Decizii incredibile într-un dosar de despăgubire pentru o casă de 1.000 mp în centrul Iaşului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Decizii incredibile într-un dosar de despăgubire pentru o casă de 1.000 mp în centrul Iaşului

GALERIE
despagubire, proces, casa
 • despagubire, proces, casa
- +

Singurul moştenitor al unei familii de medici evrei din Iaşi încearcă să convingă autorităţile statului să acorde măcar despăgubiri pentru casa confiscată în 1950. 

Primăria i-a recunoscut lui Nonel Thirer, profesor la Institutul Tehnologic din Holon, dreptul la despăgubiri încă de acum 14 ani, dar degeaba. Bunicul lui Nonel Thirer, Nathan, fusese proprietarul unui imobil construit în 1905 şi cuprinzând 14 apartamente, cu prăvălii la parter, cu o suprafaţă construită totală de 1.190 mp. După moartea acestuia, casa a fost moştenită de Săvel Thirer, tot medic. Nu a deţinut-o decât cîţiva ani, până la emiterea Decretului 92/1950 privind naţionalizarea unor imobile.

Prin prevederile decretului, au fost confiscate aproape 9.200 de case şi hoteluri din întreaga ţară, „pentru întărirea şi dezvoltarea sectorului socialist în economia Republicii Populare Române, pentru asigurarea unei bune gospodăriri a fondului de locuinţe supuse degradării din cauza sabotajului marei burghezii şi a exploatatorilor care deţin un mare număr de imobile, pentru a lua din mâna exploatatorilor un important mijloc de exploatare”. Printre ele, şi imobilul de pe strada Republicei 17, aflat la acea dată în stare bună, având pereţi de cărămidă, cu planşee de beton, instalaţii sanitare, canalizare şi electricitate.

Imobilul a fost trecut în administrarea Întreprinderii de Gospodărie Comunală, care l-a exploatat până în 1987, când a fost demolat. Pe cei 1.440 mp de teren aferent au fost construite blocuri. După apariţia legii 1/2001, în calitate de unic moştenitor al medicului Săvel Thirer, Nonel Thirer a început demersurile pentru restabilirea dreptului său de proprietate. În 2007, Primăria a propus acordarea de despăgubiri, retrocedarea în natură fiind imposibilă. Ani buni nu s-a mai întâmplat nimic. Abia în noiembrie anul trecut, Comisia Naţională de Compensare a Imobilelor a luat o decizie, dar nu de stabilire a valorii concrete a despăgubirilor, ci de invalidare.

CNCI apreciase că Nonel Thirer nu demonstrase că tatăl şi bunicul său fuseseră proprietari ai imobilului respectiv şi nici că imobilul ar fi fost preluat în mod abuziv. Cazul a ajuns în faţa instanţei. Magistraţii Tribunalului nu avut altceva de făcut decât să constate că la dosar se aflau toate actele necesare demonstrării dreptului de proprietate, iar decretul 92/1950 este menţionat în mod expres în legea 10/2001 ca fiind unul dintre actele normative de preluare abuzivă. Ca urmare, Tribunalul a obligat CNCI să emită o nouă decizie, de validare a dispoziţiei de acordare a despăgubirilor. Sentinţa Tribunalului a fost contestată de CNCI, dosarul intrâd ieri pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X