De unde așteptăm salvarea! Ambulanța Iași - 13 intervenții pe oră. 60% dintre mașini trebuie casate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Bilanţ pentru anul 2020

De unde așteptăm salvarea! Ambulanța Iași - 13 intervenții pe oră. 60% dintre mașini trebuie casate

GALERIE
ambulanta
  • ambulanta
- +

Anul 2020 a fost pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi unul cu noi provocări cauzate de pandemia de COVID-19, ceea ce a presupus un volum mai mare de muncă, cu alte proceduri şi cu personal suprasolicitat. Acestea sunt concluziile bilanţului de activitate pe anul anterior, realizat de reprezentanţii SAJ.

Anul trecut, în fiecare zi în Iaşi au fost în medie 207 intervenţii, în Paşcani aproximativ 29 în 24 de ore, iar în Hârlău - 12 şi în Târgu Frumos - 17. Asta înseamnă că în fiecare zi echipajele SAJ au trebuit să ajungă la aproximativ 300 de solicitări. Au primit asistenţa medicală necesară 107.318 persoane şi 8.556 de copii.

Aceştia spun că, odată cu instalarea pandemiei, a fost necesară modificarea şi adoptarea unei legislaţii în concordanţă cu restricţiile existente. Astfel, a fost luată hotărârea de suplimentare a statului de funcţii din aprilie 2020 cu 39 de posturi pe o perioadă de şase luni, care a fost prelungită cu încă şase luni până pe 12 aprilie 2021. Numărul medicilor însă reprezintă doar 49% din necesar, fiind vorba despre 25 de medici. Conform normativelor Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie un medic la 30.000 de locuitori şi patru medici la coordonare. Raportat la acest normativ, SAJ ar trebui să funcţioneze cu 51 de medici.

Achiziţionarea noilor ambulanţe de anul trecut a dus la o diminuare cu 7% a numărului de reparaţii şi revizii tehnice. Dacă în anul 2019 au fost făcute 1.263 de reparaţii, în anul 2020 au fost 1.175.

„Media zilnică a ambulanţelor indisponibile din cauze tehnice, reparaţii, revizii - a fost de 4 autosanitare. 61% din parcul de ambulanţe funcţionale îndeplinesc norma de casare, faţă de 78,2% în 2019. 52% din parcul de ambulanţe au un rulaj între 400.000 şi 1.051.000 de km faţă de 56% în 2019”, se precizează în bilanţul de activitate al SAJ pe anul 2020.

Totodată, anul trecut a fost un an în care „a fost nevoie de oameni cu putere de decizie, cu viziune, dar care să ştie să lucreze coordonat”.

Un efect al infectării cu SARS-CoV-2 a fost izolarea sau carantinarea a 44 de angajaţi ai SAJ, zece dintre aceştia având nevoie de spitalizare. Acest lucru a afectat activitatea şi a dus la suplimentarea cu ore de gardă a personalului care era deja suprasolicitat.

Pentru viitor, SAJ îşi doreşte să rezolve mai multe probleme, cum ar fi asigurarea a două echipaje pe tură în substaţiile care nu au asigurat acest lucru şi care se află la distanţe mari de sediul central. Spre exemplu, la substaţiile Podu Iloaiei, Vlădeni, Ţibăneşti, Bivolari şi Mirceşti există câte un singur echipaj ce deserveşte o zonă care rămâne descoperită dacă echipajul este plecat la solicitări spre Iaşi. Din cauza activităţii foarte intense, cei de la SAJ au observat că personalul alege să lucreze în alte spitale sau să plece în alte ţări, ceea ce duce la nevoia de noi angajări.

O altă problemă o reprezintă timpii crescuţi de ajungere la cazuri din localităţi îndepărtate sau izolate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.