Debutul Classix Festival. Uman și Divin, interdisciplinar și transcendental, la Catedrala Romano-Catolică Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Debutul Classix Festival. Uman și Divin, interdisciplinar și transcendental, la Catedrala Romano-Catolică Iași

GALERIE
Classix - Day 1-49
  • Classix - Day 1-49
- +

Ieri seară a avut loc în Catedrala Romano-Catolică din Iași debutul festivalului Classix. Peste 1000 de persoane au fost prezente la concertul „Uman și Divin” susținut de pianistul ieșean Dragoș Andrei Cantea, prezentat de către Anca Medeleanu și Cătălin Sava.

Importanța istorică pe care o primește acest concert este datorată premierelor pe care le-a realizat: primul concert de muzică clasică susținut într-o catedrală din Iași și primele videoproiecții în această clădire. Deschiderea și susținerea Episcopiei Romano-Catolice dau încredere publicului ieșean și nu numai că acest tip de manifestări își găsesc rezonanța creativă și prind viață în lăcașurile lor.

Catedrala Romano-Catolică are o acustică ce a ridicat o amplă serie de provocări, iar artistul Dragoș Andrei Cantea a calibrat performanța sa cu o emoționantă și sensibilă tehnică de interpretare, izbutind să imprime un suflu uman compozițiilor lui George Enescu, Arvo Pärt, Leoš Janáček, Johann Sebastian Bach și Ludwig van Beethoven.

Imaginile video live captate și transmise online în timpul evenimentului de către Episcopia Romano-Catolică Iași au avut 12.000 de vizualizări pe parcursul serii. Acestea sunt disponibile spre vizionare aici.

Lucrarea tripartită a lui George Enescu - Carillon Nocturne op.18, compusă la Sinaia în 1916, a deschis concertul desfășurat pe 16 februarie 2020, iar publicul a fost introdus în disonanța fenomenelor psiho-acustice imprimate de clopotele carillon. Figurativ vorbind, tocmai clopotele sunt cele care devin compozitor, ceea ce amintește de cuvintele lui Enescu: « Trebuie să ştii să dansezi în lanţuri ».

Cea de-a doua compoziție interpretată, ce îi aparține estonianului Arvo Pärt, Für Alina este o lucrare reprezentativă pentru stilul tintinnabuli, un stil componistic minimalist creat de însuși Pärt, conceput prin prisma experiențelor mistice ale compozitorului cu cântul bisericesc.

Cătălin Sava a menționat la finalul concertului faptul că „Despre creația beethoveniană, Papa Benedict al XVI-lea, un mare meloman și chiar un excelent pianist spunea că este o viziune ideală a umanității, pe care Beethoven o proiectează cu muzica sa. Bucuria activă în frăție și iubirea reciprocă sunt privirea paternă a lui Dumnezeu”.

La finalul concertului, Excelența Sa, Episcopul Iosif Păuleț a transmis un cuvânt din partea Diecezei de Iași, punctând relația dintre oameni, creație, sunete, cuvinte, armonii și muzică, precum și despre comunicarea simțurilor și a sentimentelor. Vibrația iubirii a fost resimțită în rândul publicului prezent prin compozițiile interpretate de artistul serii.

În valuri de aplauze, aseară a început la Iași Classix Festival - o aventură clasică contemporană.

Organizatorii Classix Festival, Asociația Industrii Creative și Showberry au lansat invitația ieșenilor de a participa și la următoarele concerte desfășurate în cadrul festivalului, respectiv: Concertul Romantic, Armonii Nordice, Clasic sau Fantastic? Visul American la Două Piane, Concertul Evreiesc, Clasicul Transfigurat.

* * *

Classix este un festival de muzică clasică, aflat la prima ediție, care aduce la Iași în perioada 16 - 22 februarie 2020 peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat.

Biletele pentru Classix Festival sunt puse în vânzare online.

Website: www.classixfestival.ro
Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/
Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Nu uitaţi să munciţi, zi de zi, pensiile speciale nu se plătesc singure!

Filmuletul zilei

opinii

Progresism

Codrin Liviu CUȚITARU

Progresism

„Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!”

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Bogdan ILIESCU

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Music is the last surviving form of magic./ Muzica este ultima formă de magie care ne-a rămas. autorul

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

pulspulspuls

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Băbăeţ, asta ca să intrăm în limbajul de şuetă la bere, voi aţi observat că premarele Mihăiţă îi tratează pe ieşeni la mişto parcă mai dens decât o făcea până la alegeri? 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.