Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Decidenții zilelor noastre (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

În trecerea noastră pe acest pământ suntem determinați voit sau fortuit să luăm decizii care ne influiențează viața personală într-un fel sau altul. Deci vorbim de individ, nu de comunitate! La nivel macro, în mod normal, cei care sunt aleşi sau desemnaţi să se ocupe de destinele unei comunități oarecare, a unei țări în general, se presupune că au studiile şi experienţa necesare pentru a ocupa un post sau altul. Atunci când s-au prezentat în faţa alegătorilor ori atunci când s-au înscris la un concurs, au prezentat un CV cu elemente de ordin intelectual, profesional, moral, dublate de voinţă, capacitate de a lucra cu oamenii, cât şi cea de a lua decizii. Astăzi, totul este politizat, de la funcţii şi până la decizii, plasându-se la subsol studiile şi experiența. Altfel nu se explică incapacitatea, degringolada şi heirupismul instalate la nivelul tuturor palierelor învestite cu înalta demnitate de a decide cine, ce, cât, unde, de ce şi cu ce vrei şi doreşti să înnobilezi o comunitate.

Vorbind de “competență”, să ne reamintim că nici într-un an, de când România este membră a Uniunii Europene, nu am reuşit să accesăm toate fondurile europene disponibile pentru ţara noastră. Sintetizând, singurele explicaţii care rămân în picioare sunt lipsa de pregătire şi de responsabilitate a diriguitorilor, a aparatului tehnic din ministere şi administraţiile locale. Pur şi simplu nu se pricep, nu vor sau se subordonează iresponsabil dispoziţiilor de partid.

Printr-un algoritm stabilit la nivelul UE, României i s-a stabilit suma de 30 de miliarde de euro, bani acordaţi în baza Planului de Redresare şi Rezilienţă. Timp de şase luni, întreaga armată de “specialişti” desemnaţi să se ocupe de elaborarea acestui plan naţional nu a fost capabilă, efectiv nu a fost în stare să trimită la Bruxelles un Plan bun şi este pentru a doua oară când organismul european ne respinge „faimosul” concept. Motivul? Este prost făcut!

Avem minister cu aceste atribuţiuni, cu sute de specialişti, toţi unu şi unu, departamente speciale în fiecare minister, care au ca sarcini de serviciu elaborarea de proiecte şi atragerea de fonduri europene. Degeaba avem minister dacă schemele de personal s-au burduşit cu tot felul de incompetenţi, puşi acolo pe filieră de partid, neam, cumetrii, prietenii, etc. Altfel nu se explică catastrofa, căci se poate numi catastrofă, dacă luăm în calcul faptul că, neacceptarea acum a Planului Național de Redresare şi Reziliență, ar putea amâna până în 2026 disponibilizarea celor 30 de miliarde de euro.

Dacă aş avea prerogative ori puterea necesară, aş destitui tot personalul din ministerul de resort şi toţi miniştrii implicaţi în acest proces. Numai că la noi miniştrii sunt mai puternici, depinzând de cine are în spate, ca prim ministrul, ca Parlamentul, ca preşedintele ţării şi nu le cere nimeni socoteală. Ce să ne mai ferim, ce să o tot dăm cotită şi mai ales până când? Avem de a face cu nişte iresponsabili, cu nişte incompetenţi puşi doar pe propria căpătuială. Noi cei mulți am devenit nişte simple piese dintr-un puzzle care nu se potrivesc cu… socoteala lor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri