Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă ( P)

De Ziua Culturii Naționale, fără fanfaronadă și fără ipocrizie

GALERIE
lungu
  • lungu
- +

În anul 2010, pe 16 noiembrie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de 15 ianuarie a devenit Ziua Culturii Naționale. Data de 15 ianuarie nu a fost una aleasă la întâmplare, ci a fost gândită drept un omagiu adus poetului nostru național, Mihai Eminescu, născut în această zi, în 1850.

Din 2010, anual, autoritățile locale și naționale se întrec în organizarea evenimentelor oficiale menite să sărbătorească fastuos împlinirea unui alt an în timpul căruia, de fapt, cultura română s-a încăpățânat să reziste, în pofida dezinteresului la nivel înalt. „Nu rezolvăm  nimic dacă fluturăm forme fără fond și ținem discursuri pline de patos într-o zi, dacă nu facem  nimic pentru cultura noastră în toate celelalte. Avem o cultură națională bogată și valoroasă, care merită atenția noastră nu doar într-o singură zi din an, ci în toate cele 365”, a declarat senatorul USR Dan Lungu.

Anul acesta, Ministerul Culturii și Identității Naționale a selectat, pentru a celebra această zi, numai zece proiecte și acțiuni culturale, finanțându-le cu fonduri în valoare de 250.000 de lei. Fondurile alocate de către Minister activităților culturale au crescut prea puțin în cursul ultimilor ani și, numai în 2018, Ministerul a înregistrat o creștere a fondurilor alocate către asociații și fundații pentru dezvoltarea proiectelor și manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Din păcate, deși evenimentele oficiale improvizate de autorități s-au întrecut  în grandoare și opulență, cele ale organizațiilor neguvernamentale au fost tratate cu dispreț instituțional. Deși selectați de către reprezentanții ministerului pentru obținerea finanțării, organizatorii au obținut banii destinați lor pe ultima sută de metri. Astfel că, la finalul lunii decembrie, mulți dintre aceștia nu au reușit să deconteze sumele cheltuite și s-au văzut nevoiți să apeleze la propriile fonduri, pentru efectuarea plăților. Sărbătorirea Centenarului a fost un eșec, unul pe bani mulți și prost cheltuiți.

Conform statisticilor realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, consumul cultural a înregistrat în România, în ultimii ani, o scădere dramatică. Atât bugetul extrem de mic alocat culturii în prezent (sub 0,1% din PIB), cât și lipsa unui echilibru al dezvoltării vieții culturale în mediul urban și rural, precum și condiții din ce în ce mai vitrege privind finanțarea ți activitatea asociațiilor și fundațiilor culturale  – toate au săpat adânc la șubrezirea sistemului cultural românesc.

Acestora li se adaugă insuficiența fondului de carte pentru bibliotecile publice, mai ales în mediul rural. Deși Ministerul Culturii este obligat prin lege să organizeze anual achiziția de cărți și de reviste în vederea promovării culturii scrise, în ultimii ani a sistat în mod inexplicabil acest program  național.  Apoi, nu putem trece peste indiferența sau neglijența autorităților pentru activitatea și  renovarea căminelor culturale din mediul rural sau peste situația numeroaselor case memoriale ale marilor personalități din istoria României, care sunt gata oricând să se prăbușească. Situațiile acestora au rămas fie străine cu totul autorităților, fie pierdute pe drumul lung și birocratic al rezolvării problemei. Dezastrele culturale ale Centenarului au fost încoronate prin rușinoasa prăbușire a casei memoriale a sculptorului Constantin Brâncuși din satul Hobița, Gorj.

Dacă ar fi să ne raportăm la ceea ce facem în prezent pentru sistemul cultural românesc, ziua de 15 ianuarie ar trebui să fie o zi de doliu național, nu de bucurie. Suntem o țară cu un procent rușinos din PIB acordat culturii, în care interesul pentru consumul cultural, pentru descoperirea și investirea în noile talente și valori sau pentru monumentele de patrimoniu răspândite pe întreg teritoriul țării se află la un nivel minim istoric. Ne lipsesc dorința și inițiativa în remedierea acestei situații și nu avem nici respectul cuvenit unor astfel lucruri –  nu încercăm să salvăm ceea ce încă poate fi salvat din moștenirea culturală și istorică a poporului nostru și alegem să ne transformăm în simpli martori ai unei succesiuni aparent interminabile de dezastre. Pentru mâine, 15 ianuarie, nu ne-am câștigat dreptul de a sărbători Ziua Culturii Naționale.  Dar dacă totuși o facem,  trebuie să fie cu mai multă sfială și rușine, cu bun simț și proiecte concrete, nu cu parade și discursuri ce sună din coadă cuvinte goale”, a mai declarat senatorul USR Dan Lungu.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri