Decizia instanţei – Amenda dată la Iaşi Apolloniei TV pentru negarea pogromului, meritată. “Ce 14.000? Doar 2.300”

luni, 24 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Decizia instanţei – Amenda dată la Iaşi Apolloniei TV pentru negarea pogromului, meritată. “Ce 14.000? Doar 2.300”

Apollonia TV şi-a meritat amenda pentru antisemitism, au decis, zilele acestea, magistraţii. Afirmaţiile cu “profund caracter antisemit”, difuzate într-o emisiune a postului Apollonia TV şi sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu o amendă de 10.000 de lei, au fost analizate de judecătorii Curţii de Apel. Postul TV, deţinut de fundaţia controlată de fostul rector UMF Vasile Burlui, care are şi o universitate privată cu acelaşi nume, Apollonia, a atacat în instanţă amenda CNA, însă magistraţii au considerat cererea neîntemeiată.

 

„Inimă de român”

Emisiunea “Inimă de român”, din 3 noiembrie 2021, de la Apollonia TV, a fost amendată în ianuarie de către CNA, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit o sesizare prin care se relata că “Se fac afirmaţii fanteziste cu privire la episodul istoric al Progromului de la laşi. Nu se discută faptele istorice, ci nişte citate, din nişte cărţi”.

Membrii CNA, “vizionând imagini şi analizând raportul de monitorizare (…) au constatat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 47 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, se arată în comunicatul emis pe 18 ianuarie, atunci când instituţia a anunţat sancţiunea decisă în cazul Apollonia TV Iaşi.

Potrivit documentului, în cadrul acelei ediţii a emisiunii “Inimă de român”, a fost discutată tema pogromului de la Iaşi din iunie 1941 şi rolul jucat în aceste evenimente de autorităţile şi armata română, precum şi de trupele germane. “În conformitate cu datele prezentate de autorităţile române, în cele trei zile au fost ucişi 13.266 de evrei, iar pogromul de la Iaşi este începutul participării României la holocaust”, notează CNA. Însă, pe parcursul emisiunii, realizatorul şi invitatul ar fi susţinut ideea că numărul evreilor ucişi la Iaşi este mult mai mic, iar titlul afişat pe ecran a fost “Pogromul de la Iaşi din 1941 – Între minciuna oficială şi marele adevăr istoric”.

 

Negări referitoare la pogromul de la Iaşi

 

Afirmaţiile vehemente prin care era negată implicarea statului român în pogrom, sau era negat numărul evreilor care au fost victime ale acelui eveniment istoric dramatic, au minimalizat dimensiunea pogromului de la Iaşi, ca parte a holocaustului din România, au observat membrii CNA, care au citat din emisiunea amendată, afirmaţii făcute de realizator şi de invitat. Potrivit acestora, numărul victimelor a fost “Nu 13.000 cum spun, nu 14.000 cum spun domnii care exagerează, ci doar 2.323”.

În plus, în cadrul emisiunii s-ar fi indus ideea că actualul stat susţine aceste neadevăruri, cu scopul de a acuza, culpabiliza poporul român de genocid, xenofobie, antisemitism: “au primit în plic ceea ce trebuie să spună în Parlamentul României”, „Acuzaţia, afirmaţia că autorităţile antonesciene au autorizat masacrul, este o minciună sfruntată…”, „Este greu de imaginat cât de mult este mistificată istoria noastră recentă. Iar acuzaţia de genocid şi de rasism şi xenofobie adusă poporului român, cu adevărat are un scop, un ţel”. (vezi aici textul deciziei CNA https://cna.ro/IMG/pdf/Decizia_87-Apollonia_TV-47alin1.pdf)

Consiliul Audiovizualului a concluzionat că “prezentarea, pe parcursul emisiunii analizate, a unor asemenea afirmaţii cu un profund caracter antisemit, împotriva statului român din perioada contemporană, a depăşit limita comunicării publice stabilite de reglementările în vigoare, neexistând justificare legală pentru exonerarea de răspundere în ceea ce priveşte respectarea prevederilor incidente. De altfel, şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că negarea Holocaustului nu poate fi protejată de dreptul la liberă exprimare”. Prin urmare, Apollonia TV a fost sancţionată cu 10.000 lei şi obligată să transmită pe post, de cel puţin trei ori, un mesaj conţinând amenda dată de CNA şi motivul sancţionării.

 

Se poate face apel

 

Decizia Curţii de Apel Iaşi, de a respinge ca neîntemeiată cererea de anulare a actului emis de CNA formulată de Universitatea “Apollonia” (instituţie care reprezintă legal postul Apollonia TV), nu este definitivă. Apollonia a primit 15 zile termen în care poate ataca sentinţa prin recurs.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii