Decese îngrijorătoare la sugari. A crescut incidența tusei convulsive la toate vârstele. Recomandări de sănătate publică
În contextul creșterii incidenței tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).
Tusea convulsivă este o boala respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine ce distrug cilii, respectiv extensii ale celulelor de la nivelul bronhiilor, asemănătoare cu un fir de păr subțire, și determina inflamarea căilor respiratorii. Aceasta se manifesta prin accese de tuse violentă, necontrolabilă, care fac dificilă respirația. La finalul accesului de tuse, inspirul adânc determină un zgomot asemănător răgetului emis de măgar, de aici termenul popular de “tuse măgărească”. Tusea convulsivă afectează persoanele de toate vârstele, dar boala poate fi severă, chiar fatală, în cazul sugarilor sub 1 an.
Tusea convulsivă este o boală foarte contagioasă care afectează doar oamenii. Bacteria se transmite ușor de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau dacă petreci mult timp în apropierea persoanei infectate. Majoritatea sugarilor se îmbolnăvesc de la frații mai mari, părinți sau îngrijitori care nu știu că au boala. Persoanele infectate sunt înalt contagioase timp de două săptămâni de la debutul tusei. Antibioticele pot sa reducă perioada de contagiozitate.
„Au fost înregistrate două decese, ambele la sugari. Cazurile (de infectări, n.r.) au fost înregistrate în 22 județe ale țării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani. Un procent de 33% dintre cazuri sunt sugari, din care 89% erau eligibili pentru vaccinare. Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deși procentul optim era de 95% cu cel puțin o doză de vaccin”, a transmis Institutului Național de Sănătate Publică.
INSP recomandă populației să se prezinte la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos. De asemenea, medicii recomandă vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor, vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei și vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani. Totodată, INSP amintește că prin Ord.MS nr.3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3. și 4. este compensat 100%. În continuare, promovarea vaccinării de tip ”cocooning” în anturajul sugarului, respectiv într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți.
Publicitate și alte recomandări video