aparatura medicală, evaluată la aproape 19 milioane de lei. Din lipsă de fonduri, reabilitarea clădirii a fost întârziată până în septembrie 2016, când spitalul a primit ultima tranşă de bani, în jur de 15 milioane de lei, de la Ministerul Sănătăţii.

Lucrările s-au încheiat în ianuarie 2017, însă clinica nu a fost mutată în noul spaţiu pentru că acesta nu este echipat corespunzător. Prin urmare, bolnavii încă primesc îngrijiri me­dicale în spaţiul improvizat în urmă cu trei ani. În lipsa paturilor specializate pentru pacienţii arşi inclusiv în alte spitale din ţară, victimele arse rămân în clinica de la Iaşi, după ce prin 112 se anunţă că nu sunt locuri pentru transfer. În plus, aici sunt transferaţi inclusiv bolnavi arşi din alte zone ale ţării.

Astfel, în septembrie 2016, un bolnav din Bistriţa transportat în clinica de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu arsuri pe 50% suprafaţa corporală a murit. În august 2017, o ieşeancă cu arsuri pe aproximativ 60% din suprafaţa corporală a murit în aceeaşi clinică. În octombrie 2017, un botoşănean internat cu arsuri pe 50% suprafaţă corporală şi-a pierdut şi el viaţa în cursul spitalizării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.