Decidenții zilelor noastre (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Decidenții zilelor noastre (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

În trecerea noastră pe acest pământ suntem determinați voit sau fortuit să luăm decizii care ne influiențează viața personală într-un fel sau altul. Deci vorbim de individ, nu de comunitate! La nivel macro, în mod normal, cei care sunt aleşi sau desemnaţi să se ocupe de destinele unei comunități oarecare, a unei țări în general, se presupune că au studiile şi experienţa necesare pentru a ocupa un post sau altul. Atunci când s-au prezentat în faţa alegătorilor ori atunci când s-au înscris la un concurs, au prezentat un CV cu elemente de ordin intelectual, profesional, moral, dublate de voinţă, capacitate de a lucra cu oamenii, cât şi cea de a lua decizii. Astăzi, totul este politizat, de la funcţii şi până la decizii, plasându-se la subsol studiile şi experiența. Altfel nu se explică incapacitatea, degringolada şi heirupismul instalate la nivelul tuturor palierelor învestite cu înalta demnitate de a decide cine, ce, cât, unde, de ce şi cu ce vrei şi doreşti să înnobilezi o comunitate.

Vorbind de “competență”, să ne reamintim că nici într-un an, de când România este membră a Uniunii Europene, nu am reuşit să accesăm toate fondurile europene disponibile pentru ţara noastră. Sintetizând, singurele explicaţii care rămân în picioare sunt lipsa de pregătire şi de responsabilitate a diriguitorilor, a aparatului tehnic din ministere şi administraţiile locale. Pur şi simplu nu se pricep, nu vor sau se subordonează iresponsabil dispoziţiilor de partid.

Printr-un algoritm stabilit la nivelul UE, României i s-a stabilit suma de 30 de miliarde de euro, bani acordaţi în baza Planului de Redresare şi Rezilienţă. Timp de şase luni, întreaga armată de “specialişti” desemnaţi să se ocupe de elaborarea acestui plan naţional nu a fost capabilă, efectiv nu a fost în stare să trimită la Bruxelles un Plan bun şi este pentru a doua oară când organismul european ne respinge „faimosul” concept. Motivul? Este prost făcut!

Avem minister cu aceste atribuţiuni, cu sute de specialişti, toţi unu şi unu, departamente speciale în fiecare minister, care au ca sarcini de serviciu elaborarea de proiecte şi atragerea de fonduri europene. Degeaba avem minister dacă schemele de personal s-au burduşit cu tot felul de incompetenţi, puşi acolo pe filieră de partid, neam, cumetrii, prietenii, etc. Altfel nu se explică catastrofa, căci se poate numi catastrofă, dacă luăm în calcul faptul că, neacceptarea acum a Planului Național de Redresare şi Reziliență, ar putea amâna până în 2026 disponibilizarea celor 30 de miliarde de euro.

Dacă aş avea prerogative ori puterea necesară, aş destitui tot personalul din ministerul de resort şi toţi miniştrii implicaţi în acest proces. Numai că la noi miniştrii sunt mai puternici, depinzând de cine are în spate, ca prim ministrul, ca Parlamentul, ca preşedintele ţării şi nu le cere nimeni socoteală. Ce să ne mai ferim, ce să o tot dăm cotită şi mai ales până când? Avem de a face cu nişte iresponsabili, cu nişte incompetenţi puşi doar pe propria căpătuială. Noi cei mulți am devenit nişte simple piese dintr-un puzzle care nu se potrivesc cu… socoteala lor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.