anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Decizie istorică în privinţa protejării a circa 50 de specii de rechin ameninţate de traficul înfloritor din Asia

GALERIE
rechini
 • rechini
- +

Conferinţa privind comerţul internaţional cu specii ameninţate cu dispariţia, organizată în Panama, a adoptat vineri o decizie calificată ''istorică'' de ţara gazdă, care vizează protejarea a circa 50 de specii de rechin ameninţate de traficul înfloritor din Asia bazat pe înotătoarele acestor vieţuitoare marine, informează AFP.

În ultima zi a celei de-a 19-a ediţii a Conferinţei (COP19) Convenţiei asupra comerţului internaţional cu specii ameninţate din fauna şi flora sălbatică (CITES), delegaţii din 183 de state şi ai Uniunii Europene (UE) au decis în şedinţă plenară reglementarea pescuitului pentru 54 de specii de rechin Requiem (Carcharhinidae) şi de rechin-ciocan (Sphynidae).

Aceşti rechini au fost înscrişi în Anexa II CITES care limitează în mod strict comerţul cu anumite specii prin consens, în ciuda rezervelor emise de Japonia referitoare la protecţia acordată rechinului albastru, estimând că nu este vorba despre o specie ameninţată.

Delegatul japonez a exprimat ''via preocupare'' a ţării sale în ceea ce priveşte consecinţele acestei decizii considerate ''prejudiciabile din punct de vedere social şi economic'' pentru pescarii din ţara sa.

Măsura cea mai discutată

Protecţia rechinilor, solicitată de UE şi circa 15 alte state, printre care şi Panama, a fost cea mai discutată dintre deciziile reuniunii, care a debutat pe 14 noiembrie. A devenit la finalul dezbaterilor o măsură emblematică a conferinţei şi mai multe delegaţii au afişat pe mese rechini de jucărie.

Shirley Binder, delegata din Panama, a precizat că rechinii care vor beneficia de acum înainte de protecţia CITES reprezintă ''aproximativ 90% din piaţa'' înotătoarelor de rechin.

Această piaţă, al cărei centru este la Hong Kong, depăşeşte o jumătate de miliard de dolari anual (483 de milioane de euro). Înotătoarele de rechin se pot vinde cu 1.000 de dolari kilogramul în Asia de Est şi sunt utilizate pentru prepararea unor supe foarte renumite din gastronomia chineză tradiţională.

Virtuţi legendare

Încărcat de legendare virtuţi terapeutice şi afrodisiace, rezervate odinioară împăratului Chinei, apoi unei elite, acest preparat a devenit o marcă a statutului social, nelipsit la banchetele şi mesele festive. Rechinii din ordinul Rhinobatidae şi specii de pisică de apă dulce Potamotrygon vor beneficia de asemenea de protecţia Anexei II, a decis CITES prin consens.

Este vorba despre specii care nu sunt încă ameninţate cu extincţia, dar ar putea deveni astfel dacă comerţul cu acestea nu ar fi foarte strict controlat. Anexa I, în schimb, interzice cu totul comerţul cu anumite specii.

''Ziua de azi va rămâne în istorie ca ziua când am inversat tendinţa referitoare la împiedicarea extincţiei rechinilor pe plan global'', a precizat într-un comunicat ONG-ul Wildlife Conservation Society (WCS).

''Această listă istorică de 100 de specii comercializate intens va conduce la adoptarea unor măsuri de conservare la nivel naţional de care aceste specii au nevoie urgentă. Următoarea etapă crucială va consta în punerea în aplicare a acestor reguli şi în a veghea ca ele să fie traduse în măsuri comerciale şi de gestiune a pescuitului mai solide, cât de repede posibil'', avertizează ONG-ul.

100 de milioane de rechini ucişi anual

Potrivit directorului pentru America Latină şi Caraibe al ONG-ului IFAW, Joaquin de la Torre, ''rechinii şi pisicile de mare sunt astăzi grupul de specii cele mai ameninţate, într-o măsură mai mare decât elefanţii şi felinele mari''. ''Cererea internaţională pentru înotătoarele şi carnea lor (...) a provocat o diminuare semnificativă a populaţiilor acestora în lumea întreagă: se estimează că peste 100 de milioane de rechin mor în fiecare an în urma pescuitului, adică dublu'' faţă de numărul exemplarelor pescuite şi care ar permite conservarea speciei, a precizat el pentru AFP.

Omenirea se află ''în mijlocul unei crize de amploare a extincţiei rechinilor'', a subliniat Luke Warwick, director pentru protecţia rechinilor din cadrul ONG-ului Wildlife Conservation Society (WCS).

Singura voce disonantă în sânul organizaţiilor de protecţie a mediului, ONG-ul francez Fondation Brigitte Bardot, a denunţat într-un comunicat ''o liturghie care a demonstrat încă o dată că CITES nu este destinat protejării animalelor sălbatice, ci orchestrării comerţului internaţional cu acestea, în timp ce încearcă să repare, cu câteva pansamente, dezastrul ecologic pe care îl provoacă''.

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.