Decizie definitivă în cazul profesorului „Patru sau patu’“: nu va mai putea preda niciodată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Decizie definitivă în cazul profesorului „Patru sau patu’“: nu va mai putea preda niciodată

GALERIE
profesor
  • profesor
- +

Curtea de Apel Iaşi l-a achitat ieri pe conferenţiarul Dumitru Păduraru şi pentru şantaj, după ce, în primă instanţă, profesorul fusese exonerat şi de tentativă de viol şi luare de mită u fostul conferenţiar a fost găsit în final vinovat doar pentru folosirea funcţiei în scop sexual, pentru această infracţiune primind doi ani de închisoare cu suspendare u nu va mai putea însă profesa niciodată în învăţământ.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pus ieri punct procesului în care fostul conferenţiar de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Dumitru Păduraru, a fost acuzat că a cerut favoruri sexuale de la o studentă în schimbul unor note. Păduraru a fost condamnat în final la doi ani de închisoare cu suspendare, cu patru luni mai puţin decât stabilise instanţa de fond, în toamna anului trecut. Diferenţa faţă de prima sentinţă a fost că judecătorii din apel l-au achitat pe Păduraru şi pentru şantaj, după ce în primă instanţă acesta fusese găsit nevinovat şi pentru luare de mită.

De asemenea, tot prima instanţă a decis înlocuirea infracţiunii de tentativă la viol în cea de folosirea funcţiei în scop sexual. Pe latură civilă, Curtea de Apel a menţinut şi daunele stabilite de Tribunal, respectiv 25.000 de lei, bani care urmează să fie plătiţi de profesor fostei sale studente, pentru prejudiciu de imagine adus. „Ca şi apărător, mă bucură soluţia instanţei şi consider că s-a făcut dreptate“, ne-a spus avocatul Robert Amuntencei, apărătorul lui Păduraru. 

Faptele imputate lui Dumitru Păduraru 

În motivarea primei instanţe, judecătorii ieşeni precizau că au ţinut cont de recomandările depuse la dosar în timpul procesului, atât din partea unor profesori de la UMF, cât şi de la studenţi de la aceasta instituţie. 

„În ceea ce priveşte modalitatea de executare de către inculpat a pedepsei stabilite, instanţa, având în vedere datele ce caracterizează persoana acestuia, faptul că aceasta nu are antecedente penale, buna conduită avută anterior comiterii faptei, dar şi pe parcursul derulării procedurilor judiciare, consideră că simpla aplicare a pedepsei constituie un avertisment suficient pentru acesta şi că, chiar fără executarea efectivă a pedepsei cu închisoare aplicate, inculpatul nu va mai comite alte infracţiuni. Instanţa consideră că perioada cât inculpatul a fost arestat preventiv este suficientă pentru ca acesta să înţeleagă gravitatea faptelor sale“, se arată în motivarea primei instanţe.

Dumitru Păduraru a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie anul trecut, după ce o studentă de la Facultatea de Farmacie l-a înregistrat în timp ce îi pretindea favoruri sexuale în schimbul promovării la materia Anatomie, la care Păduraru preda la UMF. Păduraru a fost şi reţinut în acest caz, el dânsu-şi demisia din funcţie. Potrivit deciziei instanţei, Dumitru Păduraru nu va mai putea ocupa funcţia de cadru didactic. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.