anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 07.12.2022

Declarația fiscală – o modalitate de restituire a banilor plătiți în plus la impozitul de stat (P)

GALERIE
declaratia_fiscala
 • declaratia_fiscala
- +

Aceste subiect are un interes deosebit pentru persoanele care au lucrat în Germania sau intenționează să o facă.

În această categorie intră și mulți români care de-a lungul vremii au ales să plece din România pentru a muncii în Germania. Este bine cunoscut faptul că de la aderarea la Uniunea Europeană, românii au început să-și deschidă orizonturile și și-au îndreptat atenția spre țări ca Germania, Austria, Italia sau Spania. Au descoperit acolo salarii  mai mari, condiții de muncă mai bune și de aceea numărul conaționalilor este în continuă creștere de la an la an.

Cei mai mulți dintre ei au întâmplinat dificultăți în a înțelege cum funcționează sistemul fiscal din acestă țară, acesta fiind diferit față de cel din țara noastră.

Germania aplică o cotă de impozitare progresivă asupra veniturilor pe când România are o cotă fixă de impozitare. Pe lângă acest lucru, în Germania se face distincție între muncitori rezidenți și muncitori nerezidenți.Aceste categorii de pesoane au tratament diferit. Astfel, persoanele care au rezidență fiscală în Germania sunt taxate pe veniturile globale, iar nerezidenților li se aplică o impozitare limitată pe venituri.

Declarația pe venit este strâns legată de impozit. Practic aceasta este documentul prin intermediul căruia o persoană fizică sau juridică pune la dispoziția organelor fiscale din Germania (Finanzamt) informațiile de care aceștia au nevoie pentru stabilirea și calcularea impozitului.

Declarația de impozit este o provocare chiar și pentru persoanele care locuiesc în Germania, fără a menționa dificultățile pe care le întâmpină persoanele străine în întocmirea ei. Probabil din cauza lipsei de informații și a problemelor de înțelegere a limbii, românii care muncesc în Germania privesc acest document ca o povară.

De ce este atât de important ca românii să aibă cunoștințe despre acest subiect?

Probabil cel mai bun exemplu pe care îl putem menționa este că prin intermendiul ei anumite categorii de persoane pot primi restituiri de taxe. Acest lucru se datorează faptului că au fost plătiți mai mulți bani la sistemul de taxe decât a fost necesar. După cum probabil știți angajatorul este responabil cu plata acestor taxe și de cele mai multe ori se întâmplă ca acesta să plătească sume mai mari decât ar trebui. În momentul depunerii declarației fiscale la biroul fiscal, specialiștii fiscali vor calcula și dacă este cazul vă vor returna sumele plătite în plus. Pe scurt, veți putea recupera sumele plătite în plus doar dacă depuneți o declarație fiscală.

Dacă întocmirea declarației fiscale vă dă bătăi de cap, trebuie să știți că în domeniul recuperărilor de impozite activează firme care vă pot ajuta. Una din firmele la care puteți apela este MIGRO.RO, o firmă care activează în acest de domeniu de peste 10 ani, cu o vastă experiență în domeniu și un avocat de origine germană specializat în recuperări de impozite. Pe site-ul lor puteți găsi mai multe informații utile care v-ar putea ajuta în înțelegerea acestui subiect.

Legat de întocmirea declarațiilor fiscale, trebuie menționat faptul că nu toată lumea este obligată să facă acest lucru. Sunt obligați să întocmească declarații fiscale persoanele:

 • care au obținut venituri suplimentare în afara salariului de 410 euro/an
 • căsătorite, dacă unul dintre soți este încadrat în clasa V sau VI de impozitare sau familia a ales clasa de impozitare IV

Mai multe informații referitoare la clasele de impozitare găsiți accesând acest link.

 • care primesc salarii de la mai mulți angajatori
 • care primesc alte venituri neimpozabile mai mari de 410 euro /an (ex. concedii medicale, alocație de maternitate, indemnizație de creștere a copiilor, ajutor de șomaj)
 • care au divorțat ori s-au căsătorit în același an

Declarația fiscală se poate depune și voluntar, chiar dacă nu vă aflați în una dintre aceste situații, tocmai pentru aceste persoane care doresc să recupereze sumele plătite în plus ca impozit pe venit.

Pentru a depune declarația trebuie să se țină cont și de anumite termene. Persoanele care sunt obligate să depună declarația fiscală trebui să o facă până în data de  31 iulie a anului următor. Acest termen poate fi prelungit până în 30 septembrie a anului următor.

În schimb, persoanele care nu au obligația să depună declarația de impozit, o pot depune cu până la 4 ani fiscali în urmă. Până la finele acestui an se pot depune declarții fiscale pentru perioada 2016-2019.

Declarația fiscală poate fi depusă în mai multe modalități, prin diferite programe online și comerciale, asociații de ajutorare sau contribubili autorizați.

La întocmirea declarației se ține cont de mai mulți factori cum sunt clasele de impozitare, cotele de impozitare dar se pot aplica și anumite deduceri de cheltuieli. Scopul acestor deduceri este de a reduce valoarea impozitului.

Dacă ați lucrat în Germania în ultimii 4 ani vă sfătuim să depuneți declarația fiscală, fie singur fie apelând la serviciile unor specialiști, pentru că statisticile arată că în 9 din 10 cazuri impozitul calculat și plătit este prea mare și ca urmare puteți primii banii înapoi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

Lucian DÎRDALA

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

În stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului.

opinii

Umbra Regelui

Florin CÎNTIC

Umbra Regelui

Pe 5 decembrie tocmai am comemorat cinci ani de când Mihai I, ultimul monarh constituţional al României, ne-a lăsat mai singuri. După ură viscerală şi bocete ipocrite la catafalc a venit şi vremea uitării împotriva căreia nu putem lupta decât activând memoria scurtă. Ca de exemplu:

Arteziana Balenă din Puşkin

Radu PĂRPĂUȚĂ

Arteziana Balenă din Puşkin

Generaţii şi generaţii de studenţi, care au făcut facultatea în Copoul Iaşilor, desigur că ştiu ce este aceea Balena: fântâna arteziană din campusul Titu Maiorescu (zis de cei mai vechi Puşkin sau, cum zicea o... tovarăşă cu multe fuste - Puşchiu), având conturul unei balene sau, în fine, al unui peştoaice, din părculeţul de lângă căminele de fete de aici. 

Atât de rar - César Franck

Alex VASILIU

Atât de rar - César Franck

La 10 decembrie se vor împlini două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori - César Franck. Aderenţa sa la tehnicile de scriitură clasice şi romantice, inventivitatea, ardenţa emoţională, frumuseţea temelor melodice impresionând instantaneu, imprimându-se definitiv în memorie sunt calităţi ce i-au asigurat autorului francez succesul în timpul vieţii şi pe parcursul timpului.

pulspulspuls

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca să intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatică a limbii române? 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.