anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

O vizită de pomină la Universitatea din Galaţi

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară, sancţionat de ARACIS. „Un lucru absolut absurd"

Prof.dr. Norina Forna şi-a pierdut calitatea de expert evaluator al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior

GALERIE
Norina Forna
  • Norina Forna
- +

Prof.dr. Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină Dentară şi fost candidat la funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, a fost eliminată din Registrul Naţional al Evaluatorilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). 

Calitatea de expert evaluator ARACIS o au acei profesori consideraţi a fi vârfuri în domeniile în care activează şi de a căror evaluare periodică (o dată la cinci ani pentru universităţi, mai des pentru programe de studiu) depinde acreditarea unor specializări, determinarea cifrei maxime de şcolarizare şi gradul de încredere pe care îl primeşte fiecare universitate în parte. Însă eliminarea Norinei Forna nu a fost una lipsită de incidente şi de scandal. Aceasta a condus echipa care trebuia să evalueze programul de studii universitare de licenţă de la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi în vara acestui an.

Sursele „Ziarului de Iaşi“ au precizat că cei care au sesizat Comisia de Etică a instituţiei au fost contabilii ARACIS după ce au observat ceva ciudat: în deconturile solicitate de membrii echipei care trebuia să facă evaluarea figura faptul că au ajuns la 21.00 seara şi au plecat a doua zi dimineaţă la 7.00, timp în care au consultat tot ce era necesar şi au realizat evaluarea. „Un lucru absolut absurd. Vă spun sincer, eu când mă duc într-o evaluare, nici nu apuc să vizitez oraşul, stau doar în universitate. O astfel de evaluare făcută corect durează măcar două zile, timp în care se consultă toată documentele universităţii, ale facultăţii, cu privire la programul respectiv de studiu“, au precizat sursele „Ziarului de Iaşi“, care au luat parte şi la şedinţa Consiliului General al ARACIS în care s-au decis sancţiunile. Comisia de Etică a finalizat în luna august raportul de evaluare şi l-a înaintat către Consiliul General, fiind discutat în şedinţa publică. Comisia de Etică a decis sancţiuni mai blânde, dar studenţii membri ai Consiliului General au spus că atitudinea „nu este una normală“ şi au cerut cele mai drastice sancţiuni. De aceea s-a votat aproape în unanimitate ca prof.dr. Norina Forna şi prof.dr. Veronica Mercuţ, de la UMF Craiova, să fie eliminate din Registrul Naţional al Evaluatorilor ARACIS, prof.dr. Liliana Porojan, de la UMF Timişoara, să fie suspendată un an din registru, iar studentul Mihai Teodorescu să fie suspendat şi el pentru şase luni. „Se decide recuperarea sumelor plătite membrilor echipei de vizită pentru deconturi şi plata vizitei. Se decide invalidarea evaluării programului de studii universitare de licenţă «Tehnică detară» din cadrul Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi şi refacerea acestei evaluări, fără costuri suplimentare din partea universităţii“, se precizează în hotărârea ARACIS semnată de prof.dr. Iordan Petrescu, preşedintele forumului.

Mai mult decât atât, conform surselor noastre, prof.dr. Norina Forna ar fi arătat o atitudine deosebit de sfidătoare la adresa Consiliului General al ARACIS, aceasta cerându-le să fie recunoscători că a făcut deplasarea. Contactată de către „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Norina Forna a refuzat să comenteze situaţia, explicând doar faptul că a contestat decizia. „Nu am ce să comentez. Decizia ARACIS a fost contestată în termen legal şi până la soluţionarea definitivă nu pot face niciun comentariu. O zi bună“, a declarat prof.dr. Norina Forna. Conform declaraţiei de avere depuse de dr. Forna la UMF, în anul 2017 a câştigat ca expert evaluator ARACIS suma de 6.947 de lei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga!

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.