Deciza CCR pe Legea ANI pare scrisă de Călin Georgescu. De ce să o dai acum? 3 motive incontestabile că este, de fapt, o mizerie

vineri, 30 mai 2025, 12:50
3 MIN
 Deciza CCR pe Legea ANI pare scrisă de Călin Georgescu. De ce să o dai acum? 3 motive incontestabile că este, de fapt, o mizerie

În fond, decizia CCR e o mizerie, indiferent de cum încerci să argumentezi în favoarea ei. Să spunem că ar fi o chestie de bun simț, care n-a fost văzută și a mers prost peste 15 ani. E posibil, că sunt multe lucruri care merg prost în țara asta. Dar îmi pun aceeași întrebare – de ce să o dai acum? Și propun trei scenarii.

De ce să o dai acum? Contestația e pe masa CCR de cel puțin un an și jumătate.

Pe 15 iunie e termenul limită pentru depunerea și publicarea declarațiilor pentru anul 2024. An în care avem primari noi, parlamentari noi și în care ar fi fost relevant jurnalistic și pentru societate să punem în oglindă declarațiile candidaților și cele de după ce au fost aleși. Da, sigur, ele se depun în continuare la ANI. Dar cum și-a făcut ANI treaba fără să fie sesizată? Pe scurt: prost.

De ce să o dai acum? Vii după o victorie importantă.

O victorie care arată că încă trăim într-o țară democratică cu un popor implicat: alegeri prezidențiale câștigate de un candidat independent, care a jucat singur împotriva tuturor. România e dată exemplu pozitiv peste tot în lumea asta, mai puțin în Rusia (deci practic laudă-dublă). De ce să dai decizia asta acum și nu peste șase luni, când probabil vom avea un Guvern stabil, care s-a apucat de treabă, și o majoritate stabilă în Parlament, care să poată lua legea și să corecteze ce e neconstituțional în ea. Ce-a fost de altfel, aparent, neconstituțional timp de 15 ani în ea.

De ce să o dai acum? În două săptămâni pleacă trei judecători constituționali.

Marian Enache, președintele CCR, pleacă din funcție pe 11 iunie și va ieși la o confortabilă pensie de 20.000 de euro / lună, cumulată din trei surse.

Alături de el, mai pleacă doi judecători constituționali. Ai pe masă, repet, de un an și jumătate, o contestație pe care nu ai judecat-o, legată de legea ANI. O decizie despre care știi că, dacă va fi de neconstituționalitate, va arunca țara în aer, chiar dacă, să zicem, ai dreptate. Știi că ai mai aruncat în decembrie țara în aer cu decizia anulării alegerilor despre care poți spune că, pe fond, a fost bună. Dar pe formă, orice legalist se împiedică dacă va încerca să explice în baza a ce a luat CCR acea decizie.

Deci, revenind, de ce să o dai acum, cu două săptămâni înainte de schimbarea a trei judecători? De ce să lași semne de întrebare asupra ei? De ce să nu lași următorii judecători, care vor fi aleși de structurile statului numite anul trecut, să fie implicați în decizie? Fiindcă alături de Marian Enache pleacă Attila Varga și Livia Stanciu și anul acesta vom avea trei judecători noi, dintre care unul numit de președinte. De ce să lași asta ca moștenire?

Și, în final, niște întrebări secundare: ce ardea atât de mult încât să dai foc la țară acum? Era legea ANI problema majoră a societății astăzi, când deficiul ne sugrumă și încercăm să tăiem din cheltuieli? Sau undeva, în eșalonul doi, cineva mai încearcă să se agațe de-o bucată de putere și are nevoie de o perdea de fum în față? Și ce lasă o mai bună perdea de fum decât un adevărat incendiu?

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii