anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Advertorial

De ziua Marii Uniri, în țara marii dezbinări (P)

GALERIE
Foto senator Pănescu
  • Foto senator Pănescu
- +

Acest 1 decembrie este ultimul pe care-l marchez în calitate de parlamentar român. Ca senator, am încercat în toți acești patru ani de mandat să urmăresc direcțiile de acțiune pe care mi le-am propus de la început: creșterea calității învățământului, sporirea finanțării în Educație şi o folosire mai eficientă a banilor, facilitarea accesului la educație, asigurarea echilibrului între oferta universitară și cerințele pieței muncii.

Intervențiile și demersurile mele s-au centrat pe aceste câteva obiective pe care le-am considerat prioritare. Sigur, bunele intenții, chiar dacă au fost adesea dublate de o muncă de convingere sau de natură birocratică (activitate în cadrul comisiilor de specialitate, scrierea de proiecte de modificare a unor acte legislative, declarații, interpelări, întrebări formulate în plenul Senatului), n-au avut întotdeauna succes. Am constatat cu amărăciune, din păcate de prea multe ori, că Educația, ca domeniu, încă nu este o prioritate pentru mulți dintre parlamentarii români, că nici măcar în această privință nu există consens sau unitate în acțiune.

„România educată”, marota preferată a președintelui țării, a rămas doar o biată „fantomă” discursivă. Cum poate genera o Românie educată cineva care a construit sistematic, în ultimele luni, o Românie divizată?

Mi-aș fi dorit ca la acest 1 decembrie de sfârșit de mandat să fi putut spune că avem adoptată o nouă Lege a Educației, formulată în spiritul unei reforme structurale profunde, cu metode și conținuturi de secol XXI, care să dea posibilitatea ca oferta școlii românești să se îmbine ca într-un puzzle perfect cu ceea ce piața actuală a muncii are nevoie.

Din păcate, nu cred că am mai avut o zi de 1 decembrie la fel de divizați cum suntem astăzi. Ne-am împărțit în ultimele opt luni de pandemie în specialiști și nespecialiști, în eroi și răufăcători, în prieteni și dușmani, în susținători sau nu ai vaccinării, în oameni care cred sau nu în virus, oameni care au încredere în sistemul medical și oameni care și-au pierdut pentru totdeauna încrederea în acesta, români care votează și români care nu mai merg la vot. Cumva, în lupta pentru a demonstra cine are sau nu dreptate, ne-am îndepărtat mai mult unii față de ceilalți decât s-ar fi așteptat oricine, de parcă toţi am fi stat opt luni de zile încontinuu în carantină. Și, pe deasupra, avem un președinte care-și ascunde incapacitatea de a conduce țara în condiții de criză după un acronim din care și-a făcut de-acum un leitmotiv, indiferent de situație: PSD. Un președinte care, de luni bune, incită la dezbinare, la crearea unui sentiment de ostilitate în societate, în loc să militeze pentru unitate, pentru lucrul în comun, pentru binele social, care ar trebui să primeze înainte de orice interes de partid sau electoral; despre respectarea atributului constituţional al preşedintelui de mediator între puterile statului nici nu mai poate fi vorba.

Mi-aș fi dorit ca sărbătoarea întregirii țării să ne găsească mai uniți, mai apropiați unii de ceilalți, nu doar din spirit de patriotism, ci și în planul concret, al existenței noastre ca cetățeni - în aspirații, în felul în care ne proiectăm viitorul. În fapt, pandemia aceasta a reușit să ne arate așa cum suntem, cu adevărat, a devoalat multe din defectele noastre, în special pe cele ale clasei politice. Asta nu înseamnă însă că nu mai putem spera, că lucrurile nu se mai pot schimba, iar 6 decembrie va fi un moment de cotitură. Mai sper că vom şti să facem alegerea cea mai bună, că aceia care ne vor reprezenta în Parlament vor şti să refacă unitatea.

Oriunde ne uităm în jurul nostru, desigur în ţările civilizate, există dispute între diferitele forţe politice, dar nicăieri nu se cere eliminarea unui partid. 1 decembrie 1918 a reprezentat încununarea eforturilor unei clase politice educate, care a trecut peste interesele de grup pentru a face posibilă întregirea. Iată criterii valabile şi azi: educaţia, profesionalismul, spiritul de unitate, sunt atribute pe care trebuie să le luăm în considerare la apropiatele alegeri.

Mi-aș mai dori să intrăm în celebrarea Zilei Naționale cu gândul protejării celor din jurul nostru. În 1859 și, mai apoi, în 1918, nu ambițiile personale, nu lupta pentru putere au împins elita națională să facă pașii necesari pentru unire. Avem mai multe șanse, indiferent de context, să răzbim unul lângă altul, având grijă unul de celălalt, decât să încercăm să ne purtăm singuri de grijă sau să ne învrăjbim.

Este un mesaj valabil și la mai bine de un secol de la reîntregirea României. E un mesaj pe care aș vrea să îl transmit și dincolo de Prut, unde alegere în funcția de președinte a Maiei Sandu ne-a bucurat pe toţi. Este momentul care reaprinde speranța ca România și Republica Moldova să regăsească o formă de a fi împreună, de data aceasta în Europa. Dacă 2020 a fost anul pandemiei, izolării și carantinării, ține de noi să transformăm anul următor într-unul al unității naționale.

 

Prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian PĂNESCU
Senator PSD de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri