De unde au talibanii bani să finanțeze războiul. Drogurile, principala sursă de venit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

De unde au talibanii bani să finanțeze războiul. Drogurile, principala sursă de venit

GALERIE
talibani, avere, droguri2
 • talibani, avere, droguri2
- +

Militanții talibani din Afganistan au devenit mai bogați și mai puternici de când regimul fundamentalist islamic a fost răsturnat de forțele SUA în 2001, scrie Rawstory.com. În anul fiscal încheiat în martie 2020, talibanii ar fi obținut 1,6 miliarde de dolari americani, potrivit Mullahului Yaqoob, fiul liderului spiritual taliban Mullah Mohammad Omar (decedat), care a dezvăluit sursele de venit ale talibanilor într-un raport confidențial comandat de NATO și obținut de Radio Europa Liberă. În comparație, bugetul total al guvernului afgan a fost de 5,55 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Iată de unde provin banii lor

1. Droguri - 416 milioane dolari
Afganistanul a reprezentat aproximativ 84% din producția globală de opiu pe parcursul celor cinci ani care se încheie în 2020, potrivit Raportului Națiunilor Unite privind drogurile din 2020.

O mare parte din profituri din comerțul cu opiu merg către talibani, aceștia gestionând opiul din zonele aflate sub controlul lor. Talibanii impun o taxă de 10% pentru fiecare verigă din lanțul de producție, potrivit unui raport din 2008 al Unității de cercetare și evaluare din Afganistan, o organizație independentă din Kabul. Taxa se aplică și fermierilor afgani care cultivă macul, principalul ingredient al opiului, laboratoarelor care îl prelucrează și dealerilor.

2. Minerit - 400 milioane până la 464 milioane dolari
Exploatarea minereurilor de fier, marmură, cupru, aur, zinc și alte metale sau minerale din munții din Afganistan este o afacere din ce în ce mai profitabilă pentru talibani. Atât operațiunile de extracție a mineralelor la scară mică, cât și marile companii miniere afgane plătesc militanților talibani o taxă pentru a le permite să își mențină afacerile. Cei care nu plătesc sunt amenințați cu moartea.

Potrivit Comisiei pentru mine a talibanilor (Comisia Da Dabaro), grupul câștigă 400 de milioane de dolari pe an din minerit. NATO estimează această cifră la 464 de milioane de dolari - în creștere consistentă față de doar 35 de milioane de dolari în 2016.

3. Extorcări și taxe - 160 milioane dolari
La fel ca un guvern adevărat, talibanii încasează taxe pentru care emit chiar chitanțe. Sunt taxați atât oamenii cât și industriile industriile aflate sub controlul lor: mass-media, telecomunicații și proiecte de dezvoltare etc. Șoferii sunt, de asemenea, taxați pentru utilizarea autostrăzilor în regiunile controlate de talibani, iar comercianții plătesc talibanilor dreptul de a face afaceri.

Grupul impune, de asemenea, un fel de impozit tradițional numit „ushr” - care se ridică la 10% pe recolta unui fermier - și „zakat”, un impozit pe avere de 2,5%.

Potrivit Mullahului Yaqoob, veniturile din impozite - care pot fi, de asemenea, considerate ca o formă de extorcare - aduc anual aproximativ 160 de milioane de dolari.

4. Donații caritabile - 240 milioane dolari
Talibanii primesc contribuții financiare din partea donatorilor privați și a instituțiilor internaționale din întreaga lume. Multe donații provin de la organizații de caritate și trusturi situate în țările din Golful Persic, o regiune care în mod istoric simpatizează cu insurgenții Aceste donații se ridică la aproximativ 150 milioane USD până la 200 milioane USD în fiecare an, potrivit Centrului Afganistan pentru Cercetare și Studii Politice. Aceste organizații caritabile se află pe lista Trezoreriei SUA care cuprinde grupurile care finanțează terorismul.

Cetățeni particulari din Arabia Saudită, Pakistan, Iran și unele țări din Golful Persic contribuie, de asemenea, la finanțarea talibanilor, contribuind anual cu încă 60 de milioane de dolari la rețeaua Haqqani, afiliată talibanilor.

5. Exporturi - 240 milioane dolari
Pentru a spăla o parte din banii negri, talibanii importă și exportă diverse bunuri, potrivit Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. De pildă Noorzai Brothers Limited, importă piese auto și vinde vehicule reasamblate și piese de schimb.

Oficialii vorbesc despre venituri nete ale talibanilor din exporturi de aproximativ 240 de milioane de dolari pe an. Această cifră include exportul de mac și minerale.

6. Imobiliare - 80 milioane dolari
Talibanii dețin proprietăți imobiliare în Afganistan, Pakistan și în alte țări, potrivit Mullah Yaqoob și canalului de televiziune pakistanez SAMAA. Yaqoob a declarat că veniturile imobiliare anuale ale NATO sunt în jur de 80 de milioane de dolari.

Mai mult, pe hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X