
Lung de câteva sute de metri, drumul – asfaltat și prevăzut cu rigole și marcaje – a fost construit recent într-o comună ieșeană n dacă plouă, e greu de ajuns la el și de ieșit de pe el. Din fericire, nu locuiește nimeni de-a lungul lui.
Ipatele e una dintre comunele cele mai mici din județ: 1600 de suflete și la recensământ, și după domiciliu. În cele patru sate ale comunei, pot fi vizitate cele două biserici din Bâcu și Ipatele și ar mai fi câteva situri arheologice, despre care nu vă putem spune dacă sunt valorificate turistic în vreun fel și nici dacă există marcaje care să vă ducă la ele.
De câteva luni însă satul Bâcu mai are o atracție, una de dată contemporană: un drum asfaltat, făcut ca la carte cu rigole de scurgere a apelor pluviale și chiar cu marcaje, care însă începe de nicăieri și se termină la fel. De fapt, e un drum de pământ extravilan care trece brusc la asfalt și care se termină pe marginea unei râpe, de unde nu mai continuă nici măcar pentru căruțe.
Fiind zona extravilană a satului Bâcu, nu există nicio casă prin preajmă, doar un gard din plasă agățată de spalieri. Mai mult, din imagini pare să aibă mai puțin de 2,75 m, cea mai mică lățime prevăzută în normativele de drumuri din România.
Puțină istorie. Cum s-a făcut de-a fost creată o asemenea construcție?
Am găsit pe platforma de achiziții publice trei licitații adjudecate de Enviro Construct (una), respectiv de Eky-Sam (două), toate cu măsuri în vederea prevenirii inundațiilor, precum și refacerea unor tronsoane ale infrastructurii rutiere care au fost afectate de ploi. Așa sunt descrise în Caietele de sarcini cele două investiții necesare.
Astfel, ieșenii de la Enviro, angajați de Primăria Ipatele la sfârșitul anului 2022, au avut de reconstruit 1,7 km de drum sătesc, iar ieșenii de la Eky-Sam, care au bătut palma cu Comisia Națională de Investiții mai întâi în 2022, 1,77 km, apoi la începutul anului în curs, 4,8 km. Primul contract a costat 2,6 milioane de lei, bani primiți de la București prin Programul „Anghel Saligny”, iar cele ale Eky-Sam, 4,7, respectiv 9,3 milioane.
Drumul din mijlocul câmpului se regăsește în primul contract al CNI cu Eky-Sam. De acolo aflăm și cât de lung e: 315 metri. Are și un nume, Drumul Sătesc 776, însă într-un inventar al comunei datând din 2020 este trecut cu acest număr un drum de exploatare, care valora atunci 52 de mii de lei. În continuarea lui, este un alt drum de exploatare, devenit și el sătesc, cu numărul 744. Acesta are o valoare de inventar mai mare, 74,5 mii lei, semn că este mai lung. Potrivit Caietului de sarcini, din acesta trebuia făcut un segment lung de 180 de metri.
Mai trebuie spus că, pentru aceste două drumuri, Primăria Ipatele a angajat astă-vară servicii de topometrie și cadastru în vederea actualizării datelor cadastrale. Corecțiile au costat 2900 de lei.
Episodul 4
Urmează ca acest DS 776 fără capete să fie completat, am aflat de la primărița comunei, Elena Lipșa. „Avem deja depus un nou proiect. Toate aceste drumuri fac obiectul unor procese-verbale de calamități din anul 2018”, a precizat ea. Însă, conform conform Planului Urbanistic General al comunei, porțiunea respectivă de drum, cea asfaltată deja, este în extravilan. Din acest motiv, lucrările la drum au fost amânate pentru al patrulea proiect.
„Noi am explicat că acel drum este vizat pe toată lungimea lui, chiar dacă este în afara zonei locuite”, a adăugat primărița din Ipatele.
Cum primele proiecte nu finanțau reparațiile la drumuri extravilane, a fost găsită soluția mutării DS 776 la categoria drum de legătură – între un drum comunal (DC 71) și un alt drum sătesc (DS 744). Devenit astfel drum vicinal, urmează ca reconstrucția să fie dusă la bun sfârșit, ne-a mai spus Elena Lipșa.
Ea nu a ascuns faptul că documentele primăriei au fost deja verificate anul trecut de Corpul de control al Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice, minister care a finanțat primele pachete de lucrări și de la care cei de la Ipatele speră că vor primi în continuare ajutor pentru finalizarea celor două drumuri.
Până atunci, drumul de nicăieri spre nicăieri poate fi vizitat – cu precizarea că e un pic mai dificil de ajuns la el dacă plouă tare.
Citiți și: CNI – Compania Naţională de Investiţii – face şi drumurile din Ipatele
Citiți și: Opt drumuri cu o singură bandă de circulaţie vor fi asfaltate la Ipatele
Publicitate și alte recomandări video