Decizie definitivă în cazul profesorului „Patru sau patu’“: nu va mai putea preda niciodată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Decizie definitivă în cazul profesorului „Patru sau patu’“: nu va mai putea preda niciodată

GALERIE
profesor
  • profesor
- +

Curtea de Apel Iaşi l-a achitat ieri pe conferenţiarul Dumitru Păduraru şi pentru şantaj, după ce, în primă instanţă, profesorul fusese exonerat şi de tentativă de viol şi luare de mită u fostul conferenţiar a fost găsit în final vinovat doar pentru folosirea funcţiei în scop sexual, pentru această infracţiune primind doi ani de închisoare cu suspendare u nu va mai putea însă profesa niciodată în învăţământ.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pus ieri punct procesului în care fostul conferenţiar de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Dumitru Păduraru, a fost acuzat că a cerut favoruri sexuale de la o studentă în schimbul unor note. Păduraru a fost condamnat în final la doi ani de închisoare cu suspendare, cu patru luni mai puţin decât stabilise instanţa de fond, în toamna anului trecut. Diferenţa faţă de prima sentinţă a fost că judecătorii din apel l-au achitat pe Păduraru şi pentru şantaj, după ce în primă instanţă acesta fusese găsit nevinovat şi pentru luare de mită.

De asemenea, tot prima instanţă a decis înlocuirea infracţiunii de tentativă la viol în cea de folosirea funcţiei în scop sexual. Pe latură civilă, Curtea de Apel a menţinut şi daunele stabilite de Tribunal, respectiv 25.000 de lei, bani care urmează să fie plătiţi de profesor fostei sale studente, pentru prejudiciu de imagine adus. „Ca şi apărător, mă bucură soluţia instanţei şi consider că s-a făcut dreptate“, ne-a spus avocatul Robert Amuntencei, apărătorul lui Păduraru. 

Faptele imputate lui Dumitru Păduraru 

În motivarea primei instanţe, judecătorii ieşeni precizau că au ţinut cont de recomandările depuse la dosar în timpul procesului, atât din partea unor profesori de la UMF, cât şi de la studenţi de la aceasta instituţie. 

„În ceea ce priveşte modalitatea de executare de către inculpat a pedepsei stabilite, instanţa, având în vedere datele ce caracterizează persoana acestuia, faptul că aceasta nu are antecedente penale, buna conduită avută anterior comiterii faptei, dar şi pe parcursul derulării procedurilor judiciare, consideră că simpla aplicare a pedepsei constituie un avertisment suficient pentru acesta şi că, chiar fără executarea efectivă a pedepsei cu închisoare aplicate, inculpatul nu va mai comite alte infracţiuni. Instanţa consideră că perioada cât inculpatul a fost arestat preventiv este suficientă pentru ca acesta să înţeleagă gravitatea faptelor sale“, se arată în motivarea primei instanţe.

Dumitru Păduraru a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie anul trecut, după ce o studentă de la Facultatea de Farmacie l-a înregistrat în timp ce îi pretindea favoruri sexuale în schimbul promovării la materia Anatomie, la care Păduraru preda la UMF. Păduraru a fost şi reţinut în acest caz, el dânsu-şi demisia din funcţie. Potrivit deciziei instanţei, Dumitru Păduraru nu va mai putea ocupa funcţia de cadru didactic. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.