TEXT UMORISTIC

De ziua lui Eminescu iubitorii de poezie au băut 15 pahare de vin roșu

vineri, 17 ianuarie 2025, 08:35
3 MIN
 De ziua lui Eminescu iubitorii de poezie au băut 15 pahare de vin roșu

Miercuri a fost Ziua Culturii Naționale, care poate fi numită Ziua Poeziei, chiar dacă unii compatrioți nu cunosc legăturile dintre poezie și 15 ianuarie, dintre Eminescu și 15 ianuarie ori dintre Eminescu și poezie (iar alții nu știu nici ce e aia poezie sau cine a fost Eminescu). Mai sunt, totuși, și dintre cei care, deși n-au legătură cu Erato și Calliope, muzele poeziei, îl iubesc pe Eminescu din suflet și și-ar dori să simtă în fiecare clipă, cât mai aproape, prezența sa caldă și binefăcătoare.

Unul dintre acești români încărcați de lirism ne oferă mai multe detalii: „Noi îl iubim cel mai mult pe Eminescu, care e cel mai tare, îl iubim de cinci ori mai mult decât pe Caragiale, de două ori și jumătate mai mult decât pe Blaga și de o sută de ori mai mult decât pe Enescu, care e de cinci ori mai tare ca Iorga. Iar pe Ecaterina Teodoroiu o iubim de 25 de ori mai puțin decât pe Eminescu!”.

Alți compatrioți, mai puțin materialiști și mai puțin interesați să compare bancnotele între ele, iubesc poezia într-un mod aparte: anual, pe 15 ianuarie, ei își aduc aminte de Luceafăr și beau 15 pahare de vin, cu regretul că poetul nu s-a născut pe 31. Unul dintre aceștia ne-a recitat un catren compus chiar de el, fapt îmbucurător, care demonstrează că, într-adevăr, poezia e parte din sufletul fiecărui cetățean: „De ziua marelui poet / Vă zic și eu o poezie: / Noi bem doar vinul pe caiet, / Romul îl bem pe datorie!”.

Din bube, mucigaiuri și noroi, produse vechi la prețuri noi!

Cam pe la jumătatea lunii ianuarie se isprăvește mâncarea rămasă de la Sărbători și nu mai vezi prin frigider, cămară ori chiar găleată de gunoi nici milimetru de sfoară de la mezeluri, pată de maioneză ori firimitură de cozonac. De obicei, anual, în perioada asta, alimentele se scumpesc, dar tocmai am descoperit un mic magazin de cartier cu „marfă proaspăt ieftinită”, după cum scria pe un afiș lipit la intrare; patronul ne spune mai multe:

– Cum de aveți „marfă proaspăt ieftinită” tocmai acum, când toți scumpesc alimentele?

– Mai demult, asta era marfă proaspătă; acum nu mai e. Ce să fac, s-o arunc? Vorba poetului, care din bube, mucigaiuri și noroi făcea frumuseți și prețuri noi. „Marfa proaspătă” a devenit „marfă proaspăt ieftinită”, e la prețuri noi, cum ar veni.

– Aha, înseamnă că vă aflați într-o perioadă de transformări, nu?

– Da, exact! Ca în cântecul cu „Jana nu e moartă, Jana se transformă”. De exemplu, tocmai am transformat din nou carnea de porc. Inițial, a fost „carne porc proaspătă”, apoi a devenit „carne porc”, iar acum am pus eticheta „carne porc promoție”. Dacă nici asta nu se cumpără, peste o săptămână o transformăm în „amestec mici condimentat”.

– Văd că aveți, totuși, și produse proaspete. Mă refer la raftul cu „pește proaspăt”.

– Azi i-am schimbat eticheta; acum două zile se numea „pește viu”. Săptămâna viitoare se va transforma din „pește proaspăt” în „pește”, apoi în „pastă de pește”.

– Remarc că ieftinirile nu afectează raionul de brânzeturi.

– Au învățat și românii că brânza, cu cât are mai mult mucegai, cu atât e mai scumpă, așa că brânza de la noi din magazin se scumpește pe zi ce trece.

– Și ce brânzeturi cu mucegai aveți acum? Roquefort? Gorgonzola? Stilton?

– Avem brânză de vaci cu mucegai, telemea cu mucegai și urdă cu mucegai…

Etichete: baut, mihai eminescu, pahare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii