Declarația fiscală – o modalitate de restituire a banilor plătiți în plus la impozitul de stat (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 23.01.2022

Declarația fiscală – o modalitate de restituire a banilor plătiți în plus la impozitul de stat (P)

GALERIE
declaratia_fiscala
 • declaratia_fiscala
- +

Aceste subiect are un interes deosebit pentru persoanele care au lucrat în Germania sau intenționează să o facă.

În această categorie intră și mulți români care de-a lungul vremii au ales să plece din România pentru a muncii în Germania. Este bine cunoscut faptul că de la aderarea la Uniunea Europeană, românii au început să-și deschidă orizonturile și și-au îndreptat atenția spre țări ca Germania, Austria, Italia sau Spania. Au descoperit acolo salarii  mai mari, condiții de muncă mai bune și de aceea numărul conaționalilor este în continuă creștere de la an la an.

Cei mai mulți dintre ei au întâmplinat dificultăți în a înțelege cum funcționează sistemul fiscal din acestă țară, acesta fiind diferit față de cel din țara noastră.

Germania aplică o cotă de impozitare progresivă asupra veniturilor pe când România are o cotă fixă de impozitare. Pe lângă acest lucru, în Germania se face distincție între muncitori rezidenți și muncitori nerezidenți.Aceste categorii de pesoane au tratament diferit. Astfel, persoanele care au rezidență fiscală în Germania sunt taxate pe veniturile globale, iar nerezidenților li se aplică o impozitare limitată pe venituri.

Declarația pe venit este strâns legată de impozit. Practic aceasta este documentul prin intermediul căruia o persoană fizică sau juridică pune la dispoziția organelor fiscale din Germania (Finanzamt) informațiile de care aceștia au nevoie pentru stabilirea și calcularea impozitului.

Declarația de impozit este o provocare chiar și pentru persoanele care locuiesc în Germania, fără a menționa dificultățile pe care le întâmpină persoanele străine în întocmirea ei. Probabil din cauza lipsei de informații și a problemelor de înțelegere a limbii, românii care muncesc în Germania privesc acest document ca o povară.

De ce este atât de important ca românii să aibă cunoștințe despre acest subiect?

Probabil cel mai bun exemplu pe care îl putem menționa este că prin intermendiul ei anumite categorii de persoane pot primi restituiri de taxe. Acest lucru se datorează faptului că au fost plătiți mai mulți bani la sistemul de taxe decât a fost necesar. După cum probabil știți angajatorul este responabil cu plata acestor taxe și de cele mai multe ori se întâmplă ca acesta să plătească sume mai mari decât ar trebui. În momentul depunerii declarației fiscale la biroul fiscal, specialiștii fiscali vor calcula și dacă este cazul vă vor returna sumele plătite în plus. Pe scurt, veți putea recupera sumele plătite în plus doar dacă depuneți o declarație fiscală.

Dacă întocmirea declarației fiscale vă dă bătăi de cap, trebuie să știți că în domeniul recuperărilor de impozite activează firme care vă pot ajuta. Una din firmele la care puteți apela este MIGRO.RO, o firmă care activează în acest de domeniu de peste 10 ani, cu o vastă experiență în domeniu și un avocat de origine germană specializat în recuperări de impozite. Pe site-ul lor puteți găsi mai multe informații utile care v-ar putea ajuta în înțelegerea acestui subiect.

Legat de întocmirea declarațiilor fiscale, trebuie menționat faptul că nu toată lumea este obligată să facă acest lucru. Sunt obligați să întocmească declarații fiscale persoanele:

 • care au obținut venituri suplimentare în afara salariului de 410 euro/an
 • căsătorite, dacă unul dintre soți este încadrat în clasa V sau VI de impozitare sau familia a ales clasa de impozitare IV

Mai multe informații referitoare la clasele de impozitare găsiți accesând acest link.

 • care primesc salarii de la mai mulți angajatori
 • care primesc alte venituri neimpozabile mai mari de 410 euro /an (ex. concedii medicale, alocație de maternitate, indemnizație de creștere a copiilor, ajutor de șomaj)
 • care au divorțat ori s-au căsătorit în același an

Declarația fiscală se poate depune și voluntar, chiar dacă nu vă aflați în una dintre aceste situații, tocmai pentru aceste persoane care doresc să recupereze sumele plătite în plus ca impozit pe venit.

Pentru a depune declarația trebuie să se țină cont și de anumite termene. Persoanele care sunt obligate să depună declarația fiscală trebui să o facă până în data de  31 iulie a anului următor. Acest termen poate fi prelungit până în 30 septembrie a anului următor.

În schimb, persoanele care nu au obligația să depună declarația de impozit, o pot depune cu până la 4 ani fiscali în urmă. Până la finele acestui an se pot depune declarții fiscale pentru perioada 2016-2019.

Declarația fiscală poate fi depusă în mai multe modalități, prin diferite programe online și comerciale, asociații de ajutorare sau contribubili autorizați.

La întocmirea declarației se ține cont de mai mulți factori cum sunt clasele de impozitare, cotele de impozitare dar se pot aplica și anumite deduceri de cheltuieli. Scopul acestor deduceri este de a reduce valoarea impozitului.

Dacă ați lucrat în Germania în ultimii 4 ani vă sfătuim să depuneți declarația fiscală, fie singur fie apelând la serviciile unor specialiști, pentru că statisticile arată că în 9 din 10 cazuri impozitul calculat și plătit este prea mare și ca urmare puteți primii banii înapoi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X