Decembrie electoral
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Decembrie electoral

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

Maturitatea electoratului se testează în capacitatea lui, dacă o are, de a dezamorsa şiretlicurile menite să-l ameţească, doar ademenindu-i votul, cu promisiuni fără nicio şansă reală de a fi şi ţinute. Şi nu oricum, nu cu preţul unor artificii, la rându-le, ci şi într-o perspectivă de mai largă deschidere.

Este exact lecţia precedentelor alegeri legislative, cele din 2016, câştigate, la cacealma, de PSD şi acoliţii săi. Cu „strategi” ca Dragnea şi Vâlcov, alegătorului i s-a fluturat mirajul unei prosperităţi, a gogo: numai venituri în creştere, „măriri peste măriri” (salarii şi pensii, gata să dea pe dinafară), taxe şi dări reduse, ce mai, raiul pe pământ şi alta nu! Când s-au văzut stăpâni pe maşinăria de votat legi a majorităţii lor parlamentare, altele le-au fost priorităţile, mai ales cele destinate să-i ferească de anchetele DNA şi de condamnările meritate. „Belşugul” promis? Pe acesta şi l-au dat lor înşişi şi trepăduşilor lor: funcţii gras plătite, privilegii, sinecure, descentralizate, pensii „speciale” s.a.m.d. Nu mureau ei de grija noastră, a „prostimii”, ba până şi puţinul acela care le scăpa printre degete le slujea, tactic, drept „scuză” pentru combinaţia funestă de împrumuturi externe (îndatorare publică) şi, da, zero investiţii (adică furt şi din viitorul astfel ipotecat pe ambele căi).

Sunt toate şansele ca dreapta să câştige un altfel de parlament la scrutinul din 6 decembrie. Electoratul a mai prins la minte, s-a săturat de vorbele goale ale PSD, cu anexele lui cu tot. Dar votul nu va fi o poliţă în alb. Şi nici frontul de lucru care îi aşteaptă pe guvernanţi nu va fi deloc simplu şi uşor de rezolvat, dimpotrivă: pandemie, cu trena ei de costuri, pierderi şi nemulţumiri, scadenţe ale datoriilor şi riscuri de criză, urgenţe ale reparării a ceea ce a stricat PSD în Justiţie sau ţinând de necesare reforme în administraţie, sănătate, educaţie, autentice şi eficiente, nu simulacre. Aşteptările sunt mari şi îndreptăţite, cu un legislativ scăpat de dictatul PSD, şansa va fi una realmente istorică, cu un potenţial de orientare a vieţii politice româneşti nu numai pe durata unui singur ciclu electoral. Problemele - test ale guvernării, pe astfel de temelii schimbate, vor fi, cu siguranţă, în afară de cele imediate (legate de pandemie), de natură social-economică (ponderea investiţiilor şi locurile de muncă), de reformă a statului, în prezent parazitat şi căpuşat sub multiple forme, debirocratizare, stimulare a producţiei şi cercetării, toleranţă zero faţă de corupţie. În funcţie de ele, de aceste priorităţi, şi de rezultatele obţinute pe fiecare dintre aceste linii, în parte, ca şi în conjugarea lor, va fi evaluată de către electorat guvernarea viitoare. Politica este, fireşte, competeţie pentru putere, dar nu una care s-ar încheia cu dobândirea ei, cu doar accederea „la putere”, dimpotrivă, esenţialul este în joc tocmai în ce urmează alegerilor: şi anume, măsura în care, odată în posesia puterii, se va guverna pentru noi, alegătorii, şi, nu împotriva noastră.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Banii pesediştilor

Cătălin ONOFREI

Banii pesediştilor

De unde va lua PSD fondurile pentru pensiile românilor?

Filmuletul zilei

opinii

Şarlatani

Briscan ZARA

Şarlatani

Practic, la ora actuală, în mediul politic şi în majoritatea instituţiilor de stat, unde se fac cele mai mari furturi, procentajul escrocilor, al celor cu acte false este la cel mai înalt nivel din istorie. Iar aceşti oameni nu iau bani nemeritaţi de la hoţi, ci de la restul cetăţenilor plătitori de impozite, de la noi toţi. Deci ochii-n patru!

Paradigma dezvoltării durabile

Ciprian IFTIMOAEI

Paradigma dezvoltării durabile

De ceva vreme, în spaţiul public, se vorbeşte despre necesitatea reducerii sărăciei sub toate formele în care se manifestă, oriunde în lume, facilitarea accesului tuturor oamenilor la servicii de educaţie şi sănătate, promovarea egalităţii de gen, dezvoltarea unor oraşe şi comunităţi durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Toate aceste teme şi preocupări sunt interdependente şi au o istorie de câteva decenii, fiind circumscrise paradigmei dezvoltării durabile.

Moştenirea lui Trump (I)

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump (I)

Cu patru ani în urmă, un om din afara sistemului câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. Eram acolo şi am urmărit convenţiile naţionale ale celor două mari partide americane. 

pulspulspuls

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Vedem prin mediul online şi nu numai câtă supărare a produs unora episodul jenant din Piaţa Unirii, cel al pomădării premarelui Mihai Chirica cu iaurt (Actimel zic unii, Zuzu spun alţii: asta mai rămâne de studiat). 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.