Decizie aberantă: Medici puşi să aducă bani de acasă pentru că au tratat copii grav bolnavi?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

Amendaţi pentru că au salvat vieţi

Decizie aberantă: Medici puşi să aducă bani de acasă pentru că au tratat copii grav bolnavi?

GALERIE
dializa copiispitalul Sfanta Maria Iasi
  • dializa copii
  • spitalul Sfanta Maria Iasi
- +

Decizie aberantă a Casei Naţionale de Asigurări: aceasta impută câteva zeci de mii de lei unor medici care nu au făcut decât să prescrie catetere speciale unor copii grav bolnavi, în situaţii limită, ce aveau nevoie urgentă de dializă. CNAS invocă strict litera legii şi spune că aceste prescrieri trebuia să le facă doar un medic urolog, nu de altă specialitate. Spitalul de Copii, instituţia medicală în care s-au făcut aceste prescrieri atât de necesare copiilor bolnavi, nu are însă în schemă niciun medic urolog. „Dosarul fiecărui pacient a fost avizat de o comisie de la CJAS Iaşi“, se apără managerul Spitalului de Copii de acuzaţiile invocate de Casa Naţională. CNAS a rămas însă inflexibilă, şi vrea înapoi banii pe acele catetere. Spitalul ieşean a deschis proces u dacă însă va pierde, va trebui să impute sumele medicilor care nu au vrut decât să salveze vieţile unor copii.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prins Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ într-un joc urât: printr-o decizie a CNAS, unitatea medicală este bună de plată pentru că şi-a „permis“ să trateze zeci de copii bolnavi, diagnosticaţi cu afecţiuni severe, dependenţi de dializă. Ulterior, unitatea medicală ar trebuie să-şi recupereze prejudiciul de la medicii prescriptori, acţionându-i în instanţă. „Decizia CNAS a venit după un control care a vizat Programul naţional de supleere renală, la pacienţii cu boală cronică de rinichi, faza predializă. Ni s-a imputat prescrierea unor catetere urinare care, în cazul nostru, au fost prescrise de medicii nefrologi. CNAS spune că, prin protocoalele terapeutice, dispozitivele trebuie prescrise de medici urologi sau chirurgi. Totuşi, spitalul nu a angajat nicio plată prin prescrierea acestor catetere pentru că dosarul fiecărui pacient a fost avizat de o comisie de la CJAS Iaşi“, a explicat dr. Radu Terinte (foto medalion), managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“.

O chichiţă legislativă

CJAS Iaşi a imputat Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ aproape 23.000 de lei, după două controale care au vizat Programul naţional de supleere renală, la pacienţii cu boală cronică de rinichi, fază predializă. Banii ar reprezenta prejudiciul pe care spitalul l-a creat în ultimii trei ani în bugetul CNAS după ce medicii nefrologi au prescris catetere urinare pentru mai mulţi copii diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi. O chichiţă legislativă arată că, de fapt, aceste dispozitive medicale trebuie prescrise de medicii urologi sau chirurgi. „Noi nu avem în spital medici urologi. Acum, de exemplu, dispozitivele sunt recomandate de chirurgi. Am contestat decizia «Casei» pentru că, deşi dispozitivele au fost prescrise de nefrologii noştri, spitalul nu a angajat nicio plată. Dosarul medical al fiecărui pacient a ajuns la comisia de specialitate de la CJAS, care şi-a dat avizul. Comisia putea să nu aprobe dosarele pacienţilor. Noi nu am creat niciun prejudiciu, iar cazurile pentru care s-au făcut aceste recomandări se pot verifica. Vorbim de pacienţi care au avut montate aceste catetere, vorbim de pacienţi la care dispozitivele erau absolute necesare. Nu e de glumă cu situaţia acestor copii bolnavi“, a mai punctat Terinte. Conform managerului de la „Pediatrie“, spitalul ar trebui să-şi recupereze prejudiciul printr-o acţiune îndreptată împotriva propriilor medici. „Suma s-a imputat spitalului. Teoretic, spitalul trebuie să recupereze mai apoi banii de la medicii prescriptori. O acţiune nepotrivită pentru un mediu care trebuie să fie preocupat strict de tratarea pacientului“, a mai precizat dr. Radu Terinte.

CJAS: controlul a fost recomandat de CNAS

Potrivit unui răspuns oficial oferit „Ziarului de Iaşi“ de către CJAS, controlul de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ s-a realizat în urma unei recomandări a CNAS. „În urma auditului Curţii de Conturi a României efectuat la CNAS, au fost recomandate măsuri privind efectuarea unor controale de către Serviciul Control al CJAS Iaşi la furnizorul de servicii medicale spitaliceşti Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sfânta Maria» Iaşi privind prescrierea fără respectarea protocoalelor terapeutice de medicamente în cadrul Programului de Supleere Renală - Boală Cronica de Rinichi -faza predializă“, au arătat reprezentanţii CJAS în răspunsul menţionat. Conform acestuia, pe parcursul anului 2017 CJAS a efectuat două controale la „Pediatrie“, unul în februarie, altul în septembrie. „Tematica Raportului de control finalizat în data de 09.02.2017 a vizat intervalul 2014-2015, fiind imputată suma de 1.292,13 lei pentru prescrierea de medicamente cu nerespectarea protocoalelor terapeutice obligatorii, aferente bolii mai sus menţionate. Tematica Raportului de control finalizat în data de 25.09.2017 a vizat intervalul 2016, fiind imputată suma totală de 21.743, 20 lei pentru prescrierea de medicamente cu nerespectarea protocoalelor terapeutice obligatorii aferente bolii cronice de rinichi - fază predializă“, a adăugat biroul de presă al CJAS. Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ a dat în judecată CJAS Iaşi sperând că va obţine anularea deciziei CNAS, pentru a nu fi nevoit apoi să se îndrepte către medici ce au vrut doar să salveze vieţi, în vederea recuperării sumelor. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.