Declarația fiscală – o modalitate de restituire a banilor plătiți în plus la impozitul de stat (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Declarația fiscală – o modalitate de restituire a banilor plătiți în plus la impozitul de stat (P)

GALERIE
declaratia_fiscala
 • declaratia_fiscala
- +

Aceste subiect are un interes deosebit pentru persoanele care au lucrat în Germania sau intenționează să o facă.

În această categorie intră și mulți români care de-a lungul vremii au ales să plece din România pentru a muncii în Germania. Este bine cunoscut faptul că de la aderarea la Uniunea Europeană, românii au început să-și deschidă orizonturile și și-au îndreptat atenția spre țări ca Germania, Austria, Italia sau Spania. Au descoperit acolo salarii  mai mari, condiții de muncă mai bune și de aceea numărul conaționalilor este în continuă creștere de la an la an.

Cei mai mulți dintre ei au întâmplinat dificultăți în a înțelege cum funcționează sistemul fiscal din acestă țară, acesta fiind diferit față de cel din țara noastră.

Germania aplică o cotă de impozitare progresivă asupra veniturilor pe când România are o cotă fixă de impozitare. Pe lângă acest lucru, în Germania se face distincție între muncitori rezidenți și muncitori nerezidenți.Aceste categorii de pesoane au tratament diferit. Astfel, persoanele care au rezidență fiscală în Germania sunt taxate pe veniturile globale, iar nerezidenților li se aplică o impozitare limitată pe venituri.

Declarația pe venit este strâns legată de impozit. Practic aceasta este documentul prin intermediul căruia o persoană fizică sau juridică pune la dispoziția organelor fiscale din Germania (Finanzamt) informațiile de care aceștia au nevoie pentru stabilirea și calcularea impozitului.

Declarația de impozit este o provocare chiar și pentru persoanele care locuiesc în Germania, fără a menționa dificultățile pe care le întâmpină persoanele străine în întocmirea ei. Probabil din cauza lipsei de informații și a problemelor de înțelegere a limbii, românii care muncesc în Germania privesc acest document ca o povară.

De ce este atât de important ca românii să aibă cunoștințe despre acest subiect?

Probabil cel mai bun exemplu pe care îl putem menționa este că prin intermendiul ei anumite categorii de persoane pot primi restituiri de taxe. Acest lucru se datorează faptului că au fost plătiți mai mulți bani la sistemul de taxe decât a fost necesar. După cum probabil știți angajatorul este responabil cu plata acestor taxe și de cele mai multe ori se întâmplă ca acesta să plătească sume mai mari decât ar trebui. În momentul depunerii declarației fiscale la biroul fiscal, specialiștii fiscali vor calcula și dacă este cazul vă vor returna sumele plătite în plus. Pe scurt, veți putea recupera sumele plătite în plus doar dacă depuneți o declarație fiscală.

Dacă întocmirea declarației fiscale vă dă bătăi de cap, trebuie să știți că în domeniul recuperărilor de impozite activează firme care vă pot ajuta. Una din firmele la care puteți apela este MIGRO.RO, o firmă care activează în acest de domeniu de peste 10 ani, cu o vastă experiență în domeniu și un avocat de origine germană specializat în recuperări de impozite. Pe site-ul lor puteți găsi mai multe informații utile care v-ar putea ajuta în înțelegerea acestui subiect.

Legat de întocmirea declarațiilor fiscale, trebuie menționat faptul că nu toată lumea este obligată să facă acest lucru. Sunt obligați să întocmească declarații fiscale persoanele:

 • care au obținut venituri suplimentare în afara salariului de 410 euro/an
 • căsătorite, dacă unul dintre soți este încadrat în clasa V sau VI de impozitare sau familia a ales clasa de impozitare IV

Mai multe informații referitoare la clasele de impozitare găsiți accesând acest link.

 • care primesc salarii de la mai mulți angajatori
 • care primesc alte venituri neimpozabile mai mari de 410 euro /an (ex. concedii medicale, alocație de maternitate, indemnizație de creștere a copiilor, ajutor de șomaj)
 • care au divorțat ori s-au căsătorit în același an

Declarația fiscală se poate depune și voluntar, chiar dacă nu vă aflați în una dintre aceste situații, tocmai pentru aceste persoane care doresc să recupereze sumele plătite în plus ca impozit pe venit.

Pentru a depune declarația trebuie să se țină cont și de anumite termene. Persoanele care sunt obligate să depună declarația fiscală trebui să o facă până în data de  31 iulie a anului următor. Acest termen poate fi prelungit până în 30 septembrie a anului următor.

În schimb, persoanele care nu au obligația să depună declarația de impozit, o pot depune cu până la 4 ani fiscali în urmă. Până la finele acestui an se pot depune declarții fiscale pentru perioada 2016-2019.

Declarația fiscală poate fi depusă în mai multe modalități, prin diferite programe online și comerciale, asociații de ajutorare sau contribubili autorizați.

La întocmirea declarației se ține cont de mai mulți factori cum sunt clasele de impozitare, cotele de impozitare dar se pot aplica și anumite deduceri de cheltuieli. Scopul acestor deduceri este de a reduce valoarea impozitului.

Dacă ați lucrat în Germania în ultimii 4 ani vă sfătuim să depuneți declarația fiscală, fie singur fie apelând la serviciile unor specialiști, pentru că statisticile arată că în 9 din 10 cazuri impozitul calculat și plătit este prea mare și ca urmare puteți primii banii înapoi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.