Decizie aberantă: Medici puşi să aducă bani de acasă pentru că au tratat copii grav bolnavi?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Amendaţi pentru că au salvat vieţi

Decizie aberantă: Medici puşi să aducă bani de acasă pentru că au tratat copii grav bolnavi?

GALERIE
dializa copiispitalul Sfanta Maria Iasi
  • dializa copii
  • spitalul Sfanta Maria Iasi
- +

Decizie aberantă a Casei Naţionale de Asigurări: aceasta impută câteva zeci de mii de lei unor medici care nu au făcut decât să prescrie catetere speciale unor copii grav bolnavi, în situaţii limită, ce aveau nevoie urgentă de dializă. CNAS invocă strict litera legii şi spune că aceste prescrieri trebuia să le facă doar un medic urolog, nu de altă specialitate. Spitalul de Copii, instituţia medicală în care s-au făcut aceste prescrieri atât de necesare copiilor bolnavi, nu are însă în schemă niciun medic urolog. „Dosarul fiecărui pacient a fost avizat de o comisie de la CJAS Iaşi“, se apără managerul Spitalului de Copii de acuzaţiile invocate de Casa Naţională. CNAS a rămas însă inflexibilă, şi vrea înapoi banii pe acele catetere. Spitalul ieşean a deschis proces u dacă însă va pierde, va trebui să impute sumele medicilor care nu au vrut decât să salveze vieţile unor copii.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prins Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ într-un joc urât: printr-o decizie a CNAS, unitatea medicală este bună de plată pentru că şi-a „permis“ să trateze zeci de copii bolnavi, diagnosticaţi cu afecţiuni severe, dependenţi de dializă. Ulterior, unitatea medicală ar trebuie să-şi recupereze prejudiciul de la medicii prescriptori, acţionându-i în instanţă. „Decizia CNAS a venit după un control care a vizat Programul naţional de supleere renală, la pacienţii cu boală cronică de rinichi, faza predializă. Ni s-a imputat prescrierea unor catetere urinare care, în cazul nostru, au fost prescrise de medicii nefrologi. CNAS spune că, prin protocoalele terapeutice, dispozitivele trebuie prescrise de medici urologi sau chirurgi. Totuşi, spitalul nu a angajat nicio plată prin prescrierea acestor catetere pentru că dosarul fiecărui pacient a fost avizat de o comisie de la CJAS Iaşi“, a explicat dr. Radu Terinte (foto medalion), managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“.

O chichiţă legislativă

CJAS Iaşi a imputat Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ aproape 23.000 de lei, după două controale care au vizat Programul naţional de supleere renală, la pacienţii cu boală cronică de rinichi, fază predializă. Banii ar reprezenta prejudiciul pe care spitalul l-a creat în ultimii trei ani în bugetul CNAS după ce medicii nefrologi au prescris catetere urinare pentru mai mulţi copii diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi. O chichiţă legislativă arată că, de fapt, aceste dispozitive medicale trebuie prescrise de medicii urologi sau chirurgi. „Noi nu avem în spital medici urologi. Acum, de exemplu, dispozitivele sunt recomandate de chirurgi. Am contestat decizia «Casei» pentru că, deşi dispozitivele au fost prescrise de nefrologii noştri, spitalul nu a angajat nicio plată. Dosarul medical al fiecărui pacient a ajuns la comisia de specialitate de la CJAS, care şi-a dat avizul. Comisia putea să nu aprobe dosarele pacienţilor. Noi nu am creat niciun prejudiciu, iar cazurile pentru care s-au făcut aceste recomandări se pot verifica. Vorbim de pacienţi care au avut montate aceste catetere, vorbim de pacienţi la care dispozitivele erau absolute necesare. Nu e de glumă cu situaţia acestor copii bolnavi“, a mai punctat Terinte. Conform managerului de la „Pediatrie“, spitalul ar trebui să-şi recupereze prejudiciul printr-o acţiune îndreptată împotriva propriilor medici. „Suma s-a imputat spitalului. Teoretic, spitalul trebuie să recupereze mai apoi banii de la medicii prescriptori. O acţiune nepotrivită pentru un mediu care trebuie să fie preocupat strict de tratarea pacientului“, a mai precizat dr. Radu Terinte.

CJAS: controlul a fost recomandat de CNAS

Potrivit unui răspuns oficial oferit „Ziarului de Iaşi“ de către CJAS, controlul de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ s-a realizat în urma unei recomandări a CNAS. „În urma auditului Curţii de Conturi a României efectuat la CNAS, au fost recomandate măsuri privind efectuarea unor controale de către Serviciul Control al CJAS Iaşi la furnizorul de servicii medicale spitaliceşti Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sfânta Maria» Iaşi privind prescrierea fără respectarea protocoalelor terapeutice de medicamente în cadrul Programului de Supleere Renală - Boală Cronica de Rinichi -faza predializă“, au arătat reprezentanţii CJAS în răspunsul menţionat. Conform acestuia, pe parcursul anului 2017 CJAS a efectuat două controale la „Pediatrie“, unul în februarie, altul în septembrie. „Tematica Raportului de control finalizat în data de 09.02.2017 a vizat intervalul 2014-2015, fiind imputată suma de 1.292,13 lei pentru prescrierea de medicamente cu nerespectarea protocoalelor terapeutice obligatorii, aferente bolii mai sus menţionate. Tematica Raportului de control finalizat în data de 25.09.2017 a vizat intervalul 2016, fiind imputată suma totală de 21.743, 20 lei pentru prescrierea de medicamente cu nerespectarea protocoalelor terapeutice obligatorii aferente bolii cronice de rinichi - fază predializă“, a adăugat biroul de presă al CJAS. Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ a dat în judecată CJAS Iaşi sperând că va obţine anularea deciziei CNAS, pentru a nu fi nevoit apoi să se îndrepte către medici ce au vrut doar să salveze vieţi, în vederea recuperării sumelor. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.