anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Decizia instanţei - Amenda dată la Iaşi Apolloniei TV pentru negarea pogromului, meritată. “Ce 14.000? Doar 2.300”

GALERIE
amenda, apollonia, negare, holocaust
 • amenda, apollonia, negare, holocaust
- +

Apollonia TV şi-a meritat amenda pentru antisemitism, au decis, zilele acestea, magistraţii. Afirmaţiile cu “profund caracter antisemit”, difuzate într-o emisiune a postului Apollonia TV şi sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu o amendă de 10.000 de lei, au fost analizate de judecătorii Curţii de Apel. Postul TV, deţinut de fundaţia controlată de fostul rector UMF Vasile Burlui, care are şi o universitate privată cu acelaşi nume, Apollonia, a atacat în instanţă amenda CNA, însă magistraţii au considerat cererea neîntemeiată.

 

„Inimă de român”

Emisiunea “Inimă de român”, din 3 noiembrie 2021, de la Apollonia TV, a fost amendată în ianuarie de către CNA, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit o sesizare prin care se relata că “Se fac afirmaţii fanteziste cu privire la episodul istoric al Progromului de la laşi. Nu se discută faptele istorice, ci nişte citate, din nişte cărţi”.

Membrii CNA, “vizionând imagini şi analizând raportul de monitorizare (...) au constatat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 47 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, se arată în comunicatul emis pe 18 ianuarie, atunci când instituţia a anunţat sancţiunea decisă în cazul Apollonia TV Iaşi.

Potrivit documentului, în cadrul acelei ediţii a emisiunii “Inimă de român”, a fost discutată tema pogromului de la Iaşi din iunie 1941 şi rolul jucat în aceste evenimente de autorităţile şi armata română, precum şi de trupele germane. “În conformitate cu datele prezentate de autorităţile române, în cele trei zile au fost ucişi 13.266 de evrei, iar pogromul de la Iaşi este începutul participării României la holocaust”, notează CNA. Însă, pe parcursul emisiunii, realizatorul şi invitatul ar fi susţinut ideea că numărul evreilor ucişi la Iaşi este mult mai mic, iar titlul afişat pe ecran a fost “Pogromul de la Iaşi din 1941 – Între minciuna oficială şi marele adevăr istoric”.

 

Negări referitoare la pogromul de la Iaşi

 

Afirmaţiile vehemente prin care era negată implicarea statului român în pogrom, sau era negat numărul evreilor care au fost victime ale acelui eveniment istoric dramatic, au minimalizat dimensiunea pogromului de la Iaşi, ca parte a holocaustului din România, au observat membrii CNA, care au citat din emisiunea amendată, afirmaţii făcute de realizator şi de invitat. Potrivit acestora, numărul victimelor a fost “Nu 13.000 cum spun, nu 14.000 cum spun domnii care exagerează, ci doar 2.323”.

În plus, în cadrul emisiunii s-ar fi indus ideea că actualul stat susţine aceste neadevăruri, cu scopul de a acuza, culpabiliza poporul român de genocid, xenofobie, antisemitism: “au primit în plic ceea ce trebuie să spună în Parlamentul României”, „Acuzaţia, afirmaţia că autorităţile antonesciene au autorizat masacrul, este o minciună sfruntată…”, „Este greu de imaginat cât de mult este mistificată istoria noastră recentă. Iar acuzaţia de genocid şi de rasism şi xenofobie adusă poporului român, cu adevărat are un scop, un ţel”. (vezi aici textul deciziei CNA https://cna.ro/IMG/pdf/Decizia_87-Apollonia_TV-47alin1.pdf)

Consiliul Audiovizualului a concluzionat că “prezentarea, pe parcursul emisiunii analizate, a unor asemenea afirmaţii cu un profund caracter antisemit, împotriva statului român din perioada contemporană, a depăşit limita comunicării publice stabilite de reglementările în vigoare, neexistând justificare legală pentru exonerarea de răspundere în ceea ce priveşte respectarea prevederilor incidente. De altfel, şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că negarea Holocaustului nu poate fi protejată de dreptul la liberă exprimare”. Prin urmare, Apollonia TV a fost sancţionată cu 10.000 lei şi obligată să transmită pe post, de cel puţin trei ori, un mesaj conţinând amenda dată de CNA şi motivul sancţionării.

 

Se poate face apel

 

Decizia Curţii de Apel Iaşi, de a respinge ca neîntemeiată cererea de anulare a actului emis de CNA formulată de Universitatea “Apollonia” (instituţie care reprezintă legal postul Apollonia TV), nu este definitivă. Apollonia a primit 15 zile termen în care poate ataca sentinţa prin recurs.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.