Declaraţia de unire din 15/28 noiembrie 1918, citită în plenul Consiliului Local Iași

joi, 29 noiembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Declaraţia de unire din 15/28 noiembrie 1918, citită în plenul Consiliului Local Iași

Consilierii locali au adoptat ieri o rezoluţie în contextul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României. Şedinţa a avut un caracter solemn, în plen fiind citită declaraţia de unire din 15/28 noiembrie 1918 a Congresului General al Bucovinei.

Rezoluţia de ieri a Consiliului Local (CL) a cuprins mai multe puncte, documentul fiind semnat de toţi aleşii locali.

„Vom milita neabătut pentru denunţarea tratatului Ribbentrop-Molotov, atât de către noi, precum şi de către ţările care au beneficiat de pe urma acestui rapt teritorial. Vom sprijini pe toate căile legale schimburile permanente de cetăţeni dinspre Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa spre România, pentru a-şi desăvârşi educaţia, cultura şi întregirea spiritului de neam. Vom căuta pe toate căile legale difuzarea către românii din Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa a cât mai multor manuale, cărţi, publicaţii diverse în limba română. Ne angajăm să ajutăm integrarea atât a acestor ţinuturi, cât şi a ţărilor care le cuprind în ansamblul UE, pe care o dorim din ce în ce mai puternică şi mai dreaptă. Şi nu în cele din urmă, recunoaştem apartenenţa pe vecie la România Mare a teritoriilor reprezentând Bucovina de Nord, ţinutul Herţei şi toate ţinuturile moldoveneşti smulse din trupul sfânt al ţării“, este textul rezoluţiei adoptate de consilierii locali.

În cadrul şedinţei, Primăria a oferit mai multe distincţii partene­rilor cu care municipalitatea derulează, din 2016, evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. În total, au fost acordate peste 25 de medalii şi diplome, iar printre beneficiari s-au numărat academicieni, directori de instituţii de cultură, istorici, reprezentanţi ai Armatei, consuli onorifici, cercetători ştiinţifici, reprezentanţi ai societăţii civile, elevi, precum şi trei şoferi CTP care s-au implicat în proiectul „Caravana Unirii“. În acelaşi timp, Primăria i-a oferit acad. Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, titlul de cetăţean de onoare al Iaşului, o decizie a CL în acest sens fiind adoptată în luna octombrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii